De exemplu, la Rusu Bârgăului, sat situat la câţiva kilometri de Bistriţa în comuna Josenii Bârgăului, localnicii folosesc o biserică foarte frumoasă construită de înaintaşii lor cu ajutorul grăniceresc al Fondului Năsăudean care administra pădurile grănicereşti. Potrivit unor informaţii consemnate de Protopopiatul Ortodox Bistriţa, Biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” a fost ridicată între 1906 şi1907 . Până la acea dată, vechiul lăcaş al bisericii din lemn – din care azi a mai rămas doar piatra de altar – era situat în partea sudică a satului, nu departe de firul apei. Data noii construcţii reiese din inscripţia sau pisania de pe iconostas. Ridicarea noului lăcaş, pe noul amplasament s-a făcut din cheltuiala şi contribuţia credincioşilor în proporţie de 50%, iar restul cu ajutorul grăniceresc al Fondului Năsăudean care administra pădurile grănicereşti.
Lucrarea de construire a noului lăcaş a fost executată de zidarii şi zugravii din Bucovina ajutaţi de credincioşii din sat. „Clădirea este una simplă, de tip navă, fără artificii arhitecturale, construcţie de influenţă apuseană, cu fundaţie din beton şi soclul din pietre masive fasonate şi cioplite . Corpul clădirii este din piatră şi cărămidă fără ornamentaţii. După 1931, a fost pictată în interior pe suprafeţe restrânse ale bolţilor în tehnica uleiului, iar restul a fost zugrăvită cu ornamentaţii de şablon executate de zugravul Ştefan Razoş din Dumbrăviţa, judeţul Cluj. Patrimoniul bisericii este deosebit de valoros prin iconostasul şi icoanele pictate pe tablă de aramă, executate la Institutul Belle – Arte din Viena în 1909. Ca obiect de importanţă istorico-literară şi literară, parohia a deţinut un manuscris Tetraevanghelier slavono- român – azi inventariat la Protopopiat – scris de mână închirilice de popa Mihai, datând din 1515″, se arată în monografia Protopopiatului Ortodox Bistriţa.
Tot aici scrie că, în fiecare comună din Protopopiat -inclusiv la Rusu Bărgăului – , alături de biserică funcţiona câte o şcoală alcătuită din 2-3 săli de clasă în funcţie de numărul elevilor şi situaţia economică. Şcolile erau asigurate financiar prin fondul şcolar (scolastic) care a luat fiinţă în urma desfiinţării fondului grăniceresc de stipendii a comunelor grănicereşti din Regimentul II de Graniţă Năsăud. Astăzi, şcoala e de sine stătătoare şi se află la drumul principal fără vreo legătură cu biserica. Clădirea instituţiei de învăţământ e una veche, întreţinută cu chiu cu vai şi pe cale a deveni în curând şi goală întrucât numărul elevilor este foarte mic, iar acest lucru nu mai justifică plata cadrelor didactice.
În timp ce populaţia satului scade, şcoala riscă să se închidă, Biserica „Sfântul Nicolae” străluceşte. În urmă cu zece ani a fost repictată în întregime în tehnica tempera. Potrivit preotului Ioan Platon, odată cu aceasta „s-a restaurat şi iconostasul în foiţă de aur. S-a realizat încălzirea prin pardosea cu peste 1000 metri de conductă în sistem Rehau, cu o centrală termică performantă. Pardoseala locaşului s-a placat în granit de Italia. Altarul s-a repictat în întregime, iar pardoseala s-a înlocuit cu parchet de bambus. Mobilierul locaşului este executat din lemn de paltin. Sfintele vase au fost înlocuite”.
În planurile preotului era şi reconstrucţia casei parohiale, a anexelor şi construcţia unei capele, deşi „azi, parohia are înscrise în matricolele ei doar un număr de 243 de familii cu un număr de 720 de locuitori . Majoritatea tineriilor fiind plecaţi în străinătate la muncă”, se arată în monografia Protopoiatului.
Am vrut să aflăm care este situaţia şcolii din localitate. Directoarea Şcolii Gimnaziale Josenii Bârgăului, Felicia Măjeri, şcoală la care este arondată şi cea din Rusu Bârgăului ne-a spus că în sat mai funcţionează doar clasele primare în regim simultan şi grădiniţa.
