Elena Udrea a fost întâmpinată la „Toamna bistriţeană” de preşedintele PMP Bistriţa-Năsăud, Geea Balaszy-Titieni, căreia i-a atras atenţia, în glumă, că nu se mai poartă bretonul, dar şi de o femeie îmbrăcată în costum popular care a servit-o cu cozonac. Apoi, câţiva locatari ai blocurilor sociale au oprit-o să-i ceară ca autobuzul Bistriţa – Viişoara să meargă până la blocul lor.
Preşedintele PMP a făcut un tur al tarabelor pe care erau expuse fructe şi legume, iar prima la care s-a oprit a fost a firmei Pombis, condusă de liberalul Aurel Onigaş, şi care deţine importante suprafeţe de livezi în Bistriţa-Năsăud. Elena Udrea a găsit expuse, unele lângă altele, prune din soiurile „Elena” şi „President” din care a cumpărat câte o jumătate de kilogram. Primele erau mai mici, iar celelalte mai mari, dar preţul era acelaşi, de 2 lei kilogramul.
„Vedeţi, prunele Elena sunt mai mici. Ajung să fie mai mari doar când sunt President”, a spus Elena Udrea care a împărţit apoi fructele unor bistriţeni care i-au ieşit în cale.
De la o altă tarabă, preşedintele PMP a cumpărat mere, deşi producătorul, un bărbat din Unirea, croitor de profesie, s-a oferit să i le dea cadou. „Dacă îmi oferiţi un măr, îl iau, însă pentru mai multe vreau să plătesc fiindcă aţi muncit pentru ele”, a spus Elena Udrea.
De la taraba unui bărbat din Dumitra care avea expuse legume, Elena Udrea a luat o roşie mare, cărnoasă, din care a început să mănânce, lăudând gustul roşiilor româneşti. Ea l-a felicitat pe producător, un tânăr care i-a explicat că s-a întors în ţară după mai mulţi ani munciţi în străinătate ca să facă agricultură. De la taraba lui, Elena Udrea a mai luat ardei iuţi şi un gogoşar.
Apoi, liderul PMP s-a întâlnit cu fostul senator PDL Ioan Sbîrciu, pe care l-a salutat şi îmbrăţişat, invitându-l să o însoţească, însă Ioan Sbîrciu a refuzat-o politicos.
O altă femeie, producătoare din Şintereag, i-a oferit la rândul ei roşii, ardei şi gogoşari ca să le ducă la Bucureşti. „Credeţi că ajung cu ele la Bucureşti? Le mănânc la cât de bune sunt”, a spus Elena Udrea, care şi-a continuat plimbarea prin târg îmbucând cu poftă din roşii şi întrebând în stânga şi în dreapta dacă nu are cineva sare.
Preşedintele PMP a făcut şi câteva schimburi de reţete cu gospodinele. Întrebată dacă ştie să facă zacuscă, ea a răspuns: „Recunosc, asta nu. Trebuie coapte foarte mult, îmi amintesc că făcea mama, dar dura mult să coci vinetele, ardeii să îi cureţi, dar era frumos, mirosea tot blocul şi ştiam că au început vecinele să facă proviziile pentru iarnă. Acum nu se mai întâmplă. Am mâncat acum o săptămână, dar nu făcută în casă, cumpărată. Poate găsesc aici”.
Nu a mai găsit, însă a dat peste mai mulţi producători de must şi a băut câteva pahare. A primit în dar şi un obiect de artizanat lucrat de mână. De la o bunică de peste 80 de ani şi-a cumpărat o pereche de şosete de lână, făcute manual pe care a dat 15 lei.
Întrebată de de ce a ales să viziteze „Toamna bistriţeană”, Elena Udrea a spus: „Am venit să văd produsele agricole româneşti fiindcă eu cred că un semnal pe care ar trebui să îl dăm cu toţii este acela de a încuraja producătorii agricoli. Avem nevoie să mâncăm produse româneşti. Aţi văzut roşiile pe care le-am încercat eu! Ce diferenţă între acestea şi cele de pe piaţă, importate! Mâncarea noastră are gust. Din păcate, cei care ar putea să o producă nu sunt susţinuţi suficient. Am venit să îi încurajez pe cei de aici să continue să cultive, să vândă produse româneşti şi, în acelaşi timp, să atragem atenţia asupra faptului că cei care încearcă să trăiască din agricultură nu au nici pe departe sprijinul pe care l-ar merita şi pe care ar trebui să-l primească din partea Guvernului”.
