(FOTO-VIDEO) ACTUALIZARE Ziua în care veveriţele din Parcul Municipal trebuiau mutate într-o căsuţă mai mare, de cel puțin 50 de metri pătrați, altfel municipalitatea risca o amendă din partea Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, a venit. Angajaţii Direcţiei de Servicii Publice s-au grăbit să termine construcţia cea nouă din parc.
Vineri 30 septembrie ușița volierei s-a deschis, iar cele două veverițe au putut ieși într-un spațiu mai mare unde să alerge. Eliberarea veverițelor în ”casă nouă” nu a trecut neobservată, cei mici ademenindu-le imediat cu nuci și alune.
Vechea volieră este parte a noii construcții, urmând să servească drept ”dormitor”. „Cadrul e din ţeavă pătrată şi rectangulară şi restul e plasă sudată. În căsuţa mică vor avea în continuare acces, vor putea intra în ea, am făcut o uşiţă. Nu va fi desfiinţată căsuţa mică, o să fie dormitorul probabil acolo”, ne-a spus zilele trecute unul dintre muncitori.
Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud a avertizat Primăria Bistriţa că riscă o amendă de 50.000 de lei, dacă nu măreşte până la finalul lunii sptembrie căsuţa veveriţelor din parc. Instituţia a reacţionat astfel la sesizările venite din partea Asociaţiei „Harta Verde România” şi a unor bistriţeni care au observat că animalele sunt traumatizate în voliera pe care le-a construit-o Primăria Bistriţa cu suma de 14.000 de lei.
”Am cerut Primăriei Bistriţa să mărească spaţiul la cel puţin 50 de metri pătraţi, așa cum prevede Legea grădinilor zoologice, prin analogie, altfel riscă o amendă de 50.000 de lei. Noi am dat un termen realist pentru a se lua această măsură, nu se poate realiza peste noapte. Atunci când ții un animal în captivitate trebuie să-i asiguri condițiile prevăzute de actele normative. Am dat ca termen data de 30 septembrie a.c. Am ținut cont de opinia publică, de semnalele din mass-media, am avut chiar și o sesizare a unui domn doctor. Eu cred că municipalitatea va lua măsuri pentru a asigura spațiul necesar sau le va ceda unei grădini zoologice, ori le va elibera. În opinia mea, este o greșeală de proiectare a volierei respective, trebuia să se țină cont de dimensiunile necesare. Atâta timp cât veverițele respective s-au născut în captivitate, așa cum dovedesc documentele, nu știu dacă rata de supraviețuire în libertate este una optimistă. Poate că soluția cea mai bună ar fi cedarea lor unei grădini zoologice”, a spus atunci pentru Timp Online comisarul şef al Gărzii de Mediu, Gabriel Petraş.
Primarul Ovidiu Crețu a reacționat: ”Vom intra în legalitate până la sfârșitul lunii septembrie, așa cum ne-a cerut Garda de Mediu. Rămânem foarte hotărâți să populăm parcul, cu ce am început mergem mai departe. Proiectarea volieriei a fost făcută de cei care au realizat-o, proiectul l-au luat de pe internet”, a declarat Ovidiu Crețu.
Între timp, cei patru pui din volieră au evadat, în căsuţă rămânând doar două veveriţe. ”Cei patru pui, fiind mici, după o zi sau două în care au fost lăsaţi în volieră, au reuşit să scape printre gratii şi se plimbau pe lângă volieră. Au stat mult timp pe lângă, intrau, mâncau, ieşeau, până când au crescut nu au mai putut intra înapoi în volieră şi au rămas în parc. I-a văzut multă lume, chiar i-au filmat. În tot acest timp, adulţii au creat cuib pentru alţii, pentru o nouă generaţie. E de aşteptat ca femela să aducă pe lume alţi pui din moment ce a făcut deja cuib pentru ei”, a declarat familia Iuga, cea care a vândut Primăriei Bistriţa cele şase veveriţe”.
Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud a aplicat o amendă usurătoare familiei Iuga, 10.000 de lei, pe motiv că nu ar avea certificat de origine pentru animale, ceea ce înseamnă, în traducere liberă, că soţii Iuga au fost acuzaţi că au prins veveriţele din natură. În momentul în care cei sancţionaţi au arătat că nu aveau cum să prindă o familie întreagă de veveriţe, respectiv un mascul, o femelă şi patru pui, comisarii le-ar fi spus că nu au încotro şi le aplică amenda fiindcă subiectul a explodat în presă. Aşa se face că soţii Iuga au plătit 2.500 de lei în 48 de ore de la aplicarea sancţiunii în condiţiile în care au primit de la Primăria Bistriţa 2.700 de lei şi, la rândul lor, au dat bani pe cele şase animăluţe.
Căsuța pentru cele șase veverițe, o pereche cu patru pui, a fost amplasată înainte de Paști, în Parcul Municipal. Voliera care are are șase căsuțe din lemn, un copac cu scorburi în mijloc, ramuri de copac, adăpătoare, rotiță pentru joacă și talaș pe jos a costat 14.000 de lei, iar cele șase simpatice rozătoare – 450 de lei bucata. Voliera a fost realizată de firma bistrițeană Almet, asamblarea s-a făcut la Comelf, iar vopsirea la o altă societate. Voliera a fost împrejmuită ulterior cu gard.
atata timp cat prietenii primarului au „bifat” ceea ce trebuia realizat si banii fraierilor au fost cheltuiti cu simt patriotic, nici nu mai conteaza veveritele.
dupa ce se termina toata distractia si se va trage linie o sa aflam ca s-a cheltuit exact atat cat trebuie ca sa se simta bine doar unii.
Strutii din oras raman liberi sau trebuie si ei ingraditi?
BN-ul când o să se lepede de pene, moțați, creți, struți, papagali, andreicuți și alți securiști. Când o să putem spune și noi: BN nu mai este un județ captiv?
Dar cate veverite mai sunt? Se spunea ca vreo doua au mai ramas din 6. Totusi, ce s-a intamplat cu celelalte? Varianta cu evadarea nu cred ca tine. Pe unde sa evadeze saracele din cusca aceea „blindata”? Or fi murit de claustrare? Pe de alta parte si cusca noua e aiurea. O fi mai mare dar ce, astea sunt veverite de asfalt? Unde ati vazut veverite care sa stea/mearga/alerge sau sa isi faca cuib pe asfalt?!? Complet aiurea! Cand la doi metri e plin de iarba. O sa moara si astea cu ochii la iarba verde si oftand dupa un copac adevarat.
De evadat…sunt sigur! In urma cu vreo 2-3 săptămâni am postat pe pagina mea de Facebook o fotografie cu „evadata” surprinsa in zona foisorului. „Intrusa/-ul” se zbenguia in voie in căutare de mâncare. Fie pe spatiul verde, fie prin copaci! Ce era interesant este faptul ca se indrepta spre „căsuță”! Acum nu stiu! Era „familista” sau era o intrusa ratacita!
Bravo….intrarea in legalitate arata altfel! Cum poti fi in legalitate incalcand contractul de finanatare prin schimbarea destinatiei unei parti din investitie? Concret in contractul de finantare la capitolul aleei pietonale exista prevederea ca acestea sunt destinate cetatenilor pentru plimbare recreationala,acum prin interzicerea accesului pe o suparafata consistenta a acestora si prin modificarea dimensiunilor riscam sa fim penalizati pentru nerespectarea contractului si modificarea fara aprobarea finantatorului a investitiei.Bineinteles ca nu este o problema,avem deja experienta cu pierderea banilor pentru CNLR,asa ca ce mai conteaza….