Majoritatea elevilor de clasa a XII-a care au participat la faza judeţeană a Olimpiadei de Geografie din 2012 au obţinut note extrem de slabe. Ei au acuzat că nu au aflat decât pe ultima sută de metri că vor susţine atât proba teoretică, cât şi cea practică în aceeaşi zi. În plus, profesorii au descoperit că subiectele pe care le-au primit elevii lor au fost identice, la punct şi virgulă, cu cele primite de elevii din Bacău.
Prof. Cristina Rusu (foto) de la Colegiul Tehnic InfoEl a fost cea care a descoperit subiectele identice şi a semnalat situaţia întrebându-se cum a fost posibil ca o comisie formată la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud să elaboreze exact aceleaşi subiecte ca şi comisia din judeţul Bacău. Ea a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean să facă publică lista cu membrii Comisiei Judeţene a Olimpiadei de Geografie şi totodată să vină cu lămuriri referitoare la situaţia subiectelor pentru clasa a XII-a elaborate de Comisia Judeţeană, dar identice cu cele din judeţul Bacău. „Dacă una dintre aceste comisii nu a vrut sau nu a fost în stare să elaboreze subiectele de concurs, atunci ce pretenţii mai putem avea noi de la elevii participanţi şi cum îi putem evalua cu note atât de mici?”, se întreba retoric profesoara Cristina Rusu.
Inspectorul general-adjunct de la vremea aceea, Mircea Romocea, a recunoscut că nu este normal ca subiectele să fie identice din moment ce au fost elaborate, teoretic, de comisii diferite. Romocea a promis verificări, dar în final ISJ Bistriţa-Năsăud a muşamalizat situaţia.
Fostul inspector de specialitate Doina Petrean declara tot atunci: “Noi şi Bacăul am avut surse de informare comune, diferite platforme educaţionale, didactic.ro sau Insam, am folosit variante de subiecte din anii şcolari anteriori. Întâmplarea a fost ca din cinci nivele de clase, să picăm pe acelaşi subiect la clasa a XII-a. Am vrut la un moment dat ca în loc de Ucraina să pun Bulgaria, dar aşa a fost să fie. N-am avut niciun fel de comunicare cu inspectorul din Bacău. E o pură întâmplare, speculată pentru faptul că există niste interese împotriva mea. Nu a existat niciun schimb de informaţii între Bacău şi Bistriţa-Năsăud. Ştiu asta pentru că am fost acolo, în încăperea în care s-au conceput subiectele pentru Olimpiada Judeţeană de Geografie din Bistriţa-Năsăud. (…) Colegii din Bacău nu au nicio vină. Vina este a mea, prin faptul că această doamnă profesoară îmi caută nod în papură, dar lucrul acesta se va lamuri la nivelul judeţului nostru”.
În timp ce ISJ a evitat răspunsurile ferme şi oficiale, fosta inspectoare a ajuns să o acţioneze în judecată pe profesoara Cristina Rusu cerându-i daune de 10.000 de lei. Demersul fostei inspectoare nu a rămas fără urmări. Contactată telefonic, profesoara Cristina Rusu ne-a spus că nu a reuşit să-şi mai pregătească elevii pentru olimpiadă fiind ocupată să se apere în acest proces. În plus, ea nu a putut continua munca de elaborare a unei cărţi despre biografia lui Alexandru Misiuga, baron al Casei Dracula, la care lucra.
„Nu este simplu să fii parte a unui proces mai ales dacă nu ai mai avut de-a face cu instanţa. Acest lucru mi-a afectat mult activitatea profesională. E trist că se întâmplă acest lucru, dar sper să înţeleagă toată lumea că eu am militat pentru corectitudine şi pentru adevăr”, a declarat Cristina Rusu.
Profesoara a făcut cerere reconvenţională în procesul cu Doina Petrean, fosta inspectoare de Geografie.
Cristiana Sabău
Doamna in cauza, de la Infoel, ce fel de aparare a pregatit in ultimul an – aikido, judo, wu-shu?