Un vehicul cel puțin bizar a atras atenția bistrițenilor care au trecut pe pietonalul Liviu Rebreanu și care s-au oprit curioși să afle despre ce este vorba, mai ales că au văzut pe el inscripționate și siglele a două firme din județ.
”Am adus la Bistrița a treia versiune a mașinii solare, care a participat anul trecut la campionatul mondial dedicat vehiculelor solare din Australia. Am primit-o de curând fiindcă a făcut cam trei luni din Australia până în România, cu vaporul, și este pentru prima dată la Bistrița. Este cea mai performantă mașină dintre toate de până acum, cea mai ușoară, cea mai rapidă, construită de către studenții noștri cu ajutorul unor firme care ne sprijină în mod tradițional, inclusiv din Bistrița-Năsăud. Este vorba de Belco Avia Livezile și Megatitan Beclean, sponsori ai acestei echipe. Cine va fi student la Facultatea de Inginerie industrială, Robotică și Managementul producției își va putea pune în practică toate cunoștințele înainte de a fi angajat în producție, într-o firmă, de la proiectare până la partea de execuție. Mașina este făcută din fibră de carbon, dar avem și piese din metal, piese frezate, tot ce înseamnă parte de calcul, de simulare, suspensii, toate aceste elemente le pot pune în practică înainte să ajungă într-o firmă și să ia contact cu realitatea industriei”, a spus prof. univ. Călin Neamțu, directorul Departamentului Ingineria Proiectării și Robotică de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Viitorii absolvenți de liceu care doresc să se înscrie la Facultatea de Inginerie industrială, Robotică și Managementul producției pot să își asigure locul dacă participă la un concurs organizat de UTCN și reușesc să se claseze pe primele trei locuri.
”Facem șase sesiuni a câte patru ore de curs apoi organizăm Concursul SolidWorks Mastermind Challenge și primii trei sunt admiși cu nota 10 la facultate cu condiția să își ia Bacalaureatul. Înscrierile efective la UTCN încep imediat după afișarea rezultatelor finale ale Bacalaureatului și durează o săptămână”, a spus prof. Călin Neamțu.
Viitorii studenți vor învăța la Bistrița să programeze roboții, inclusiv pe cei colaborativi, de ultimă generație, așa încât să aibă cunoștințe solide atunci când vor absolvi și se vor angaja, dat fiind faptul că deja, în industrie, se lucrează tot mai mult cu roboți. De asemenea, și viitorii ingineri specializați în sistemele de producție digitale sunt foarte căutați fiindcă tot ce se face în zona industriei se face pe comandă numerică.
”Acest lucru înseamnă că trebuie să ai un inginer care să proiecteze modelele, să le verifice, să facă programarea și apoi operatorul pornește și oprește mașina, pune semifabricatul, schimbă sculele și cam asta este tot. Noi oferim și partea aceasta din fluxul de producție care se îndreaptă către industrii 4.0”, a adăugat prof. Neamțu.
Pentru Robotică, la Bistrița vor fi 20 de locuri la licență și 20 la masterat, iar la Sisteme de producție digitală vor fi 30 de locuri, plus 20 la masterul de Managementul calității. Vor mai fi 30 de locuri la inginerie economică. De asemenea, se vor mai face înscrieri la inginerie medicală și inginerie electrică, însă toate locurile – la buget sau cu taxă – vor fi comunicate la momentul potrivit pentru ca viitorii absolvenți de liceu să știe ce oportunități au să studieze acasă.
Felicitari UTCN !
Felicitări!!
Felicitări Belco Avia Livezile și Megatitan !!
Se poat esi la noi,la cat mai multe,felicitari!