Actualitate

Ce lucrări din proiectul pasajelor trebuie refăcute. ”95% sunt bune”

Primarul Ovidiu Crețu s-a declarat mulțumit în mare măsură de calitatea lucrărilor realizate în proiectul ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, în valoare de aproape 5 milioane de euro bani europeni, de firmele SC TCI CG SA Cluj, SC Iasicon SA Iași, SC Drum Construct SRL Sălaj, SC Ianus SRL Zalău, SC Elenmarc Impex SRL Dej în asociere și subcontractantul SC Proinstal 302 G SRL Bistrița.

Ovidiu Crețu a făcut marți 12 și miercuri 13 ianuarie recepția lucrărilor efectuate pe traseul axelor turistice.

”Lucrarea este una excepțională, a fost făcută 95% în condiții foarte bune. Sunt de acord că trebuie criticate anumite lucruri, sunt primul care le critică, ele vor fi refăcute. Să nu trecem în partea cealaltă și un proiect frumos să fie denigrat, marginalizat pentru că 5% din pavaje sau pasaje trebuie refăcute. Vor fi refăcute, va fi în integralitate în conformitate cu cerințele proiectului”, a spus Crețu la AS TV.

El a adăugat că există scrisoare de garanție bancară și în cazul în care TCI Cluj și asociații nu vor face lucrările necesare pentru a îndrepta deficiențele, se va acționa scrisoarea de garanție, iar reparațiile vor fi făcute cu altă firmă. ”Nu cred că va fi cazul, sunt convins că TCI și ceilalți au capacitatea să rezolve acest lucru. Au avut probleme de aprovizionare cu piatră, cea mai multă adusă din munții Rodopi din Bulgaria, dar și din Italia sau Croația, n-au reușit să se asigure peste vară cu piatră, au finalizat lucrările în condiții mai grele, în toamnă-iarnă, și de aceea unele treceri rutiere, cum este cea de pe str. N. Titulescu (n.r. – foto), trebuie refăcute. În general, lucrările pietonale pot spune că sunt bune. Se vor lua niște măsuri de rezolvare temporară, iar lucrările corespunzătoare vor fi făcute în martie. Nu vreau să pună trei pietre cu un cancioc de mortar. Peste tot unde avem cale rutieră va trebui intervenit în mod profesionist. 95% sunt lucrări frumoase, bune, care au împodobit orașul”, a declarat Crețu.

Valoarea totală a proiectului, din contractul de finanţare, a fost de 44.996.170,67 lei (10.139.296,65 euro). Valoarea finală, după implementare, a fost de 22.086.377,51 lei (49,08%, respectiv 4.976.875,36 euro). 

VEZI și: Cum arată axele turistice iluminate. ”Proiect vast” de 5 milioane euroCum arată pasajele și piețele reabilitate pe traseul axelor turisticeStâlpi cu steagurile breslelor / Statui din bronz în centrul istoric / Fântânile cu lumini, funcționale. Cum arată artezienele de pe traseul axelor turistice / Pupitre cu sigiliile breslelor pe str. Gh. Șincai / Machete din bronz pe pasaje / Ceas solar în piațeta din strada Zorilor

Obiectivul proiectului ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” este acela de valorificare a moştenirii istorice şi culturale, prin reabilitarea şi punerea în valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistriţei medievale, precum şi de promovare a noilor axe turistice pietonale, denumite Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor. Proiectul presupune, printre altele, redarea funcţionalităţii pasajelor şi a accesului către întreg centrul istoric, conturarea unui brand turistic, valorificarea patrimoniului cultural şi a tradiţiilor bistriţene.

Principalele lucrări realizate pe cele trei axe – Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor: modernizarea a 14.202,78 mp de spaţiu pietonal, inclusiv Piaţa Mică, Piața Dominicană, piațeta de pe str. Zorilor; reabilitarea reţelelor de utilităţi publice; reabilitarea şi modernizarea iluminatului public şi arhitectural; reabilitarea ”Punţii lui Keinzel”; amenajarea unui punct de informare turistică în Piaţa Centrală; construirea a 5 fântâni arteziene/ambientale diferite ca şi concept şi funcţionalitate; înlocuirea mobilierului urban: bănci din piatră şi din lemn, ceasuri stradale, suporţi stradali pentru biciclete, indicatoare de obiective turistice, inserţii artistice în pavaj cu însemnele breslelor, ghivece pentru arbori, suporţi pentru flori şi jardiniere, statui din bronz (fotograful Alexandru Roșu, Georg Pfaffenbruder fierarul din Nosa), machete din bronz cu etapele dezvoltării cetății, pupitre cu sigiliile breslelor, ceas solar, stâlpi cu steagurile breslelor, panouri de informare publică, monitoare stradale cu afișaj digital.

