Actualitate

Ce proiect al Mitropoliei sprijină Primăria Bistrița. Crețu: S-au dat bani bisericilor fără discriminare

Municipalitatea transmite în administrarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului cota de 1/5 din imobilul, construcţii şi teren, proprietate privată a municipiului, situat pe str. Alexandru Odobescu nr. 4, fosta clădire a Liceului de Muzică.

”Ce s-a întâmplat cu acea clădire este un lucru foarte bun. Pentru reparațiile făcute la începutul anilor 90, noi am primit o cotă de 20% din clădire. Cei care au avut proprietate 4/5 din clădire au vândut Mitropoliei Clujului, care vrea să facă un liceu creștin. Mitropolia ni s-a adresat și ne-a cerut să dăm în administrare, nu să facem cadou, partea noastră pentru că doresc să facă o reabilitare totală în vederea înființării instituției educaționale. Mitropolia face o școală creștină unde vor merge copiii bistrițenilor. Și atunci de ce să nu sprijinim procesul educațional și în acest fel? Este un alt liceu creștin înființat deja, Logos, Bisericile Penticostală și Baptistă au au reușit să finalizeze o bună parte, lucru absolut lăudabil. Când vor avea atestarea, cu siguranță îi vom sprijini și pe ei să finalizeze clădirea respectivă. Suntem interesați să-i sprijinim pe cei care vor să investească în infrastructura educațională a orașului, este o alternativă la învățământul de stat existent. Cred că școala privată, școala creștină completează oferta națională. Este firesc să mergem pe această linie”, a declarat primarul Ovidiu Crețu la AS TV.

El a adăugat că de cânt este primar repartizarea banilor de la bugetul local către biserici s-a făcut ”nediscriminatoriu”: ”Ortodocșii, greco-catoclii, penticostalii, reformații maghiari, romano-catolicii, baptiștii și ceilalți au primit bani fără niciun fel de discriminare. Ba, aș putea spune că având în vedere proporția celor care contribuie la buget, a fost o discriminare pozitivă pentru celelalte biserici în dauna celei ortodoxe”.

Imobilul de pe str. Al. Odobescu cuprinde două construcţii, clădirea principală în suprafaţă construită de 636 mp şi o clădire în suprafaţă construită de 37 mp, cu o suprafaţă de teren aferentă de 1640 mp. În prezent, cota de 4/5 din imobil figurează în proprietatea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Mitropolia Clujului a solicitat acordarea folosinţei gratuite sau administrării asupra cotei de 1/5 din imobilul sus menţionat, în vederea reabilitării şi modernizării imobilului şi organizării unui centru social educativ. Conform adreselor Arhiepiscopiei, în cadrul acestui centru va funcţiona o şcoală, o grădiniţă, un centru de tineret unde se vor desfăşura diverse activităţi educative, de tip after school, formale şi nonformale, respectiv o cantină socială care va oferi hrană zilnic atât copiilor înscrişi în programul educativ, cât şi altor copii care provin din familii nevoiaşe. Centrul social-educativ va purta numele ”Grigore Pletosu”.

”Având în vedere faptul că datorită situaţiei juridice a imobilului, municipalitatea este în imposibilitatea de a derula activităţi de interes public, imobilul nemaifiind de utilitate publică, propunem transmiterea lui în proprietatea privată. De asemenea propunem și aprobarea transmiterii în administrare a cotei de 1/5 din imobil în vederea reabilitării şi modernizării imobilului şi organizării unui centru social educativ. Administratorul va avea obligaţia de a executa pe cheltuiala proprie lucrările necesare de reabilitare, modernizare şi dotare a spaţiilor şi a terenului care fac obiectul transmiterii în administrare, precum şi de întreţinere a acestora în mod corespunzător. Propunem transmiterea dreptului de administrare pe durata de 49 de ani, în baza unui contract de administrare. Pe toată perioada contractului, administratorul va avea obligaţia de a menţine afectaţiunea aprobată, respectiv centru social educativ, sub sancţiunea rezilierii de drept a contractului”, este proiectul aflat pe masa consilierilor municipali.

12 comentarii

  • Cretu minte cand spune că de când este el primar repartizarea banilor de la bugetul local către biserici s-a făcut fără discriminare. Mai corect era sa spuna ca repartizarea banilor catre biserici s-a facut fără discernamant, favorizata biserica ortodoxa. Ba mai mult, biserica ortodoxa care in mod samavolnic s-a facut stapana pe proprietatile bisericii greco-catolice din Piata Unirii, confiscate de comunisti, mai primeste cadou si 20% din fosta clădire a Liceului de Muzică, aflata in proprietatea primariei. In schimb, greco-catolicii sunt nevoiti sa cumpere unul din punctele termice scoase la licitatie de primarie, pentru ca sa-si poata organiza serviciul religios. Dupa mintea lui Cretu, acesta este un tratament ”nediscriminatoriu”.

