De exemplu, în cazul clădirilor deţinute de persoanele juridice de pe raza comunelor Tiha Bârgăului şi Livezile, şi care nu au fost reevaluate în ultimii trei ani, s-a aplicat eronat cota de impozitare de 1% sau 5% faţă de cea legală de 7%, impozitul pe clădiri stabilit suplimentar în timpul misiunii de audit fiind de 102.000 de lei la Tiha Bârgăului şi 34.000 de lei la Livezile.
Unele primării nu au stabilit şi nici încasat taxa pe teren în cazul persoanelor care au în folosinţă terenuri proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale în baza unor contracte de concesionare sau închiriere. Astfel, la Tiha Bârgăului prejudiciul e de 58.000 de lei, la Livezile de 89.000 de lei, la Romuli de 82.000 de lei, la Uriu de 53.000 de lei, la Nimigea de 32.000 de lei, la Urmeniş de 19.000 de lei, la Lunca Ilvei de 14.000 de lei, iar la Milaş şi Budeşti de câte 7.000 de lei.
Primăria din Lunca Ilvei nu a calculat şi nici încasat penalităţile de întârziere aferente livrărilor de masă lemnoasă astfel bugetul fiind mai sărac cu 32.000 de lei. La Tiha Bârgăului, de exemplu, în cazul clădirilor la care autorizaţia de construire a expirat în cursul anului 2011, după data expirării nu s-a stabilit, impus şi încasat impozit pe clădiri. Valoarea prejudiciului e de 22.000 de lei.
La Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, nu a fost plătită chiria pe perioada scursă de la data întocmirii proceselor-verbale de negociere a preţului de vânzare până la încheierea contractelor de vânzare cumpărare. Prejudiciul e de 9.000 de lei.
De asemenea, inspectorii Camerei de Conturi au constatat că organele fiscale din compartimentele de specialitate ale Primăriei Bistriţa nu au verificat şi urmărit încasarea taxei hoteliere de la toate unităţile de cazare de pe raza municipiului, prejudicial fiind de 4000 de lei.
În comuna Livezile, nu s-a făcut stabilirea rangului localităţilor şi încadrarea terenurilor pe zone şi pe categorii de folosinţă în intravilan şi extravilan. De asemenea, nu au fost aplicate măsurile de executare silită în totalitate, gradual la termenele prevăzute de Codul de procedură fiscală şi/sau nedesemnarea unei persoane care să exercite atribuţii de executor fiscal. Astfel de abateri au fost întâlnite atât la Bistriţa, cât şi în 11 comune verificate.
La Budeşti, Lunca Ilvei, Sînmihaiu de Câmpie, Şieu Odorhei nu a fost respectat regimul juridic al instituirii şi utilizării taxelor speciale în sensul nestabilirii termenelor de plată pentru aceste taxe. De asemenea, nu au fost calculate şi nici încasate.
Camera de Conturi Bistriţa-Năsăud a constatat că, la toate aceste abateri s-a ajuns fiindcă nu e organizat controlul intern managerial şi al activităţii de audit public intern conform prevederilor legale în vigoare; nu sunt organizate şi efectuate inspecţiile fiscale la contribuabili de către autorităţile publice locale; nu sunt evidenţiate, urmărite şi încasate veniturile bugetelor locale provenite din impozite şi taxe; nu sunt calculate accesoriile datorate de contribuabili ca urmare a neachitării la termenele legale a obligaţiilor de plată; nu sunt încasate redevenţele sau chiriile aferente bunurilor proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale concesionate/închiriate terţilor; nu sunt declarate de către contribuabili – persoane juridice, nivelele reale ale bazei de impozitare pentru calculul impozitului pe clădiri; nu sunt desemnate persoane care să exercite atribuţiile executorului fiscal şi nu sunt aplicate toate măsurile de executare silită conform prevederilor O.G. nr. 92/2003.
În concluzie, abaterile consemnate reflectă organizarea deficitară a activităţii de stabilire urmărire şi încasare a veniturilor proprii ale bugetului local, de unde şi gradul scăzut de autofinanţare a cheltuielilor din venituri proprii şi dependenţa ridicată a unităţilor administrativ-teritoriale de alocaţiile de la nivel central, se arată în raportul Camerei de Conturi Bistriţa-Năsăud.
povesti d-le Aurel…cine nu-si face datoria nu si-o face nici pt salariu de 800 de lei si nici pt 8000 de lei. functionarii din tara asta doar fura, umbla numai si numai dupa interese personale si de grup (familie, rude, pisica, catel, etc.) ma mir ca nu va e rusine sa vorbiti….si haideti sa fiti sincer venitul unui functionar fff rar este de 800 de lei. asta e mentalitatea romanului…gandul ii este intai la bani si apoi la munca. din acest motiv mergem din rau in mai rau. incercati sa va faceti mai intai datoria cu simt de raspundere si apoi cereti alte drepturi!