Printre lucrări: desfacerea îmbrăcămintei vechi de pe traseele celor trei axe și montarea de pavaj din piatră cubică cu rigole de colectare a apei, înlocuirea capacelor de canalizare cu capace noi ce conțin emblema orașului medieval, reabilitarea iluminatului public prin crearea unui nou iluminat ambiental, punerea în valoare a gangurilor boltite lasând zidăria pe alocuri aparentă și cu iluminat din pavaj, inserții în pavaj și ziduri nou propuse a unor elemente de stilistică plastică din piatră cioplită sau bronz, noi elemente de mobilier urban împreună cu obiecte sculpturale și fântani arteziene/ambientale, mobilarea spațiului public.

Axa Coroanei (Axa 1) cuprinde traseul dintre Bd. Republicii și Parcul Municipal desfășurat pe Pasajul VI, pietonalul Liviu Rebreanu, pasajul VIII, str. Ecaterina Teodoroiu, piațeta din str. Zorilor. Traversează zona estică a cetății și oferă o legătură estetică și funcțională între cele două capete. Prin legăturile din dreapta și din stânga pietonalului Liviu Rebreanu se asigură o extindere coerentă a zonelor special amenajate pentru pietoni. Axa Artelor (Axa 2) cuprinde traseul dintre Bd. Republicii și Parcul Municipal desfășurat pe pasajul Spiru Haret, latura estică a Pieței Centrale, Piața Mică, str. Albert Berger. Traversează zona centrală a cetății și pune în legătură circulațiia ctive între Ansamblul Sugălete și Casa de Cultură, între Piața Centrală și Piața Mică. Axa Breslelor (Axa 3) cuprinde traseul dintre Bd. Republicii și Parcul Municipal desfășurat pe Pasajul I, str. Gh. Șincai, Pasajul XIV, str. Țibleșului, str. George Coșbuc, pasajul dintre imobilele 10-12 de pe str. George Coșbuc, str. Nicolae Titulescu, Pasajul XI, str. Mihail Kogălniceanu, Piața Dominicană, str. Dogarilor. Traversează zona vestică a cetății, iar traseul are meritul de a redeschide un pasaj istoric în zona str. Gh. Șincai și Țibleșului și oferă un acces mai direct spre Turnul Dogarilor. Aici a fost reconstruită o veche piațetă, Piața Dominicană, un spațiu conturat în perioada medievală dar neglijat complet în epoca modernă. Cele trei axe se întâlnesc pe aleea pietonală de pe partea nordică a Parcului Municipal, care este și fostul val al cetății fortificate, iar la capătul Axei 3 pe str. Vadului peste râul Bistrița, pe ”Puntea lui Keinzel”.

