Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Ioan Lucian, şi vicepreşedintele Vasile Fonoage, au explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Hotel Diana, care sunt avantajele
„Uniunea Naţională a Patronatului Român s-a înfiinţat în 1991 şi a fost prima din România. Cei care au fondat această confederaţie a fost o organizaţie patronală din Bihor al cărei preşedinte încă mai sunt şi o organizaţie din Bucureşti. După 23 de ani de existenţă, avem 12 judeţe în care avem reprezentanţe. Astăzi (miercuri -n.r.) voi avea discuţii cu un grup de iniţiativă pentru constituirea unei organizaţii independente care, dacă va dori, se va afilia UNPR. Sunt într-un turneu naţional şi doresc să sprijin iniţierea constituirii unor organizaţii patronale în fiecare judeţ pentru că, din păcate, la această oră, mişcarea patronală este divizată şi nu au ajuns până acum cei care au condus aceste confederaţii la acel gând bun de a se apropia, de a conlucra în mod constructiv în aşa fel în dialogul tripartit sindicate-patronate- Guvern, patronatele să fie puternice şi să aibă un cuvânt greu de spus. Suntem într-o perioadă de reconstrucţie totală şi dorim această reconstrucţie să o facem din judeţe către Bucureşti”, a declarat Ioan Lucian.
El a explicat că, din experienţa sa de conducător al unei organizaţii patronale judeţene, cea de la Bihor, poate spune că se pot face lucruri importante atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru comunitate dacă patronatele intră în parteneriat cu toate instituţiile statului. În urma acestor parteneriate se fac acţiuni concrete pentru mediul de afaceri şi instituţii.
De exemplu, a spus el, în parteneriat cu Primăria Oradea, patronatul din Bihor a creat două centre de afaceri în valoare de circa 2 milioane de euro.
„Organizaţia de acolo e parte dintr-o comisie consultativă de monitorizare a licitaţiilor publice organizate de Primăria Oradea şi CJ Bihor. Nicio hotărâre de consiliu în Oradea nu se ia fără să fie consultată Federaţia Patronilor Bihor. Nicio activitate importantă a judeţului care are conotaţii economice nu se desfăşoară fără ca acea organizaţie patronală să nu participe acolo. Politica de taxe şi impozite în Oradea a fost făcută în urma consultării organizaţiilor patronale. Acolo au scăzut taxele şi astfel Oradea a devenit atractivă – între primele cinci oraşe ale României, pentru că politica de taxe s-a făcut în urma conlucrării cu organizaţia patronală. Dacă aşa ceva se întâmplă în zona aceasta e foarte bine”, a spus Ioan Lucian.
Preşedintele UNPR a mai spus că trimestrial patronatele se întâlnesc cu parlamentarii şi le propun diverse proiecte de legi pe care aceştia le susţin apoi în legislativul ţării. Periodic, organizaţia invită miniştri la conferinţe pe domenii cum ar fi construcţii, turism, iar de fiecare dată Guvernul României îşi trimite reprezentanţi.
Exemplele de bună practică se pot concretiza la nivelul fiecărui judeţ, a mai spus Ioan Lucian, întrucât UNPR va oferi peste tot consultanţă juridică gratuită firmelor şi ajutor în accesarea fondurilor europene. „O organizaţie patronală trebuie să fie o agenţie de servicii pentru membrii ei”, a mai spus Ioan Lucian.
Preşedintele UNPR a venit la Bistriţa însoţit de vicepreşedintele Vasile Fonoage (foto dreapta) care a arătat la rândul lui că patronii din Bihor au fost atât de insistenţi pe lângă autorităţi încât au determinat amenajarea unui aeroport internaţional la Oradea – construcţia începând deja – şi au făcut presiuni, deocamdată fără succes, de reluarea lucrărilor la Autostrada Transilvania.
Cert este că cei doi vor încerca să convingă patronatul bistriţean – la întrunire fiind convocate peste 70 de firme – să se unească şi împreună să facă lucruri bune pentru ele şi comunitate.
Adaugă comentariu