Angajații din Bistrița-Năsăud care lucrează în mediul privat au primit în mână anul acesta salarii mai mici față de ultima lună din 2024, scăderea fiind în medie cu 2,5%. Cel mai mult au câștigat cei care lucrează în servicii și cel mai puțin cei din agricultură.
Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului în ianuarie a.c. a fost de 4235 lei cu 2,5% mai mic faţă de luna anterioară şi cu 8,8% mai mare față de luna corespunzătoare din anul precedent, potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, județul fiind pe locul doi, după Satu Mare, în topul regional cu cele mai mici salarii.
Cel mai mult – 4347 de lei – au câștigat salariații din domeniul serviciilor, urmați de cei din industrie și construcții – 4127 de lei, pe ultimul loc fiind angajații din agricultură și silvicultură cu 3713 lei.
Cele mai mici salarii din regiune le câștigă locuitorii din Satu Mare – 4178 de lei, urmați de Bistrița-Năsăud – 4235 de lei și Maramureș – 4259 de lei. În Bihor, salariul mediu net lunar este de 4473, în Sălaj de 4490 de lei, iar în Cluj de 6335 de lei.
La sfârşitul lunii ianuarie a.c., efectivul salariaţilor din judeţ era de 74196 persoane, cu 594 persoane mai multe față de luna anterioară şi cu 1257 persoane peste nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior.
Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna ianuarie 2025 de 7042 lei, cu 0,2% mai mare comparativ cu luna precedentă și cu 11,1% mai mare față de luna corespunzătoare a anului trecut.
Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 21%, respectiv 20,5% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional și cu 16,6%, respectiv 16,2% sub nivelul mediu al câștigurilor salariale din Regiunea Nord-Vest.
Din acest an, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a majorat la 4.050 lei lunar, în creştere cu 9,46%.
Contribuțiile sociale și impozitul pe venit:
- Contribuția la asigurările sociale (CAS): 25% din salariul brut.
- Contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS): 10% din salariul brut
- Impozitul pe venit: 10% din baza impozabilă (venitul brut minus CAS, CASS și deducerile personale).
Scutirea de impozit pentru suma de 300 lei:
- Angajații cu salariul de bază minim brut pe economie beneficiază de scutirea impozitului pe venit pentru suma de 300 lei lunar, conform prevederilor legale în vigoare.
Costul total suportat de angajator:
- Pentru a plăti un salariu net de 2.574 lei, angajatorul suportă un cost total de 4.134 lei, incluzând contribuțiile și taxele aferente.
2400 lei este salariul in retail
Ce, e bugetar?
Familiar de al meu lucrează în retail. 2574 mai exact , nu are cum să fie sub minimul pe economie.
Viziunea conducătorilor acestui județ se vede clar din acest articol !!!!
Concluzie: Daca s-ar face un „judet” mai mare , (Cluj +Salaj + BN) ar creste salariiile. Simplu , conform statisticilor , complicat spre imposibil conform realitatilor economice.
Sinistrul Emil Boc demult visează să se pună stăpân pe județele astea.
Directia de statistica minte ca porcul. Ar putea fi vorba de salariul brut iar confuzia sa fie voita. In nici un caz nu este vorba despre salariul mediu net din privat. Minciuni marca PSD!
@Cap limpede
„Minciuni marca PSD!”


….
La privat cu cât mai mult muncești cu atât salar mai mare ai, așa e lumea privatului .
Și propagandă USR marca „Cap limpede” (mai mult sec).
Daca ne spun ca am realizat 10.000 kg de grau/ha ii credem si ca avem in privat salarii de bugetari.
Eu ii cred numai daca ne spun ca „psd-istii e destepti”!
Bună, ma.ajunta și pe mine cineva cum este cu cei 300 de lei fără a plăti taxe la.ei,Șefa mea nu știe și nu vrea sa ne explice?