„Elevii de gimnaziu fac naveta la Joseni sau la Bistriţa, împreună cu părinţii lor care lucrează la oraş. Mai avem doar 15 copii de ciclu primar care învaţă în clase simultane şi încă 20 de grădiniţă. Şi anul viitor va fi la fel, credem. Populaţia şcolară scade continuu şi nu cred că vom mai putea acoperi costurile pentru funcţionarea instituţiei din Rusu Bârgăului. Şcoala nu este nouă, dar a fost întreţinută. Este şi apă, dar de la hidrofor. Condiţiile nu sunt rele. Din păcate, sunt tot mai puţini copii”, a declarat Felicia Măjeri, directoarea Şcolii Josenii Bârgăului.
No comment!
Sursa foto: Primăria Josenii Bârgăului
foarte bine ca este.. si ce te oftici?
Daca oamenii considera ca- i mai bine sa-si duca copii, trebuie sa -si rastoarne si biserica?
Io n-am priceput: care-i faza??? Trebe să facă oamenii copii ca să poată fi şcoală? Trebe să plece popa din sat? Să pustieşte Rusu Bârgăului? Vin tătarii?
Naşpa situaţie!
biserica este a comunitatii si nu a preotului…..daca este frumoasa este cinstea comunitatii….scoala este administrata de catre primarie…..inanite scoala era administrata de biserica….dati voie scolii sa fie administrata de catre consiliul parohial si va arata impecabil…..ce vina au preotii ca pun suflet in bisericile in care slujesc?ar fi mai bine daca ar sluji in niste cocioabe?ati fi mai fericiti?….
Textul de mai sus nu are legătură cu fericirea, ci este un exemplu. Timp de 24 de ani, acestea au fost priorităţile societăţii în care trăim. Bisericile frumoase, construite cu gust de înaintaşii noştri, nu au mai fost bune fără bambus, gresie italiană şi aur. Şcolile ponosite în schimb, da.
oare preotii nu ar trebui sa puna suflet sa ajute si la modernizarea scolii din satul unde are biserica , sa indrume oamenii din comunitate sa investeasa si in scoala , poate scoala este administrata de un primar incompetent , nu ar trebui popa sa il ajute sa ii zica ca e prost, sau scoala nu este cinste comunitatii ,oare nu acolo ar trebui sa se scoleasca asa cum poate comunitatea.
Majoritatea bisericilor ortodoxe si greco catolice folosesc asa numita „foita de aur”care este de fapt un material comun in pictura ,cunoscut sub numele de „slagmetall”si costa cam 27 lei 100buc.foite de aur(slagmetall).
Nu intra in detalii! nu intereseaza pe nimeni! Daca vii si ne spui ca de fapt nu e aur ci foita de aur la 27 ron 100 de bucati, articolul nu mai prezinta interes. crezi ca cineva a fost sa se documenteze daca intr`adevar, e altar de aur sau sunt folosite acele picturi pe care le aminteai tu?
o stire care nu prezinta nimic!
tu ma bagatorule de seama si cu PD-L in frunte trebuia sa faceti critica..
Altar de aur? Ce le umfli, Cristiana! 🙂
Un nou articol care poate fi demontat lejer, de o minte cu o logica elementara. 1. Parchetul de bambus e mai ieftin decat cel de brad, din lemn masiv. E de fapt parchet melaminat, relativ accesibil, iar dvs accentuati ca e bambus doar ca sa socati, in titlu. 2. Foita de aur costa 100 de lei 27 de bucati, deci din nou e ceva ieftin si accesibil 3. Nu putem amesteca scoala cu Biserica – institutii distincte, finantate din fonduri distincte etc. Pe aceeasi logica putem spune ca primarul are birou de lemn masiv, internet si baie cu gresie dar in sat sunt oameni care au toaleta in curte. Deci, fara logica intre ele. 4. Credinciosii au dat bani din venituri proprii pt Biserica. 5. Scoala de care vorbeati nu mai prezinta interes pt ca tinerii se muta la oras si de aceea putinii elevi ramasi fac naveta unde sunt scoli mai mari. Putem continua la infinit. Ideea e alta: cati oameni trebuie sa spuna cuiva, cu argumente ca e absurd ce face, dar el sa insiste. In final acest gen de oameni trebuie compatimiti, pt ca au grave probleme, nu?
Fiti cuminti! Inv. Delia
daca se fac lucruri bune la biserica ,nu-i bine ;daca nu se fac ,nu-i bine , ca nu se fac. Bine pusa problema in comentar : care e problema ? va spun eu :preotul n-a putut fi folosit ca agent electoral politic in favoarea psd /pdl iar presa ” slugoi ” politicului agita la comanda sa-l poata disloca la comandoul politic .Halal presa libera si informare obiectiva !