Actualitate

Ce puncte de interes va avea Palatul Culturii. Noi imagini din monumentul istoric reabilitat

Clădirea reabilitată a Centrului Cultural Municipal, care va deveni Palatul Culturii, va fi inaugurată oficial cel mai probabil luna viitoare, printr-o serie de evenimente festive. Pentru noua denumire va fi achiziționat un panou luminos (firmă) care va fi montat pe clădire.

Casa de Cultură va avea o bibliotecă proprie, cu 6.000-8.000 de volume, dar și un vast centru de documentare, în care doritorii se vor putea informa, într-o sală de lectură, cu privire la domeniul culturii – cărți, fotografii, afișe, extrase din presa vremii, etc. – începând din 1950 și până în prezent. Materialele nu vor fi împrumutate acasă, ci doar studiate în locația respectivă. Fondul documentar a fost realizat împreună cu statisticianul Vasile Jimborean. În timp, documentele vor fi transpuse și în format electronic.

În Palatul Culturii va fi și un muzeu al culturii, unde vor fi expuse toate realizările culturale importante începând din anii 50 și până acum: trofee, distincții, diplome, etc.

Chiar dacă spectacolele se vor organiza la Casa de Cultură reabilitată, cortul (Teatrul de vară) din Piața Centrală va rămâne, cel puțin o perioadă, în aceeași locație, urmând să găzduiască diverse evenimente.

1 casa de cultura ian 16 2 casa de cultura ian 16 3 casa de cultura ian 16 4 casa de cultura ian 16

Proiectul ”Reabilitarea clădirii Centrului Municipal de Cultură ”George Coşbuc”, monument istoric de categoria A”, a avut o valoare totală finală de 13.701.248,91 lei (3.087.396,66 euro), 67,29% din valoarea contractului de finanțare prin Programul Operațional Regional.

Valoarea contractelor de execuţie a lucrărilor (două contracte), realizate de asocierea SC Creativ Group SRL – SC Euras SRL, este 10.010.767,69 lei respectiv 4.420.685,85 lei, branșamentul electric costând 96.398,95 lei. 

5 casa de cultura ian 16 6 casa de cultura ian 16 7 casa de cultura ian 16 8 casa de cultura ian 16

”Casa de Cultură își recapătă strălucirea de altădată, inima culturală a Bistriței începe să bată. Lucrările executate constau în reabilitarea structurală a clădirii, decorația eclectică a fațadelor și a interioarelor, cu medalioane și reliefuri decorative, refacerea cromaticii istorice a interioarelor, reabilitarea suprafețelor de piatră și eliminarea intervențiilor din perioada comunistă care nu se încadrau în stilul arhitectural al clădirii. Arhitectura în stilul artei 1900 a fost proeictată de arhitectul vienez Paul Brang, iar elementele decorative ale fațadelor au fost preluate la mai multe clădiri din oraș. Sala mare de spectacole este cea mai cochetă din Bistrița. Proiectul de restaurare a urmărit consolidarea și punerea în valoare a monumentului împreună cu adaptarea spațiului interior la standardele lumii contemporane. Prin aceste intervenții s-a refăcut practic stilistica vieneză a celui mai important edificiu cultural al Bistriței”, precizează municipalitatea.

9 casa de cultura ian 16 10 casa de cultura ian 16 11 casa de cultura ian 16 12 casa de cultura ian 16

Clădirea Centrului Cultural Municipal de pe strada Albert Berger, monument istoric de categoria A şi parte a patrimoniului cultural naţional, a fost refăcută ”în vederea includerii sale în circuitele turistice publice interne şi internaţionale, creşterii numărului de turişti români şi străini care vizează Bistriţa, precum şi introducerii imobilului în lista monumentelor UNESCO”. Construit în anul 1895 în șanțul vechii cetăți, actualmente str. Albert Berger nr. 10, edificiul a fost ridicat din fondurile Asociației Meseriașilor din Bistrița și purta numele de Gewerbeverein (Casa Asociației Meseriașilor).

