Actualitate

Ce profesori pensionari au primit dreptul să predea în anul școlar următor și cui le-au fost respinse cererile

Un număr de 18 cadre didactice care au ieșit la pensie vor putea preda și în anul școlar 2021-2022, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud aprobându-le cererea de menținere în activitate ca titulari în funcția didactică peste vârsta de pensionare.

În cazul a doi profesori, ambii de la colegii din Bistrița, ISJ nu a aprobat menținerea în activitate ca  titular, la cerere, în funcția didactică peste  vârsta de pensionare.

Conform Metodologiei –cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2021-2022, anexă la OMEC nr. 5991/11.11.2020, condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2021, sunt:

  • pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 61 de ani şi 8 luni, 31 de ani şi 8 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;
  • pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare.

Cadrele didactice titulare, femei, care optează pentru menţinerea în activitate ca titular până la împlinirea vârstei de 65 de ani, beneficiază de toate drepturile personalului didactic titular.

Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care până la data de 1 septembrie 2021 împlineşte vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare şi dovedeşte competenţă profesională deosebită, a obţinut calificativul „Foarte Bine” şi nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii 5 ani şcolari încheiaţi, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică până la 3 (trei) ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere,
conform prezentei Metodologii.

Se aprobă menținerea în activitate a pensionarilor dacă la nivelul unităţii/unităţilor de învăţământ, în care urmează să fie menținute în activitate ca titulare în funcţia didactică, nu există reducere de activitate la catedrele pe care cadrele didactice respective sunt titulare şi nu este necesară completarea/întregirea normei didactice de predare a altor cadre didactice. Decizia este luată în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ care le comunică, la termenul prevăzut în Calendar, inspectoratului şcolar şi cadrelor didactice acordul/refuzul motivat privind menţinerea în activitate, ca titular, în funcţia didactică, a personalului didactic de predare care se încadrează în prevederile alin. (4) şi (5), în anul şcolar 2021-2022.

Comisia judeţeană de mobilitate verifică situaţiile transmise de unităţile de învăţământ, întocmeşte listele finale cuprinzând cadrele didactice care
îndeplinesc cumulativ condiţiile şi solicită menţinerea în activitate, ca titular, în funcţia didactică, în anul şcolar 2021-2022 şi le supune spre analiză comisiei paritare de la nivelul inspectoratului şcolar, însoţite de lista cadrelor didactice titulare detaşate în interesul învăţământului pentru nesoluţionarea restrângerii de activitate.

În condițiile în care, până la data de 1 septembrie 2021, se constată că, din cauza reducerii numărului de ore la o anumită disciplină, nu mai este îndeplinită condiția de aprobare a cererilor, inspectorul şcolar general poate revoca decizia emisă.

7 comentarii

  • Personalul menționat mai sus nu are calitatea de pensionar. Poate rămâne titular în sistem până la împlinirea vârstei de 68 de ani, după care se pensionează pentru limită de vârstă. Se poate întoarce apoi ca pensionar la plata cu ora. Pentru Gică Contra, dacă mai rămân ore după ședințele publice de mobilitate și lipsa „tineretului”, cu nota minim 5 la examen, se repartizează pensionarii calificați. Oricum, rămân ore mai mult pe coclauri și în sihăstrie. De regulă unde „nu stă trenul”. Doamna senator Șoșoacă-Plângere penală, vă poate da mai multe explicații!

  • GRESIT. sunt multi (mai ales de limba romana) cu reducere de activitate. cei cu asa mare experientă se pot deplasa in zonele departate de oras, unde nu sunt doritori.
    oricum prin prelungirea anumitor pensionari, se bucura profii de mate ca vor avea elevi la meditatii.

    • Pensionari dragi, lăsați și tinerilor loc pentru pâine.Dvs, cred că nu aveți frica de Dumnezeu, cei care după pensie mai vreți catedra. Da-u-ar cerul, sa va sature La catedra vreți să stați până picați jos. Ce învață de la voi copiii? Că nici bine nu mai vedeți tabla, nu sa predați.

  • Daca s-ar da 75% pensie din salariu, atunci foarte multe cadre didactice din invatamantul preuniversitar ar fi iesit la pensie. Nu-i totuna sa primesti cca. 4000lei/luna si dintr-o data sa primesti doar 2000lei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.