Pe citaţiile de la instanţele din Bistriţa-Năsăud şi din alte patru judeţe aflate în autoritatea Curţii de Apel Cluj va apărea recomandarea către justiţiabili să apeleze mai întâi la un mediator autorizat înainte de a demara procesul propriu-zis. Corpul Profesional al Mediatorilor din Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş şi Sălaj a semnat un protocol de colaborare cu reprezentanţii Curţii de Apel Cluj în care este prevăzută această modificare.
„Prin acest protocol, părţile au convenit să coopereze în vederea informării publicului cu privire la rolul şi statutul mediatorului, mediatizarea şi conştientizarea avantajelor practice privind utilizarea procedurii medierii în rândul justiţiabililor prin implementarea dispoziţiilor care prevăd informarea de către organele judiciare a părţilor din dosare cu privire la posibilitatea apelării la mediatorii autorizaţi,degrevarea instanţelor de cauzele ce pot fi soluţionate pe calea medierii, dezvoltarea unei bune practici care să faciliteze medierea ca metodă alternativă de soluţionare a litigiilor, informarea publică şi creşterea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie,validarea acordurilor de mediere în conformitate cu prevederile legale în vigoare,aplicarea unitară şi eficientă a pevederilor Legii 192/2006”, se arată într-un comunicat transmis redacţiei noastre de Bianca Pintea, preşedinta C.P.M.J.Bistriţa- Năsăud.
Potrivit sursei citate, „un mare beneficiu pentru mediere şi pentru mediatori” este menţionarea pe citaţiile adresate justiţiabililor a posibilităţii de a apela la un mediator autorizat în condiţiile legii, precum şi prin recomandarea scrisă adresată părţilor de a apela la un mediator autorizat, în cadrul procedurii de verificare şi regularizare a cererii de chemare în judecată, urmând ca, în perioada imediat următoare, împreună cu preşedinţii şi vicepreşedinţii Corpului Profesional al Mediatorilor din cele patru judeţe, respectiv: Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş şi Sălaj, să fie pregătite întâlniri cu conducerea instanţelor din judeţele menţionate, arondate Curţii de Apel Cluj.
Oare cum au reusit astia …mediatorii… sa convinga parlamentul sa voteze astfeld e legi prin care se da de lucru „musai” la tot felul de „cioflingari” ?
(aici ma refer la mediatori, evaluatori, certificatori energetic, asociatii de animale, etc)
O sa ajungem sa nu putem face nimic fara sa platim tot felul de pretaxe ca sa ajungem sa platim taxa.
Nu poti sa faci un contract de inchiriere fara certificat energetic, nu poti sa iei o subventie fara sa platesti la o asociatie fantoma de animale , nu poti sa platesti impozit pe cladiri pana nu ai o evaluare, nu poti sa faci kk pana nu ti-l mananca bugetul unde stau bugetarii sa se infrupte din el!!!!
cred ca aceasta persoana care a scris comentariu , trebuie sa verifice daca mai are ceva sub palarie, din cele scrise reiese un fel de nulllll.
Toti cei enuerati mai sus sunt in plus. majoritatea fac acele hartii „copy-paste” doar pe bani!
Nu voi intelege niciodata cum un notar pentru aceeasi munca de cautare in calculator a unui contract pretinde o gramada de bani si diferiti doar ca scrie 100mp sau 34555 mp!!!!
Daca vrei sa-mi verifici palaria te asigur ca nu ai cum!
Nu sunt de acord cu astfel de „oportunitati” primite cadou de guvernanti doar pentru ca diferite grupuri sa aiba „o munca de cioflingar” (vezi dex, varianta aia cu… costum!)
poate se gandeste ,, cineva”sa se intample si in jud. Constanta(chiar in toata tara), ca si in acest judet sunt mediatori autorizati si doresc sa-si exercite meseria cu mare drag.Clientul este invatat sa mearga direct in instanta ,chiar daca asteapta cate 2-3 ani sa i se rez. prb. in loc sa caute solutia cea mai simpla,utila,usoara si necostisitoare.Ocazie cu care instantele vor fi usurate de tot felul de cauze minore in primul rand,dar in acelasi timp dand de lucru romanilor care la randul lor platesc taxe si impozite la stat de pe urma profesiei de mediator.
Medierea ar fi foarte utila cu doua conditii: 1- partile sa fie de buna credinta si sa respecte acordul de mediere si 2 – sa se prevada in lege ca acordul de mediere este titlu executoriu fara a fi necesare alte proceduri. in caz contrar, medierea este pierdere de timp si de bani. Am avut multe cazuri in care partile au mers la mediere, au incheiat acordul dupa care una din parti nu l-a respectat. Nu s-a putut trece la executare intrucat partea care a refuzat sa respecte acordul a refuzat si sa se prezinte la notar sau la instanta pentru hotararea de expedient. In final s-a ajuns tot la instanta dar dupa mai mult timp (prin acordul de mediere s-au stabilit si niste termene in care debitorul sa-si execute obligatia)si dupa o chltuiala in plus.