ACTUALIZARE Conducerea Corpului Profesional al Mediatorilor din Bistrița-Năsăud a lansat proiectele sociale ”România mediază” și ”O societate a dialogului”, prin care dorește să aducă schimbări în comunitățile locale. Acestea vin după campania ”Medierea prinde rădăcini”, ce și-a propus plantarea ”Copacului medierii”.
Primul proiect, ”România mediază”, se adresează persoanelor care în mod normal nu și-ar putea permite serviciile unui mediator și se dorește a fi realizat în parteneriat cu instituțiile de cult din România: Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică, Comunitatea Evreilor, Comunitatea Musulmană, etc.
Cel de-al doilea proiect, ”O societate a dialogului”, își propune să ajute la ridicarea de locuințe sociale și la acordarea de burse pentru orfanii care merg la școală.
”În scurt timp vom încheia protocoale cu unele instituții, astfel încât munca noastră să se desfășoare într-un cadru eficient. Suntem pe drumul cel bun. Corpul Profesional al Mediatorilor ar putea deveni o instituție în sine până la sfârșitul anului, cetățenii vor avea la dispoziție și un număr unic de telefon unde vor putea suna. În Bistrița-Năsăud unt 46 de mediatori bine pregătiți la dispoziția cetățenilor. O mediere complexă la un mediator poate însemna o primă taxă la un avocat, 500-1.000 de lei”, a declarat președintele Corpului Profesional al Mediatorilor din Bistrița-Năsăud, Bianca Pintea, într-o conferință de presă.
Strategia Consiliului de Mediere își propune un răspuns eficient al profesioniștilor în mediere la nevoile societății civile în ansamblu și la nivelul instituțiilor statului. Consiliul de Mediere dorește să răspundă eficient la sistemul judiciar și la directivele europene, adică la modificările legislative preconizate să fie aplicate din 9 iulie 2015, ce se referă la rezolvarea litigiilor dintre consumatori și producători. Avantajele acestui sistem de organizare sunt: asigurarea unei permanențe a mediatorilor pentru fiecare instanță în cauzele identificate de acestea ca fiind oportune medierii, asigurarea calității actului de mediere, practică unitară, monitorizarea activității mediatorilor în raport cu instanțele, parchetele și celelalte instituții administrativ-teritoriale, stabilirea unei strategii eficiente în relația cu sistemul judiciar, se arată într-un comunicat.
În luna mai, mediatorii din judeţ au ales prin vot conducerea Corpului Profesional al Mediatorilor din Bistriţa-Năsăud: Bianca Pintea – preşedinte, Răzvan Cîtu şi Dorin Borzan – vicepreşedinţi.
Al treilea proiect ar trebui sa fie de mediere pt. cei care asteapta ca primaria sa le respecte dreptul de proprietate si eliberarea autorizatiei de constructie platita de 8 ani, Este si cazul meu, care nu se mai termina, de tergiversare la Judecatorie a unei simple si normale cerere de iesire din indiviziune. Blocaj pe toate caile si bataie de joc, in administratie si justitie. Cred ca este caz unic de proprietate in ultimii 26 de ani, terfelita de institutiile statului . Trebuia demult ca institutia PREFECTULUI sa se sesizeze si chiar DNA-ul, avand in vedere ca toate actele si avizele sunt platite de 8 ani. Spun DNA pt. ca se pune presiune pe mine sa cedez 100 mp , sa-i fac cadou unui individ care profita de o inscriere FRAUDULOASA a primariei in proprietatea mea. Pe cei din administratie nu-i doare capul, si nu au venit la nici un termen timp de 8 ani. Bun….m-am mai racorit putin.