Cu o săptămână înainte de sărbătorile pascale, Biblioteca Arhimede din Arcalia a găzduit un atelier hand-made de împletit coșulețe din nuiele, coordonat de două voluntare care i-au învățat pe copii să își folosească imaginația și mâinile ca să creeze ceva frumos.
Biblioteca Arhimede din satul Arcalia, înființată de familia părintelui paroh Ovidiu Toma, este locul magic în care se adună copii, părinți, bunici și dascăli tot timpul anului, dar mai ales înainte de sărbători, pentru diverse ateliere care țin, de fapt, comunitatea laolaltă.
În Sâmbăta lui Lazăr, dinainte de Florii, Andreea Chereși, mama a doi copii frumoși, a coordonat un atelier hand-made. I-a învățat pe copii să facă niște coșulețe din nuiele, în care au pus ouă.
”Soțul meu a făcut o bază de lemn, a bătut niște cuie și apoi cu o răchită am împletit oarecum acest cuib. Copiii sunt foarte încântați de fiecare dată. Atelierul acesta le-a plăcut foarte mult”, ne-a spus Andreea Chereși.
”Totul a început de la un târg de mărțișor pe care l-am organizat la inițiativa părintelui Ovidiu Toma și a doamnei dr. Oana Toma în 2020. A fost ceva deosebit atunci și ne-a dat imbol. Am format echipe, am organizat tot felul de ateliere. Unii au pictat, eu am făcut atelierul de lectură, dar mă implic și în atelierele de hand-made. Ce facem obișnuim să vindem la mici târguri pe care le organizăm aici ca să adunăm bani cu care să cumpărăm alte materiale sau să mergem într-o excursie, de ce nu? Sunt peste 15 copii care vin regulat, iar sâmbăta au atelier de engleză cu Alina Gotea“, ne-a spus Mihaela Caspriac, învățătoare la școala din sat, care a venit la atelier împreună cu fiica ei Mara, care își dorește să calce pe urmele mamei și să devină la rândul ei învățătoare.
În Săptămâna Patimilor, la Arcalia, în Joia Mare se vor vopsi ouăle. Femeile obișnuiesc, în Vinerea Seacă, să nu lucreze nimic. În Sâmbăta Mare vor pregăti de toate pentru masa de sărbătoare, iar noaptea vor merge la slujba de Înviere.
În ziua de Paște, după Sfânta Liturghie, mai ales copiii mici obișnuiesc să meargă din casă în casă să dea vestea bună a Învierii Domnului, iar oamenii să le răsplătească efortul cu ouă roșii și dulciuri.
Adaugă comentariu