Actualitate

Ce şcoli profesionale au locuri libere după prima etapă de înscriere. Cele mai căutate profile

Mai multe licee din Bistriţa în care, de la toamnă, vor funcţiona clase profesionale nu au reuşit să-şi complete locurile după prima etapă de admitere. În ciuda faptului că statul le acordă burse lunare de câte 200 de lei, elevii nu vor să audă de profile precum mecanic agricol, lăcătuş mecanic sau electrician. În schimb, Colegiul Silvic Transilvania Năsăud a dat lovitura.

La Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa au rămas libere opt locuri la profilul mecanic agricol, clasele de sudor, mecanic auto şi lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic ocupându-se complet cu câte 28 de elevi.

La Liceul Tehnologic de Servicii Bistriţa mai sunt şase locuri la clasa de ospătar şi două la frizer-coafor-manichiurist.

Liceul Tehnologic Forestier Bistriţa mai are 25 de locuri libere la clasa de tâmplar universal şi 23 la clasa de electrician exploatare joasă tensiune,  în timp ce Liceul „Henri Coandă” din Beclean mai are 16 locuri la clasa de instalator instalaţii tehnico-sanitareşi 23 la confecţioner produse textile.

Liceul Agricol Beclean nu şi-a ocupat toate locurile la profilul mecanic agricol, nouă fiind disponibile în etapa a doua, iar Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul” din Căianu Mic are încă 21 de locuri disponibile la clasa de mecanic auto.

Liceul Tehnologic Feldru dispune de 14 locuri libere la clasa de electrician exploatare joasă tensiune şi 23 la clasa de confecţioner produse textile. La Liceul Tehnologic Lechinţa nu s-au ocupat toate locurile la clasa de lăcătuş mecanic – şase fiind libere pentru etapa a doua. La Liceul „Liviu Rebreanu” Maieru mai sunt 11 locuri la clasa de turism, specializarea lucrător hotelier.

La rândul lui, Liceul Tehnologic Telciu are 15 locuri libere la clasa de lăcătuş mecanic, iar Liceul Tehnologic Târlişua 21 la clasa de sudori.

În schimb, Colegiul Silvic Transilvania Năsăud şi-a completat integral locurile din clasele de fermier montan şi pădurar.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1062/2012, elevii care frecventează învăţământul profesional primesc lunar o bursă în valoare de 200 de lei.  Potrivit actului normativ, cuantumul „Bursei profesionale” poate fi modificat anual prin hotărârea Guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.  Acest sprijin financiar se acordă în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice şi pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale.

Trebuie menţionat însă şi faptul că elevii nu pot beneficia simultan de „Bursa profesională” şi de sprijinul financiar acordat în cadrul Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu”, prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 1488/2004. Nu beneficiază de „bursa profesională” nici elevii declaraţi repetenţi, pentru anii de studiu pe care îi repetă, cu excepţia cazurilor de prelungire a studiilor din motive medicale.

„Bursa profesională” se acordă pe bază de cerere, formulată de elevul major ori de părintele sau persoana care exercită autoritatea părintească pentru elevul minor. Aceasta trebuie înregistrată pentru fiecare an şcolar, în perioada 15 – 25 septembrie, la unitatea de învăţământ la care elevul este înscris.

Actul normativ mai prevede ca, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ care şcolarizează elevi în învăţământul profesional să se constituie o comisie de acordare a „Bursei profesionale”, desemnată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, înainte de începerea anului şcolar.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.