Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină. OUG intră în vigoare în această noapte, ora 0.00 a zilei de 1 iulie. Ordonanţa prevede reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi. 25 de bani vor fi suportaţi de bugetul de stat şi 25 de bani va fi o reducere pe care voluntar o vor aplica lanţurile de benzinării, în cazul în care doresc să ia reducerea de la buget de 25 de bani. Ordonanța oferă un cadru legislativ, însă nu este obligatorie.
Coaliţia de guvernare a finalizat lista măsurilor de modificare la Codul Fiscal, care ar urma să fie aprobate într-o viitoare şedinţă de guvern. Liderii coaliţiei nu au ajuns la un acord pe introducerea impozitului progresiv, în schimb acciza la ţigări creşte de la 1 august anul acesta, iar la alcool de la 1 ianuarie 2023. S-au mai decis şi creşteri de TVA la restaurante, locuinţe şi băuturile cu zahăr, dar şi deduceri fiscale pentru veniturile până în 4.500 de lei şi familiile cu mulţi copii.
Deducerile fiscale vizează veniturile până în 4.500 de lei, impactul bugetar fiind de 3 miliarde de lei/an îm 2023. Astfel, tinerii până în 26 de ani vor beneficia deduceri de 15% din impozitul pe venit cu valoare maximă de 383 de lei.
Se vor aplica şi deduceri pentru familiile care au copii, de 100 de lei/copil dacă copiii sunt la o formă de învăţământ. Dacă o familie are mai mult de 4 copii, impozitul pe venit este zero.
Contractele part-time vor plăti contribuţii ca salariu minim pe economie, dacă ai doar un singur contract.
Excepţii vor face elevii/studenţii până în 26 de ani, persoana care urmează o formă de ucenicie, pensionarul care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii avand mai multe contracte de muncă cu timp parţial sau întreg si valoarea cumulata din salarii depaşeste salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilităţi.
La capitolul accize, la alcool acestea vor fi de 20% – 6 bani/litru, începând cu 1 ianuarie 2023. La ţigări, acciza creşte cu 31 de lei, (60 de bani/pachet), de la 1 august anul acesta.
La TVA, s-au decis următoarele modificări: pentru restaurante, catering, hoteluri, TVA creşte de la 5 la 9%, la locuinţe se va aplica un TVA de 5% doar pentru o locuinţă până la plafonul de 600.000 de lei dar şi până în 80 mp2 utili.
TVA-ul la băuturile cu zahăr creşte de la 9 la 19%, iar aici intră şi berea fără alcool.
În privinţa impozitului pe tranzacţii imobiliare la persoane fizice, se excludere deducerea de 90.000 de euro/imobil vândut şi se trece la impozitare de 1% pentru o locuinţă mai mare de 3 ani şi impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani, cu excepţia moştenirilor.
Coaliţia a decis şi eliminarea cotei forfetare pentru impozitul pe venit din chirii.
Astfel, impozitul pe proprietate va fi pe grila notarială şi nu se mai face diferenţă între persoana fizică și persoana juridică. Se va face o clasificare pe rezidenţiale şi nerezidential, iar pe rezidenţial, impozitul va fi 0,1-0,2%, în timp ce pe nerezidenţiale va fi de 1 – 1,3%.
Pentru microîntreprinderi, s-a decis o reducere a plafonului de 500.000 euro, limitarea detinerii controlului pentru maxim 3 microîntreprinderi, limitarea obiectului de activitate, cel puţin un angajat. Dividendele cresc de la 5 la 8% şi se elimină scutirile pentru companiile de stat şi pensiile private.
În privinţa PFA-urilor, s-a stabilit scăderea plafonului de la 100.000 de euro la 25.000 euro/anual.
Coaliţia a decis şi impozitarea jocurilor de noroc, cu 40% din orice câştig, dar se va face o analiză privind modalitatea de impozitare la nivel UE pentru a avea un model în acest sens.
În agricultură şi construcţii, s-a stabilit scăderea palfonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilităţi fiscale
În plus, s-a decisi şi limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33%, din veniturile anuale.
Pentru veniturile extra salariale, sub 6 salarii minime brute nu se aplică contribuţii, între 6 şi 12 salarii minime brute – contribuţiile vor fi pentru 6 salarii minime, între 12 si 24 salarii minime brute, se vor aplica contribuţii cât pentru 12 salarii minime iar peste 24 salarii minime brute, contributii ca pentru 24 de salarii minime.
În privinţa impozitului progresiv, acesta nu se va aplica, însă coaliţia a stabilit că, după digitalizarea ANAF, s-ar putea introduce gradual impozitul pe venitul global, un pas spre impozitul progresiv.
(Sursa: news.ro)
Bravo baieti! Ne-ati umplut de sange! Coalitia fara taxe suplimentare tocmai creste taxele!
Pai nu sunt taxe suplimentare. Sunt aceleasi, dar mai mari 😂
Doar kmpozite vor si nd f….t djn oruce pozitie ca pe prosti ce suntecm….ASTA E BUNAsTAREA LOR SI saracia noastra
Plec din tara in maxim 3 ljni
Bine ca nu a uitat guvernu ca dupa ce a dat 25 de bani la litru subventie sa dea si aproape 200 de milione de euro pentru ucrainenii care isi deschid afaceri prin Romania,locuinte , hrana,asistenta pt ucraineni. Ca numa niste patroni din Ucraina mai lipseau pe aici.
Franța: cheltuieli bugetare de 60% din PIB
Danemarca cheltuieli de 52% din PIB
România cheltuieli de doar 37% din PIB.
Taxele si impozitele in România ar trebui sa crească, dar nu taxele pe muncă, care este impozitata la nivelul la care ar trebui sa fie impozitata, ci taxe pe moșteniri, lux,, case de vacanța, taxa pe câștigul la bursa, mașini scumpe, impozitarea tuturor pensiilor cu 10% si încă 10% CAS (asigurarea de sănătate), interzicerea pensionarii înainte de 65 ani etc.
TVA unic de 19% la toate produsele, fără excepții!
Cheltuieli bugetare in Europa ca si procent din PIB: https://www.statista.com/statistics/263220/public-spending-ratio-in-eu-countries/
….cine vrea pune si zahar sa fim indulciti pentru sf vasile
TRAIM VREMURI MAI CEVA CA IN VESTUL SALBATIC
nu e nici o diferenta in afara de faptul ca totul e legiferat
Caut ceva de citit, literatura din evul mediu ca sa ma simt contemporan cu ei, are cineva?
In Vestul salbatic nu existau taxe bre…taxele sunt inventia socialistilor dupa cel de la doilea razboi mondial
Numite taxe de protectie…exact ca acum.
Tot asa se adunau si atunci.
Ei fac intr una magarii…Intrebarea e ce facem noi? Tot la gratare si bere la pet?Nu ia nimeni atitudine ? Astia daca vad ca ei tot fac golanii si noi mergem la gratare vor continua pana nu vom mai avea nici chibtriruri sa aprindem focul.