Municipalitatea explică astfel importanța proiectului: ”Este o intervenție majoră în zona ansamblului urban fortificat prin care se dorește dezvoltarea de relații armonioase între spațiul public construit și viața publică din vechiul burg. Străzile centrului istoric au devenit odată cu dezvoltarea circulației auto simple coridoare de trafic, iar viața publică din spațiul urban s-a diminuat constant. Pasajele emdievale construite pentru dinamizarea și eficientizarea circulației pietonale au devenit treptat disfuncționale pentru mediul pietonal, insalubre și nesigure. Proiectul de regenerare urbană nu a inventat spațiul public al Bistriței, dar prin reabilitarea principalelor axe pietonale încurajează utilizarea spațiului urban adaptat circulației cu pasul și reactivează un cadru care îmbunătățește modul prin care oamenii pot să folosească spațiul vechii cetăți. Axele pasajelor favorizează circulația de loisir fără să blocheze sau să excludă automobilul din zona istorică. Stabilirea unor trasee aproape paralele între ele eficientizează circulația pietonală și armonizează mai multe microzone centrale, izolate din cauza sensurilor de circulație auto. Proiectuld e regenerare urbană a centrului istoric Bistrița trebuie să ridice standardele din zona centrului urban fortificat, să îl facă mai atractiv în primul rând pentru plimbările bistrițenilor, iar în timp și pentru turiștii interesați să descopere patrimoniul arhitectural al burgului. Străzile pietonilor și piațetele descoperite pe traseul axelor urmăresc să refacă rolul plurivalent al spațiului istoric. Pasajele istorice sunt coridoare alternative, un refugiu pentru traficul pietonal. Caracterul de scurtătură pietonală le face foarte utile, dar s-a încercat și atingerea unor obiective care să favorizeze interacțiunea publică: îmbinări creative ale texturilor din piatră și cărămidă, alternanțe între vechi și nou, monitorizare video și înălțarea pavajului în intersecțiile cu trafic auto, iar calea luminii trasată în pavaje influențează instinctul alegerii traseului și aduce pietonul în zone valorizate prin monumente istorice context de socializare și leisure. Piața Mică și Piața Dominicană, dar și piațeta din str. Zorilor, s-au transformat din simple zone de tranzit în spații de agrement urban cu puncte de focalizare atractivă prin elemente de sculptură, vegetația seculară conservată, amplificarea socializării prin fântâni ambientale și creșterea numărului de bănci. Pavilionul Artelor întinerește și prelungește extrema arcadelor de la Sugălete într-o proporție asemănătoare, dar prin aer, lumină și modernitate oferă ingredientele obligatorii revigorării spiritului public, al activităților culturale din oraș. Galeria UAP și Liceul de Arte care încadrează pavilionul obțin un spațiu al expozițiilor publice în care se poate înfiripa dialogul provocator al avangardelor artistice contemporane”.

23 comentarii

  • Daca primarul Cretu se pricepe de minune in pavaje si se declara multumit, eu il contrazic. Sunt absolut nemultumit de felul in care s-a facut dalarea. Chiar si din poza principala, se vede clar o afundare de dala. Sa nu mai vorbim de denivelarile multe in care cu siguranta doamnele si domnisoarele, aflate pe tocuri, vor fi puse la grele incercari. Oricum vrea sa ne prezinte Domnul primar, aceste lucrari, sunt incarcate inutil cu elemente puse anapoda stalpi, stalpisori de fier, betoane inclinate, in piatete, si multi BGICASAI abandonati prin toate locurile. Noroc ca nu avem lupte de strada intre galerii, ca ar putea sa se aprovizioneze cu usurinta. Sunt multe de zis si analizat la aceste lucrari, , dar nota de plata a fost incarcata, tocmai pe aceste elemente alese de o ADMINISTRATIE care nu are nimic comun cu eleganta si orientarea. Am spus-o pt. ca la randul meu ca gospodar am avut trei santiere grele cu trei echipe diferite, si am dobandit o experienta in constructii, in cativa ani.

    • Domnule Balan dumneavoastra ati picat deja in extrema cealalta in care „nimic” nu e bine. Inclusiv cu parcul municipal aveati discursul de gica-contra si pana la urma ati recunoscut utilitatea si calitatea investitiei. Daca tin bine minte si cu copacii de pe Odobescu nu ati fost multumit si cand ati vazut ca se planteaza copaci mari si tineri iar v-ati indulcit tonul. Eu inteleg ca dumneavoastra va platiti polite dar pentru mine, cetateanul de rand, opozitia sau critica nu se face mereu si pe orice subiect. Ramaneti lipsit de continut.

    • Pai Blana are niste divergente personale cu primarul. De aia este si va fi gica contra la orice va face Cretu.

  • La cate lucruri minunate a facut Primarul Cretu pentru Bistrita, la alegeri nu o sa aiba nici o emotie. Nu vad altu mai bun. Multi spun ca e introvertit, ca nu da mana cu oamenii, ca nu le zambeste, insa el e inginer, un OM realist, concret. Ce are de spus, spune in fata chiar de supara. Si e mai bine asa sa fie realist si sa faca treaba decat sa minta, sa vorbeasca frumos, sa dea binete si mana cu toti oamenii dar sa nu faca nimic. E inginet. E OM al faptelor. Si nu al improvizatiilor sentimentale…

  • Daca nu au trecut decat foarte putin timp de la finalizare si unele pietre sar de la locul lor iar stalpi si alte elemente metalice sunt deja ruginite, ma intreb cum vor arata peste un an… Lucrarea e dupa pret, adica 49% Ok. Dar pana la exceptional mai e 51%… Ideea e sa tina pana la alegeri iar apoi, ce-o da Dumnezeu.

