După aproape trei luni de vacanţă, şcolarii revin luni la cursuri.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a cerut inspectorilor şcolari generali ca la festivităţile sau evenimentele de la deschiderea anului şcolar din toate unităţile de învăţământ să fie intonat imnul naţional, cel puţin cele patru strofe obligatorii. Am cerut inspectorilor şcolari generali ca în toate şcolile din România festivităţile sau evenimentele de început de an şcolar să înceapă cu intonarea imnului naţional, atât în ceea ce priveşte melodia, cât şi în ceea ce priveşte versurile, cel puţin a celor patru strofe obligatorii”, a anunţat el.
El a precizat că în ce priveşte posibilitatea de intonare a imnului o dată pe săptămână sau în alte condiţii, Ministerul Educaţiei va lua o decizie după ce se va consulta cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.
„În ceea ce priveşte posibilitatea de intonare a imnului o dată pe săptămână sau în alte condiţii care vor fi definite ulterior vom lua o decizie în urma analizei oportunităţii acestui lucru. Analiza o vom face împreună cu Institutul pentru Ştiinţe ale Educaţiei”, a mai spus Funeriu.
Ministrul Educaţiei a adăugat că el este adeptul unei astfel de iniţiative, dar trebuie vigilenţă, pentru a nu „demonetiza” imnul, aşa cum s-a întâmplat în trecut.
„Eu personal mă declar adeptul unei astfel de iniţiative, pentru că sunt convins că este important să respectăm solemnitatea şi este important să respectăm simbolurile naţionale. Dar, în acelaşi timp, trebuie să fim vigilenţi să nu demonetizăm aceste lucruri, aşa cum a fost cazul în trecut”, a conchis Funeriu.
Şcoala începe în 12 septembrie, cu trei zile mai devreme faţă de alţi ani, iar elevii vor intra în vacanţa de vară cu o săptămână mai târziu, dar vor avea două săptămâni de vacanţă în plus după sărbătorile de iarnă şi cea de Paşte.
Semestrul întâi al anului şcolar 2011-2012 începe în 12 septembrie şi se finalizează în 23 decembrie. După şase săptămâni de curs, elevii din clasele I-IV vor avea o scurtă vacanţă de o săptămână, din 24 octombrie până luni 31 octombrie.
Dacă începutul de an începe mai devreme cu trei zile, vacanţa de iarnă se prelungeşte cu o săptămână, până în 15 ianuarie, pentru ca elevii să poată sta mai mult acasă după sărbători.
În noua configuraţie, semestrul întâi va avea trei luni, din 12 septembrie până în 23 decembrie, iar al doilea cinci luni, din 16 ianuarie până în 22 iunie, cu o vacanţă din 7 până în 22 aprilie.
În schimb, vacanţa de vară va fi mai scurtă, pentru că va începe în 23 iunie 2012 şi se va încheia în 9 septembrie. Ceea ce înseamnă că anul şcolar viitor va începe cu alte trei zile mai devreme decât acest an.
Autorităţile au dorit cât mai multe schimbări care „să revigoreze” educaţia şi să scoată din amorţeală un sistem inert, obosit şi mult prea sărac. Noua Lege a educaţiei care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011 se doreşte un act modern, în pas cu vremurile, compatibil cu şcoala europeană şi lumea academică de top. Pentru susţinerea legii au fost elaborate zeci de metodologii, multe aplicabile în timp, anunţă Mediafax.
Noutatea absolută pentru noul an şcolar este evaluarea tuturor elevilor la început de an şcolar şi la sfârşitul acestuia. Cât ştiu elevii la început de an şi cum evoluează până la încheierea lui vor fi trecute în „foaia de parcurs”, nu în catalog, iar rezultatele îi vor ajuta pe directorii şcolilor să aibă o imagine reală a tuturor elevilor, iar părinţii să ştie ce nivel au copii lor.
O cauză a rezultatelor de la bacalaureat a reprezentat-o, în opinia autorităţilor, şi numărul mare de absenţe, astfel că Ministerul Educaţiei a impus din toamnă controlul riguros al absenţelor elevilor, dar şi al cadrelor didactice.
Şi pentru că s-a stabilit că sunt probleme la citirea şi înţelegerea unui text, elevii vor avea din acest an şcolar oră specială de lectură.
Schimbări au fost aduse şi în configuraţia ciclurilor de învăţământ. Elevii care încep clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012 vor sta în gimnaziu cinci ani, inclusiv în clasa a IX-a, la sfârşitul acestui ciclu vor susţine evaluarea naţională obligatorie care conţine cinci probe, respectiv şase pentru minorităţi şi admiterea în liceu organizată la nivelul şcolii.
De asemenea, elevii care în acest an şcolar intră în clasa a VIII-a vor susţine la sfârşitul liceului examenul de bacalaureat de tip nou, aşa cum prevede Legea educaţiei.
”Am transmis inspectorilor şcolari generali mai multe sarcini. Una dintre ele este evitarea unor situaţii de impunere părinţilor de auxiliare, caiete de exerciţii, culegeri şi alte elemente neobligatorii. Şcoala nu este un târg. Să nu se facă presiuni pentru cumpărarea acestor cărţi cu autori inspectori şcolari”, a declarat ministrul Daniel Funeriu.
Ministrul Educaţiei le-a mai cerut inspectorilor şcolari să-i pregătescă pe elevi pentru a şti să se comporte în caz de incendiu sau cutremur.
„Am cerut să facă exerciţii de evacuare în caz de cutremur sau incendiu în prima săptămână de şcoală şi ulterior semestrial”, a spus Funeriu.
De asemenea, ministrul a cerut ca tot în prima săptămână de şcoală să fie şedinţe cu părinţii.
Ministrul Educaţiei a mai solicitat implicarea părinţilor în organizarea săptămânii „Şcoala Altfel”, din 2-6 aprilie 2012, în care se vor desfăşura activităţi extraşcolare, artistice, sportive sau de voluntariat. Acest subiect va fi abordat pentru început la şedinţa cu părinţii.
Deci….da-m un fl de examen la inceput de an.
Superrrrrrr frumos!!!!
Deci….da-m un fel de examen la inceput de an.
Superrrrrrr frumos!!!!