ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud propune Adunării Generale, formată din CJ și primăriile membre, aprobarea actului adițional nr. 4 la contractul de concesiune semnat cu Supercom, dar și respingerea a trei propuneri făcute de operatorul de salubrizare.
Actul adițional nr. 4 prevede, în principal, că ”se permite operatorului de colectare şi transport al deșeurilor să aplice tariful de colectare al fracțiilor reciclabile aprobate, inclusiv în situația în care procentul de deșeuri reciclabile valorificabile, așa cum rezultă din rapoartele de sortare lunare, este mai mic de 75%, raportat la cantitatea de deșeuri reciclabile colectate și admise în Stația de Sortare din incinta CMID Tărpiu; în consecință, se suspendă și se înlocuiește parte din procedura de facturare a operatorului pentru neatingerea indicatorilor de performanță”.
Astfel, ”operatorul de colectare va aplica tariful destinat fracției reciclabile pentru întreaga cantitate de deșeuri colectate din recipientele de colectare separată a reciclabilelor, indiferent de gradul de contaminare al acestor fracții determinat de raportul lunar de sortare; acest lucru, va permite Autorității contractante să solicite de la Organizațiile de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului (OIREP) sume mai mari, care vor permite injecții de capital sporite în Stația de Management Integrat al Deșeurilor, în beneficiul interesului public. Simultan, operatorului de colectare i se vor deduce din facturile lunare emise către ADI Deșeuri acele valori rezultate din determinarea unor scăzăminte, ca rezultat al nevalorificării fracției contaminate din deșeurile reciclabile colectate, așa cum reiese din raportul lunar de sortare de la CMID Tărpiu, acest mecanism asigurînd stabilitatea macro-financiară a Stației de Management Integrat al Deșeurilor Bistrița-Năsăud. Aceste derogări vor putea fi aplicate doar pe o perioadă limitată, determinată de punerea în practică a unor măsuri de eficientizare privind circuitul de colectare – tratare – valorificare a deșeurilor reciclabile, care, la finele ei, poate propune ajustări ale procedurii de facturare”.
Iată proiectul care va fi supus aprobării CJ și care cuprinde nota de fundamentare, formulele pentru modul de facturare, precum și explicațiile ADI Deșeuri cu privire la modificarea contractului cu Supercom:
Sunt bune masurile dar cred ca in afara injectiilor de capital s-ar mai putea incerca si niscaiva vaccinari , ca o fi cu Pfizer , ca o fi cu Moderna . Se poate incerca si o combinatie a acestora ca in cazul de la Targu Jiu. Orice este permis pentru ca d-nii de la ADI si de la SUPER sa o duca cat mai bine. Pentru cei mai multi dintre cetateni este foarte clar ca acesti mari „jucatori” se joaca de-a colectarea si reciclarea.
O mare escrocherie a operatorului, iar ce mă deranjează, e că cei din AGA, adică Președintele Radu Moldovan, cît și toți primarii , vor fi de acord. Cum să fi obligat să plătești deșeurile reciclabile? Acestea refolosite, aduc mari venituri.E o condiție în caietul de sarcini, în urma căruia am primit bani de la UE, ca deșeurile reciclabile, să fie colectate gratuit.Nicăieri în țările civilizate nu se plătește pt reciclabil, dimpotrivă, în unele țări primește bani, sau bonuri valorice cînd le predai.Aștia, adică Supercomul, cu acordul președintelui și a primarilor, ne-au făcut să plătim și ce nu producem.Uite ,eu vreau să duc plasticul, hârtia și metalul la Centre de Colectare și Reciclare, de ce să fiu obligat să plătesc pt ele la Supercom?.Rog frumos pe doamna Cristiana, să afle cine o să voteze această escrocherie, nu de alta, dar de ținut minte la următoarele alegeri.
PĂREREA MEA!
Oare care este baza legală a ocupării domeniului public al municipiului Bistrița de către Supercom, cu tomberoanele pentru gunoiul menajer acoperite de cutiile gri proiectate de ADI cu ușițele de vizitare deschise, bălăngănindu-se în drum. Să știm pe cine dăm în judecată dacă ne frecăm de ele mașina. Te pomenești că tot noi om fi de bai că am plătit pentru cutiile alea – din taxă – și n-am cerut autorizație.
Și, dacă există un contract, aș fi curios cât plătește Supercom-ul pentru asta. În condițiile în care nu poți să-ți pui un scăunel pe domeniul public să vinzi ridichi, darămite înghețată sau atracții gen alba-neagra, fără să plătești la Primărie. În condițiile în care municipalitatea a cedat ADI zeci de platforme pentru containerele semi-îngropate?
Poate ne spun juriștii primăriei sau cei patru consilieri. Luați asta ca o întrebare în baza legii 544/2001, în format electronic, semnată sus și jos.
Cu interes legitim, Alexandru Marian Toniuc