În mandatul fostului primar PDL Vasile Moldovan, Primăria Bistriţa, în loc să găsească soluţii şi să se amenajeze parcări, iar municipalitatea să încaseze bani, a pus restricţii, optând pentru cea mai simplă soluţie cu putinţă, a montat bile de beton pe trotuare. Aşa cum probabil că mulţi îşi mai amintesc, nu era stradă pe care să nu fie „plantate” săptămânal bilele vopsite ulterior în galben şi negru, pentru ca şoferii să nu aibă posibilitatea să parcheze la marginea drumului.
În 2008, când actualul edil Ovidiu Creţu a preluat frâiele administraţiei, o parte dintre bile au dispărut, însă nu chiar toate. Urme din bile care au început să intre în pământ se văd pe Bulevardul Independenţei şi pe alte străzi din oraş.
Întrucât nici în cei şase ani de când primarul PSD conduce oraşul nu s-a amenajat nicio parcare subterană sau supraterană, iar numărul maşinilor a tot crescut, şoferii au început din nou să parcheze pe trotuare.
Întrucât bilele de beton au fost scoase din funcţiune – Ovidiu Creţu fiind un adversar declarat al lor – Direcţia de Servicii Publice a Primăriei Bistriţa s-a văzut nevoită să ia alte măsuri, cum ar fi montarea de balustrade metalice, preferatele actualului edil.
Deja, pe strada Iosif Vulcan muncitorii de la DSP au montat un şir roşu de garduri pentru ca maşinile să nu mai poată parca decât pe o parte a străzii. Este adevărat că soluţia îi avantajează pe pietoni care nu puteau trece de mulţimea de autoturisme, dar nu rezolvă problema lipsei de parcări din zona respectivă, una destul de aglomerată, cu magazine de o parte şi de alta a drumului şi cu o piaţă agroalimentară în preajmă şi demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de uşor se pot pune restricţii şi cât de greu se găsesc soluţii.
Prefer versurile din poezia „Un om pe nişte scări” de Adrian Paunescu:
„Vecinul meu prăseşte ciori,
vecina mea prăseşte farduri,
eu sunt un om pe nişte scări
şi-un câine bulucind prin garduri,
o dată, de mai multe ori,
căci ce pot fi aceste garduri
decât căzute, foste scări”.
De ce nu ar putea fi gardurile lui Cretu fostele bile ale lui Moldovan?
Anul trecut municipalitatea (adica din banii colectati de la cetateni) a montat in zona centru (pietonal) stalpi cu lanturi de culoare neagra. Dupa numai 6 luni lanturile dintre stalpi si chiar si stalpii au disparut pur si simplu. Ne punem intrebarea: cine plateste pentru furturile de pe domeniul public (aici vorbim de stalpi si lanturi) cine ar trebui sa stea cu ochii pe tot ce se intampla zi de zi cu bunurile orasului? Politia? Jandarmeria? Oamenii de ordine? Pentru ce am investit in videocamere stradale? Raspunde cineva pentru ceva sau se arunca cu bani pe fereastra in nestire. Unde sunt „organele” care ar trebui sa fie in teren ca sa nu ajungem in aceste situatii!
vor raspunde….alta investitie in camere de supraveghere……daca se vor fura si el singurele vinovate vor fi……ciorile……
este o masura extraordinara, mie chiar imi place.
Numai asa se pot civiliza romanii sa nu mai parcheze pe trotuare.!
Discutia despre parcari subterane si supraterane este destul de delicata!
Sa luam un caz concret…in Bistrita avem parcare supraterana, deasupra magazinului Magura sau Metropolis sa zicem, trebuie sa urcam cateva etaje ca sa parcam, dupa care coboram pe jos si ne deplasam unde vrem sa ajungem (probabil parcatul, drumul pana in fata parcarii si retur+iesirea cu masina in strada, plata, etc… dureaza 25-30 minute).
In 25-30 minute ne facem treaba pe jos oriunde, nu mai cheltuim benzina, nu mai uzam masina.
Problema este cu parcarile de resedinta, acolo trebuie gasita solutia….si sper ca managerul municipiului sa o gaseasca! Daca nu a gasit solutia pe vechea incadrare, sper sa gaseasca solutia pe noua incadrare…si pe noul salar!
in zona sunt suficiente parcari dar sunt in spatele blocurilor de pe strada Iosif Vulcan. De acolo pana la magazin ai de mers 2-300 de metri ceea ce e greu. Civilizarea doar prin constrangere sau amenzi se poate face (vezi separatoarele de pe Grigore Balan, 1 Decembrie, Calea Moldovei). Nu trebuie sa coboram din masina direct in magazin. In zona centrala in spate la Sugalete este amenajata acum o parcare imensa la care se face accesul prin strada Lupeni si poti iesi pe jos direct in Dornei. Cred ca incap 100 de masini. Astazi erau parcate 3!!!! In schimb pe Dornei si Sincai erau masini parcate aiurea: CACALAU!!! Asa ca prefer gardurile de dirijare a turmelor de „comozi”.
Parcarea respectiva de pe Lupeni este semnalizata sau este o trufanda doar pentru connoisseuri? Daca nu esti din oras este usor de ajuns la aceasta „parcare”? De cate ori ati vazut un agent (oridecare) sa te ajute sa gasesti o parcare sau un loc de parcare. In strainatate am si fost condus pana acolo, daca am cerut ajutor si aici vorbesc de Croatia, nu de tarile occidentale… Daca tot incepi ceva, fa-l pana la capat, nu numai cu jumatati de masura. Este usor sa spui ca toti parcheaza ca turmele, dar primaria pentru ce plateste desteptii de la Politia Locala? Sa arda benzina prin oras?
Si inca o intrebare, cei din primarie sunt cimentati acolo, pot gresi la nesfarsit fara ca cineva sa ia o masura impotriva lor? Sau ceea ce noua ni se pare o greseala de fapt este un lucru stimulat si absolut normal „in lumea lor”? Si astea pe banii nostri… Ciudat!
de cate ori ai intrebat un agent oridecare si nu a vrut sa te ajute? Eu nu am patit-o sincer sa-ti spun.
Nu cred ca e sau nu ar trebui sa fie cimentat nimeni in primarie dar lucrurile bune trebuiesc recunoscute. Fluidizarea traficului pe CR Vivu e un lucru bun. La fel si sensurile giratorii care fluidizeaza deasemenea traficul in oras (si parca si astea au fost atat de hulite initial daca tin bine minte)
PS: a nu se citi ca primaria face numai lucrui bune!