Actualitate Recomandări

Ce se întâmplă cu copiii romilor care stau în colibe la Valea Stegii. Câți vor merge la școală

Valea Stegii, unde s-au strâns familii de romi din mai multe localități din Bistrița-Năsăud și Cluj, este considerată de autorități drept ”punctul nevralgic” al județului, cel puțin din prisma riscului de abandon școlar. De anul trecut însă, Inspectoratul Școlar Județean și Direcția de Servicii Sociale a Primăriei Bistrița au început să colaboreze ceva mai bine, iar rezultatele se văd.

”Colaborăm foarte bine cu Direcția de Asistență Socială din Primăria Bistrița, astfel încât cred că anul acesta vor rămâne foarte puțini copii neșcolarizați care provin de la Valea Stegii, unde a fost punctul cel mai nevralgic din județ”, a spus inspectorul școlar general Cristian Nicula în ședința Colegiului prefectural.

El a menționat că a fost dificilă integrarea în comunitățile școlare a copiilor care trăiesc în locuințe improvizate fiindcă au refuzat părinții celorlalți copii să îi accepte întrucât erau murdari și plini de paraziți, însă situația s-a mai schimbat între timp.

”La Valea Stegii au început să se adune familii din tot județul, dar și din Cluj. În prezent, avem șapte locuințe impovizate și în ele locuiesc și circa 30 de copii care au vârste de grădiniță și școală care toți au fost înscriși în sistemul de învățământ. Sunt transportați la cursuri cu un microbuz pus la dispoziție de Primăria Bistrița. Chiar și pentru doi copii a mers microbuzul ca să-i ducă. În această comunitate, sunt probleme fiindcă părinții nu au educație și nu înțeleg valoarea școlii”, a explicat Radu Dreptate, directorul Direcției de Asistență Socială a Primăriei Bistrița.

El a reamintit că, Primăria Bistrița în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 7 Bistrița au implementat proiectul «Învață împreună cu mine» care a fost finanţat prin programul „Sinergii pentru viitor-copii în situaţii de risc”. Proiectul a fost implementat în perioada 01.01.2015-30.09.2016, cu obligativitatea promotorului de proiect de a asigura sustenabilitatea pentru o perioada de 5 ani. Scopul proiectului a avut ca ţintă întărirea coeziunii sociale și reducerea diferențelor sociale pe plan local, prin implementarea de programe sociale și educative adresate copiilor și părinților aflați în situație de risc social (cu atenție specială acordată copiilor de etnie romă) din comunitățile Viișoara și Sărata.

”Am făcut educație cu mamele, cu părinții, iar din 2021 când s-a încheiat proiectul, Primăria Bistrița a intervenit din bugetul local și susține cu o masă caldă familiile de pe Valea Stegii. A fost amenajată acolo o fântână de către un ONG, au canalizare, participă la activități educative. Direcția de Asistență Socială evaluează cam la două – trei săptămâni familiile care locuiesc acolo, rezolvăm problemele lor stringente, dar prioritatea noastră este să înscriem acești copii la școală și la grădiniță. Nu este ușor pentru că sunt copii cu un istoric social extrem de greu, dar bucuria lor de a fi printre alții de vârsta lor a fost imensă. De multe ori, sâmbăta se adunau să aștepte microbuzul”, a spus Radu Dreptate.

Prin Hotărârea nr. 58 din 23.02.2022 a Consiliului Local Bistrița a fost aprobată derularea și finanțarea din bugetul local al municipiului Bistrița a Programului pilot “O masă caldă” pentru comunitatea situată pe str. Valea Stegii pentru reducerea cerșetoriei la Bistrița și prevenirea abandonului și absenteismului școlar a copiilor din această comunitate.

3 comentarii

  • Mda….? Dar pentru bătrânii bolnavi cu pensii minime, dar pentru copii cu dizabilități din acest oraș, ce ați făcut, d-le R Dreptate??? Aceștia nu fac parte din”categoriile vulnerabile ” de care ar trebui să vă îngrijiți? Hmmm….ce vă mai place să vă prefaceti că faceți, când de fapt nu vă pasă decât de salariile
    și beneficiile voastre banane! Noi știm și voi știți că noi știm!:))

  • Poate trece dom director de la Asistenta Sociala sau unul din multimea de subordonati insoriti de politie pe la trecerea de cale ferata de pe Dragos Voda si asista la sedinta de ,,productie ” tinuta de un individ cu mustata ,brinzat bine,mamelor cu copii in brate si in caruciore ,trimise la cersit.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.