  • În anul 2007 a fost deconspirat ca fost colaborator al Securității, cunoscut cu numele de cod „Ionică”.[5] Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor fostei Securități a stabilit în ședința sa din 13 septembrie 2007 faptul că Andrei Andreicuț a făcut poliție politică.[6] În data de 9 octombrie 2007 plenul CNSAS a respins contestația formulată de Andrei Andreicuț împotriva verdictului de colaborare.[7] Cu ocazia respectivă, Laurențiu Tănase, membru al CNSAS la propunerea PSD, a declarat că notele furnizate de Andreicuț erau „total nevinovate”.

  • Știi și tu trei preoți greco-catolici (că atâția au fost) și ne dai nouă exemple? Tu ai habar ce a făcut Preotul Ioan Bunea? Tu știi că el a fost cel care s-a ocupat de catehizarea tineretului fapt pentru care a primit ceva ani de închinsoare? Fii serios măi nene, Ioan Bunea într-adevăr s-a jertfit și a făcut și o biserică cu 17 credincioși când ceilalți stăteau și se odihneau cu pântecele pline și cu mii de credincioși și tot tu, îi faci martiri.
    La ce să dea Primăria Bistrița spațiul greco-catolicilor? Păi sunt prea puțini, le ajung spațiile, iar în schimb nouă, ortodocșilor nu.

  • Dar cum au apărut preoții greco-catolici, nu ne spui puțin? Dacă tot știi atâta istorie..
    Hai să vedem! Fii sincer până la capăt, spune cititorilor cum au apărut greco-catolicii. Și pe urmă să te iei de ortodocși!

    • Cum au aparut greco catolicii? Greco catolicii au aparut la 1700 cand o parte din biserica ortodoxa s-a unit cu Biserica Romei deoarece la 1054 a fost marea schisma, iar acei episcopi au hotarat sa se uneasca cu biserica Romei, deoarece Isus a vrut o singura biserica si s-au „intors acasa” dupa 700 de ani. Dar biserica ortodoxa cum au aparut? De ce biserica ortodoxa are in calendar pe 2 ianuarie pe episcopul Romei, adica papa Silvestru? Un catolic in calendar ortodox. 😉 O ortodoxa ma intreba daca eu ca catolic imi fac cruce…. am ramas fara cuvinte…

  • Bravo pt comentariile si pentru amintirea acestor preoti care au luptat pt tara si pentru adevar contra securitati. Ei sunt impreuna cu alti de care nu mai aminteste nimeni, adevaratii eroi. Acesti conducatori din ziua de azi nu sunt in stare sa le rosteasca nici macar numele la 1 Decembrie. Au limbile legate de parca nu sunt romani. Da domnilor, biserica greco catolica a luptat deschis si cu pieptul gol impotriva statului comunist si a securitatii si cu siguranta au fost si preoti ortodocsi corecti, care s-au impotrivit desfintarii bisericii greco catolice in anii 1948. Cititi despre mitropolitul ortodox Nicolae Balan care a dat mana cu securitatea si care autoritatile de astazi au ridicat un bust in onoarea lui. Caraghioasa situatie. Trebuie amintit cand se iveste ocazia de istoria acestei biserici pt ca avem o datorie noi greco catolicii fata de cei care au murit in inchisorile comuniste pt dreptate si adevar. Au fost romani adevarati, au fost crestini adevarati. Cine se simte deranjat si jenat de aceasta biserica si de istoria ei, trebuie sa stie ca este deranjat si jenat de Isus.

  • Manastirea greco-catolica „Nasterea Maicii Domnului” din satul Visuia este strâns legată de numele călugărilor bazilieni Iacob şi Graţian Arieşan. Aceştia doi, imediat după reintrarea în legalitate a Bisericii Greco-Catolice, şi-au transformat propria gospodărie în mănăstire. Atelierul de tâmplărie a fost transformat într-o biserică cu trei turnuri, care la 25 noiembrie 1992 a fost sfinţită, fiind prima recunoscută după 1990 de către Statul român. Incepand din 1993 Mănăstirea a devenit un loc important de pelerinaj, mai ales dupa trecerea la Domnul a preotilor Iacob şi Graţian Arieşan, ale caror morminte se afla in curtea manastirii.
    Despre Manastirea de la Visuia regretatul profesor Livius Gubesch scria in paginile revistei Viata Crestina urmatoarele: „Printre crestele deluroase scunde, prelungite şi cu văi serpentiforme ale Câmpiei Transilvaniei, la 4 km. de Miceştii de Câmpie, pe o pantă domoală cu înclinare sud-vestică a satului Visuia, stăruie o mică dar atrăgătoare, îmbietoare şi purificatoare mănăstire greco-catolică, ce poartă Hramul Naşterii Maicii Domnului”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.