Proiectul de modernizare a Pieței Agroalimentare Decebal din Bistrița aprobat anul trecut în Consiliul Local, cu o valoare estimată la circa 16 milioane de euro, nu mai este de actualitate.
”Ne dorim modernizarea Pieței Decebal, dar nu într-o formă cum a fost propusă. Am avut multe discuții cu cei care efectiv o utilizează din toate punctele de vedere, și al vânzătorilor și al consumatorilor, o modernizare prin construirea unei astfel de clădiri eu cred că nu se impune. Mai mult decât atât, ar omorî întreaga activitate din Piața Decebal pe vreo trei ani de zile, ceea ce probabil ar duce la falimentul unor mici întreprinzători. Plus de asta, în momentul de față nu sunt fonduri europene pentru modernizarea piețelor”, a afirmat primarul Bistriței, Gabriel Lazany, într-o conferință de presă.
În aprilie 2024, în mandatul fostei administrații, Consiliul Local Bistrița a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea Pieței Decebal. Costurile investiției (construcții S+P+2E și S+P, zone distincte de vânzare și depozitare, parcare, platoul pieței reconfigurat etc.) erau estimate la 79.604.822,73 lei (16 milioane euro), planul fiind atunci de a realiza lucrările cu bani de la bugetul local și dintr-un credit contractat de municipalitate.
Valoare era colorsala!
80 milioane de lei, adica mai mult ca un stadion de fotbal, iar daca UE nu acorda fonduri pentru astfel de proiecte și îndatorezi cetățenii prin credite…….,,
Iar valoarea finală depășește 80 milioane și ajunge la 100 milioane.
Cel mai citesc este să întrebi cetățenii “ doriți modernizarea pieței? Costă 100 milioane de lei. Sunteți de acord să vă dublăm impozitele locale, pt a avea bani de investiții (a nu contacta credit).
Sau îi taxezi pe cei care își vând produsele acolo cu 100 lei/zi , rezultând în prețuri mai mari ale produselor, adică toată lumea i să cumpere din Supermarket pt ca e mai ieftin .
Să se modernizeze, dar să fie o modernizare low cost, așa cu 30 milioane de lei!
Redeschideţi circulația pe ambele sensuri pe strada Arţarilor îm ambele sensuri ca variantă alternativă de circulație pe când veţi deschide Axa de Translort Decebal – Andrei Mureşanu şi veți face praf circulaţia din oraş.
Ca exemplu pe acea porțiune a străzi Arţarilor a fost de mare folos când aţi făcut tot orașul praf şi pulbere cu prostia de pasaj de la hală şi celelalte șantiere.
@Adrian C.
….cu alte cuvinte, un pește mare și gras dar să cântărească puțin.
Care intreprinzatori? Vad intradevar niste frumoase bunici cu verdeturi, dar vad si niste burtosi obraznici care vand orice in functie de sezon in niste coconete oribile. Dughene improvizate si urate, aleile ocupate cu tot felul de oribilitati etc, etc. Piata nu era destinata pentru mici intreprinzatori de acest gen. Era destinata micilor producatori de la tara. Totul este o mizerie de prima mana acolo si ar trebui un buldozer sa rada tot. Inclusiv pe „micii intrepinzatori”. Piata agroalimentara ar trebui sa fie prima prioritate a unei administratii. Rusine.
Propunerea mea, pe baza a ceea ce am văzut în altă parte!
Pentru a putea vinde acolo atât vara cat și iarna când este frig și zăpadă, hala trebuie să fie construită după modelul sălilor de sport ale Elenei Udrea.
Schelet metalic de la Comelf , îl faci imediat și îl montezi imediat!
În loc de pereți de beton, cărămidă, care îți dau o senzație de claustrofobie, întuneric, loc neprietenos, pe scheletul metalic montezi pereți din sticlă, groasă, termopane mari, să pătrundă lumina, să te simți ca și cum ai fi afară, în aer liber.
Acoperișul tot din sticlă, să pătrundă lumina.
O încălzești iarna și “
important
construiești un sistem de aerisire vara, cu geamuri mari în tavan pe care le deschizi automat, cu termostat sau manual apasand pe un buton, care se pot deschide, cu pereți rabatabile
Gura pacatosului adevar graieste ,, nu sunt fonduri europene pentru piete agroalimentare” .
Daca erau , nu intreba pe nimeni si se apuca de tocat bani, asa cum se va proceda cu noul stadion destinat bistritenilor situat in Livezile .
Cu banii astia un dezvoltator face un cartier de blocuri.
Nu stim dupa ce normative calculeaza ca iese la final pretul pietei x10.
Ne miram ca toate se scumpesc.
Asa prospera peste noapte firmele care lucreaza cu statul, cu 2-3 angajati si sediul intr-un apartament.
Eternele batalii politice.
Proiectul nostru este mai bun decat al lor pana peste 4 ani si apoi se schimba.
4 pasaje subterane se fac in 12 luni si 2 cladiri in 3-4 ani.
Treaba romaneasca.
Nu sunt fonduri europene pentru a reabilita piata din Decebal dar sunt bani publici pentru echipa de handbal sau pentru cumpararea cladirii din Eminescu …
Uite o varianta: cumparati cladirea din Eminescu, mutati acolo piata si in paralel refaceti piata din Decebal.
Mergeți și vedeți cum s-a modernizat piața din Reghin, totul e frumos și perfect funcțional, poate găzdui chiar și târgul săptămânal, fără probleme! Dle primar, sunați-l pe dl primar din Reghin și faceți-i o vizită! Și așa suntem în relații bune în mod tradițional cu reghinieniiReghinul.
Poată de la Reghin este realizata prin CNI. Intr-adevar piețele agroalimentare nu pot fii construite pe fonduri europene.
Ce bine era daca municipalitatea cumpara Hala mare, unde putea amenaja la parter piata agro, la etaj piata branzeturi etc., vara si iarna.
In locul pietelor actuale facea o parcare etajata si eventual o piata mica, de vara.
Asa, vine Cretu, face minuni, pleaca, vine Turc, vom face!, vine Lazany, accesam fonduri, iar noi ramanem cu praful de pe toba!