Obiectivele proiectului: îmbunătăţirea condiţiilor funcţionale privitoare la utilizarea construcţiei, reabilitarea structurii de rezistenţă a clădirii, repararea şi recondiţionarea tuturor elementelor decorative şi de finisaj cu valoare istorică păstrând pe cât posibil soluţiile iniţiale, efectuarea unor lucrări de reparaţii capitale la instalaţiile electrice, de încălzire, apă şi canalizare conform necesităţilor funcţionale şi arhitecturale ale clădirii, recondiţionarea sistemului de ventilare cu refolosirea parţială a sistemului istoric, iluminat arhitectural interior şi exterior, înlocuirea scaunelor din sala de spectacole şi sala studio, refacerea structurii scenei cu o pantă calculată pentru optimizarea vizibilităţii, dotarea cu sistem audio/video performant, dotarea obiectivului cu un infochioşc pentru informare turistică.

13 casa de cultura ian 16 14 casa de cultura ian 16 15 casa de cultura ian 16 16 casa de cultura ian 16

10 comentarii

  • Si scapam de mizeria aceea de cort din centrul vechi ??? Cu cortul in centru vechi si „minunatele „ casute de lemn din jurul bisercii parca suntem tabara de refugiati sau cartier a unei etnii, nu dam nume sa nu se simta „discriminati„ de la marginea unui oras( in cazul nostru centru).

    • Bondarule sa stii ca sunt de acord cu tine! Cortul ala chiar nu ne face cinste si mai ales in centrul orasului! Cat despre casute ce sa zic am vazut cam peste tot in tara aceleasi oribilitati cred ca a devenit o moda.

  • Asteptam spectacolul de inaugurare sa vedem cui va imparti primarul invitatii!!! Sa aiba grija sa aleaga numai politicieni locali avizi de cultura! La fel cum a facut la Sinagoga cand a decernat titlul de „Cetatean de onoare” Anitei Hartig si lui Stefan Popa. Dar inainte propun sa le dea cate un chestionar sa le verifice cultura muzicala!!!!!!

  • Arata foarte bine! Este foarte adevarat ca in curand o sa vina creaturi cu tot felul de pancarde agatate de gat sa comenteze ca a costat cam mult si ca dincolo era mai ieftin dar halatu cat costa halatu??? ca cu acei bani se puteau planta panselute si viorele care produc oxigen atat de necesar pentru oxigenarea creierului unora si altora care au tot timpul ceva de bagat vina! Felicitari celor care s-au implicat nu le dau numele ca o sa zica lumea ca tin cu ei si ca sunt prea rosu si ca nu sunt galben sau portocaliu sau albastru sau mai nu stiu cum!

  • Intrucat s-a obisnuit cu mizeria Cretu nu poate renunta la porcaria aceea de „cort de cultura”, chiar daca, in sfarsit, Casa de Cultura este gata reabilitata: „Chiar dacă spectacolele se vor organiza la Casa de Cultură reabilitată, cortul (Teatrul de vară) din Piața Centrală va rămâne, cel puțin o perioadă, în aceeași locație, urmând să găzduiască diverse evenimente.” Numai ca un cort amplasat in mijlocul drumului si care blocheaza Piata Centrala, nu inseamna teatru de vara decat dupa mintea lui Cretu. Teatrul de vară este loc special amenajat într-o grădină publică, sau intr-o zona linistita unde au loc reprezentaţii artistice in aer liber (cel mult acoperit) pe timpul verii. Oricum cortul de cultura, care este o improvizatie costisitoare, trebuie mutat din Piata Centrala, odata cu chioscurile de lemn amplasate pe spatiul verde langa zidurile Bisericii Evanghelice, astfel incat centrul orasului sa devina mai aerisit. Daca e nevoie de o locatie pentru evenimente in apropiere de centru, atunci trebuie renovata sala fostului cinema 23 August, o cladire istorica din anul 1913 cunoscuta ca sala de cinema „Omnia” de pe Fleischeralle, azi bulevardul Republicii.

  • Intr-o parcare subterana care se va face in parcul mun. Asta daca Cretu mai prinde un mandat. Se va putea face o groapa mare pe sub helesteul de pesti.

    • Corect mai ales la evenimentele de lux damele sa-si rupa dreaku tocurile in pavajele „medievale” sau sa-si cumpere si ele „adidasi” de la colt sau la -20 grade C sa vina toti in costume de schi cu papion! Conform aceleasi logici putem gasi elemente pozitive si la SIDA, cancer, infarct, atacuri teroriste etc . Dl / Dna de mai sus este expert(a)! WTF!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.