Cultură

Localitatea de lângă Bistrița cu sinagogă și rabin, unde era și Cetatea Sf. Ladislau

Un sat de lângă Bistrița avea, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, o sinagogă, iar între 1880 și 1930 și rabin. Numele satului provine din regionalismul ardelenesc magyaró (‘mogyoró’), care înseamnă ”alună”.

Este vorba despre satul Şieu-Măgheruş, Măgheruş/Sajómagyarós, Magyarós al cărui nume provine din regionalismul ardelenesc magyaró (‘mogyoró’), care înseamnă ”alună”. Denumirea săsească e o traducere a toponimului maghiar.

Prima denumire românească a apărut în anul 1830 – Magyeresu, potrivit Bogății din istoria vie a Transilvaniei.

Deși făcea parte din zona satelor săsești din nordul Transilvaniei, nu a aparținut districtului privilegiat al Bistriței, fiind un sat iobăgesc mixt maghiaro-săsesc. Documentele menționează și o biserică reformată în anul 1621, care azi nu mai există.

Biserica parohială catolică este menționată documentar din anii 1332-1335, Pet. sac. de Monorous, în registrele de dijmă papală. A fost construită în secolele XIII – XIV, începută în stil romanic, continuată în stil gotic, cu transformări importante în anul 1633, secolul al XVIII-lea și anul 1863.

După exodul sașilor transilvăneni, aflați sub administrație maghiară și sub ocupație militară germană, din septembrie 1944, biserica a intrat în posesia parohiei ortodoxe, care însă folosește o altă biserică, construită în 1880 de greco-catolici.

După anul 1600, în urma repetatelor distrugeri și pustiiri, satul devine majoritar românesc. Evreii au venit aici încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în 1830 exista deja o sinagogă în sat. Comunitatea a avut propriul rabin între anii 1880 și 1930.

Satul are și un castel de secol XVIII, castelul Rákóczi. Pe culmea Hegyeris/Hederiș (colocvial Hegyeriș) a existat o cetate medievală de pământ – Cetatea Sfântului Ladislau.

În anul 1910, satul avea 1.167 de locuitori, din care 706 români, 220 sași, 130 evrei, 60 țigani și 40 maghiari.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.