    • Unele pietre sar de la locul lor si asta in captul tau inseamna ca jumatate din lucrare e proasta? Tu ai habar macar ce a presupus proiectul acesta? Te-ai obosit sa citesti articolul? Comentati numai ca sa va aflati in treaba.

    • Cred ca tu nu sti citii dar sa mai si intelegi ceva… Daca ai fi inteles articolul ti-ai fi dat seama de unde vin procentele de 49/51… dar matematica ii mult mai grea decat limba romana pe care n-o intelegi. De altfel, nu te poti astepta la mai mult de la pupatorul de ghiul al primarului.

  • De domnul Bălan este nevoie. Dacă nu ar fi existat, dl. Bălan trebuia inventat. Fără el Bistrița ar ajunge un oraș de yesmeni (cuvântul pupincurist în Transilvania sună prea greu). Fără el Bistrița ar deveni burgul cu un singur creț. Pricepeți, moțaților?

  • Liviule draga; LA MULTI ANI ! Asa cum am mai spus, si matale nu ai citit pana la capat ce vreau sa spun. Parcul nu este izbanda lui CRETU. Daca iL vezi asa, el se datoreaza si mie si lui TONIUC, care era atunci presedinte jud. PER, si care am facut presiuni ca o serie de elemente sa fie inlaturate, si care ar fi diminuat mult spatiile verzi. Pana si DIRECTIA de CULTURA a apelat la noi, si ne-au acordat toata importanta in a rezolva unele aspecte pe care ei nu le-au stapanit. Eu nu sunt un GICA -CONTRA. Dumneata trebuie sa intelegi, ca aceasta administratie este una de tip CIOMUNISTOID, in care noi cetatenii nu avem ce cauta. Ideile noastre nu isi fac loc printre ei. Eu imi iubesc orasul cu mult mai mult ca si poltrucii din primarie si din CL. Sunt la a 3 generatie de BISTRITENI NEAOSI nascuti aici. Dau o gramada de bani la administratie sub diferite forme de impozitare, si cand vad ca ei isi bat joc de ei, reactionez comform regulillor DEMNOCRATICE. Raman vesnic intr-o opozitie constructiva, nu imi trebuie functii ,si putere, desi as putea sa le obtin destul de usor. Esenta democratiei consta in doi pasi : PUTEREA si OPZITIA . CONSTRUCTIVA. Eu fac parte din ea. Nu ma manifest de dragul de a ma descoperi pe mine . O ZI BUNA !!!

    • Eu nu am atata vechime ca Bistritean cat aveti dumneavoastra dar ma consider Bistritean si imi iubesc orasul. Am prins si administratia Moldovan care a fost un dezastru. Faptul ca dumneavoastra ati contribuit la forma finala a Parcului Mare este de laudat dar meritele principale le are administratia condusa de Cretu (oameni care au scris proiecte si au atras bani europeni, foarte multi). De citit sa stiti ca am citit pana la capat dar nu va dau dreptate (deh, asa e in democratie). Faptul ca impresia mea este ca dumneavoastra faceti opozitie din reflex indiferent de subiect nu inseamna ca actuala conducere este fara de cusur. Nici pe departe. Ca sa ma contraziceti ca nu sunteti mereu Gica-contra va provoc sa-mi numiti 3 proiecte bune facute sau incepute de Cretu. Eu nu am cunoscut pana acum nici un politician, consilier etc care sa faca politica cetateanului: daca e la putere voteaza orbeste cu ineptiile puterii, daca e in opozitie e totdeauna impotriva. Ajung acolo si devin purtatori ilegali de creier, ca nu si-l folosesc. Dovediti-mi contrariul.

  • Axele turistice reprezinta mult zgomot pentru nimic. Cu exceptia Axei Artelor, turistul nu are ce sa descopere pe traseele respective. Pana si caracterul de scurtătură pietonală al pasajelor a fost compromis din cauza pavajului din piatra nefinisata, cu denivelari care mai degraba te indeamna sa le ocolesti, adica sa nu lasi drumul pentru carare. Pe de alta parte, excesul de fantani arteziene care, pe langa amplasarea lor haotica unele din acestea arata execrabil. Cel putin cea de pe pietonalul Liviu Rebreanu amplasata aiurea in mijlocul drumului in fata fostului magazin FIERUL, seamana cu o cripta sau cu un sarcofag . Parca ar fi sarcofagul lui Cretu.

