Actualitate

Ce școli din județ nu au autorizație de securitate la incendiu. Din ce cauză

Un număr de 16 clădiri având destinația de spații de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița, dar situația se poate schimba până sună clopoțelul.

Din cele 455 de clădiri cu destinația de învățământ, 219 dețin autorizație de securitate la incendiu, 220 nu necesită autorizație de securitate la incendiu, iar 16 imobile nu dețin autorizație de securitate la incendiu, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița.

Conform sursei citate, dintre cele 16 clădiri fără autorizație de securitate la incendiu pentru 11 clădiri s-au obținut avize de securitate la incendiu pentru intrare în legalitate. Este vorba de Școala Gimnazială “Dariu Pop” Măgura Ilvei, Școala clasele I-IV Rodna, Grădinița Șanț, Grădinița Mureșenii Bârgăului, Școală Miceștii de Câmpie, Școala Rebrișoara clasele I- IV, Clubul Școlar Sportiv – internat, Școala din Sânmihaiu de Câmpie, Grădiniță Urmeniș, Grădiniță Logos – Liceul Creștin Logos, Școala primară din sat Jimbor Fânațe, urmând să se identifice surse de finanțare pentru realizarea lucrărilor.

O clădire a Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” Bistrița a fost pusă în funcțiune, fiind realizată recepția la terminarea lucrărilor, dar nu a fost obținută autorizația de securitate la incendiu urmând ca Primăria Bistrița să solicite și să obțină autorizația de securitate la incendiu.

Pentru Școala Bozieș, a cărei clădire nu este recepționată, dar pusă în funcțiune, s-a depus cerere de autorizare, având documentație întocmită, dar nu s-a emis încă aviz.

Pentru a clădire a Școlii Budacu de Jos s-a întocmit proiectul pentru intrare în legalitate, însă cererea de eliberare a avizului a fost respinsă.

Reabilitarea Școlii Poienile Zagrei a fost admisă prin PNRR la finanțare, urmând a se semna contractul de reabilitare a unității de învățământ. Pentru o clădire este proiectul în curs de elaborare pentru intrare în legalitate.

La Școala Gimnazială Ocnița mai este de realizat rețeaua de apă stradală care va alimenta hidranții exteriori necesari pentru autorizarea școlii.

În urma modificării Normelor metodologice privind obținerea avizelor/autorizațiilor de securitate la incendiu conform prevederilor Ordinului MAI 180/2022, în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu, scenariul de securitate la incendiu nu este întocmit cu respectare normelor metodologice de emitere a avizului și autorizației de securitate la incendiu aprobate conform ordinului mai sus amintit. Piesele scrise pe baza cărora s-a obținut avizul de securitate la incendiu nu respecta prevederile mai sus amintite. Astfel obținerea autorizației de securitate la incendiu implică întocmirea unei noi documentații tehnice (scenariu de securitate la incendiu și piese desenate de arhitectură) pentru toate proiectele obiectivelor menționate indiferent dacă este sau nu obținut aviz de securitate la incendiu la acestea.

”Autorizația de securitate la incendiu este mai greu de obținut fiindcă depinde foarte mult de ce fonduri avem de la UAT. Și eu am fost director, iar la un moment dat mi s-a cerut să trec de pe aluminiu pe cupru, dar de unde bani? În funcție de dispobilitățile bănești ale UAT și ale școlilor se vor face investiții pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. Le-am cerut directorilor să solicite un plan de conformare astfel încât să fie autorizate”, a spus inspectorul general Cristian Nicula.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.