  • Rebrisorene ..draga. nici besinile nu imi put ca la altii, pt ca mananc cat mai putina carne si c hiar nu ies in public cu matul plin de mizerii. Sunt un BISTRITEAN onest, dar curajos, si te indemn si pe tine sa fi la fel. Pun pariu ca si tu esti nemultumit in felul tau. Dar sa stai asa ca un LAS si sa improsti cu cuvinte grele, si sa nu ai idei, toate postarile tale sunt egal cu O. Imi pare rau, si te rog mult ca in 2016 sa te implici cu adevarat ptr. comunitate. Fi cu adevarat ROMAN !…LA MULTI ANI !!!

  • Mie imi place constructia care se numeste fantana artificiala de pe Liviu Rebreanu 🙂 …. o constructie care nu are nici un rost si nici un farmec. O mizerie de fantana… se fac constructi fara rost doar se cheltuiesc banii aiurea pt ca asa se doreste. Nu este nici macar pe axa strazi amplasata….. parca este un cavou, un fel de caruta rasturnata in mijlocul drumului…cacamaca

  • D-le LIVIU ; de acord. 1. Construirea de apartamente sociale la VIISOARA si eliberarea in parte a centrului istoric, de unii cetateni care nu-si puteau permite sa intretina corespunzator acele imobile, si traiau in ele ca in evul mediu. 2. Reabilitarea BISERICII EVANGHELICE, si a turnului, care din prostia administratiei, a fost tencuit si dat cu lavabila in partea inalta sub ceasuri. 3. Reabilitarea pe bani Europeni a pasajelor istorice, lucrari de mantuiala la dalare , si pline de rahati, …a se vedea si pozele recente de pe alt online. 4. Parcul mun. tot pe bani europeni, care nu este deloc izbanda lui O. Cretu, ci este finalizarea unui proiect mai vechi, corectat si de noi ECOLOGISTII, care am reusit sa eliminam o serie de ineptii, care ar fi diminuat mult spatiul verde. 5. PADUREA SCHULRWALD, care imi place cu adevarat, si este cea mai buna lucrare a primarului. V-am dat 5 exemple , dovada ca stiu la cate-i ceasul. Restul este gargara de EDIL.

    • Eram convins ca stiti la cat e ceasul, nu asta e problema. Prin exemplele dumneavoastra m-ati convins ca stiti si sa apreciati lucrurile bune nu doar sa faceti opozitie insa cred ca la nivel de exprimare cei cu intentii bune inca au neajunsuri. De ex. asteptam de la dumneavoastra o postare in care sa punctati lucrurile bune ale ecestui proiect (regenerarea urbana ca de la asta a pornit discutia) urmate de un DAR: lucrurile gresite/defectuoase sau neconforme ar fi……. Exprimarile „Noroc ca nu avem lupte de strada intre galerii, ca ar putea sa se aprovizioneze cu usurinta” imi creaza impresia de abordare „la misto” de care majoritatea suntem mai mult decat satui. Poate aveti dreptate sau poate va inselati dar cu siguranta nu da impresia unor pareri doar de gica-contra, impresie cu care eu sincer am ramas. La fel de bine ma pot si eu insela si sa fiu doar unul care imi doresc lucrul acesta, tot ce se poate.
      PS: apreciez faptul ca raspundeti tuturor celor ce la adreseaza mesaje intr-un mod normal, la acelasi nivel dar civilizat.

    • Sefu Ecologistilor…deci sefu lu BALAN

      Moştenirile lui Toniuc: taxa pe gunoi şi taxa pe deratizare

      Alexandru Toniuc va pleca din Consiliul Local, după ce a obţinut un post de director la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Ecologistul s-a lăudat, la încheierea mandatului de consilier local, că, împreună cu consilierii PER, a propus în Consiliul Local un număr record de proiecte de hotărâre.

  • REBRISORENE draga; dreptul la cuvant si la libera exprimare este inscris in CONSTITUTIA ROMANIEI. Te rog mult, daca nu iti place ce scriu, nu mai citi. Este f. simplu. Citeste doar stirea data pe online si ceea ce-ti convine. Ma poti ocoli cu usurinta, si totul e bine. Sa ai NOROC si VIATA LUNGA !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.