Elena Udrea a spus că ştie foarte bine cât de greu se trăieşte din agricultură. „ Sunt un mic agricultor şi vă spun că este foarte greu să rezişti în condiţiile în care nu este niciun fel de sprijin din partea Guvernului. Cei mai mulţi dintre cei care încearcă să cultive pământul sfârşesc prin a vinde produsele la preţuri foarte mici intermediarilor în aşa fel încât de multe ori sunt dezamăgiţi şi renunţă pe parcursul. O ţară care are al doilea pământ agricol din Uniunea Europeană şi ca întindere, şi din punctul de vedere al calităţii acestuia este păcat să nu trăiască din agricultură, să nu îşi dezvolte economia pornind de la agricultură, dar pentru asta desigur ar trebui să fim în stare să generăm politici guvernamentale în susţinerea agricultorilor”, a spus Elena Udrea.
Întrebată ce suprafaţă de teren are şi ce cultivă, Udrea a spus că are ”vreo 40 de hectare de teren împrăştiate într-un judeţ întreg”.
„Am cultivat grâu, orz şi acum am semănat rapiţă, însă, din vânzarea producţiei, mai ales că au fost ploi şi inundaţii, fără sprijin nu prea poţi face agricultură performantă. Sigur, dacă aş fi putut concesiona şi eu ca domnul Voiculescu sau ca alţii mii de hectare de teren de la stat, probabil că era mai simplu, dar aşa, să cultivi câteva hectare pe care le ai în proprietate, fără sprijin din partea statului, e cam greu”, a spus Elena Udrea.
Preşedintele PMP a spus că nu a cerut despăgubiri de la stat pentru culturile afectate de inundaţii. „Nu, nu, n-a fost cazul. Producţiile nu au fost aşa de mari din cauza ploilor. Asta e în agricultură: într-un an bun câştigi, într-un alt prost pierzi. Este riscul agricultorilor care ar trebui să fie diminuat dacă ar exista nişte politici coerente din partea Guvernului”, a spus Elena Udrea.
Întrebată ce preoducţie de orz a obţinut la hectar, ea a spus: „Cred că cinci tone. Nu vreau să greşesc. Nu m-am apucat să învăţ foarte bine agricultura în perioada aceasta, dar o să o fac fiindcă eu chiar cred că agricultura este salvarea României şi că trebuie să-i încurajăm pe oameni să facă agricultură şi pe micii producători să îi susţinem pentru că vedeţi ce mâncare bună se produce în ţara noastră”, a spus Udrea.
După ce a plecat din Bistriţa, Elena Udrea a scris pe pagina ei de Facebook, unde a postat şi câteva fotografii: ”M-am întors cu drag la Bistriţa, cu ocazia unui eveniment cu tradiţie în zonă – Toamna bistriţeană. M-am bucurat să mă reîntâlnesc cu bistriţenii şi să văd încă o dată minunatele noastre produse româneşti. Mi-am exprimat încă o dată susţinerea pentru agricultorii şi producătorii români, care au produse delicioase şi foarte sănătoase. Din păcate, aceştia nu au nici pe departe sprijinul pe care l-ar merita din partea Guvernului şi care ar fi firesc, în condiţiile în care suprafaţa agricolă a României este a doua din Uniunea Europeană, atât ca întindere, cât şi ca rodnicie. O ţară care are nevoie de locuri de muncă trebuie să folosească avantajele pe care le are, iar terenul agricol este un astfel de avantaj pentru noi”.
„Toamna bistriţeană”, eveniment la care s-au strâns producători din tot judeţul cu fructe, legume şi produse de artizanat, se va încheia duminică.
CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
Chiar asa de scazut interesul pentru vizita unui prezidentiabil la noi in oras?? Doar un articol si nici macar un amarat de comentariu???
Sau e datorita faptului ca a fost dusa de subalternii de la bistrita, in targul de vite???
Poate cineva interpreteaza altceva! :-p
LENUŢA DIN PLEŞCOI – POAMĂ BUNĂ !
Ţigăncuşa vine mai des la Bistriţa !
Ce-o mână în luptă ???
No dapoi nu pre ai ce spune de domnuca asta, ca tarei subtire si ea si insotitorii! Ungur, Gea si vo doi baieti din Dumitra, da pe care nui baga nimeni in seama nici in satu lor!
Daca duduia Leana a halit in targ leguma ( patlagica ) NESPALATA se poate imbolnavi de : LIMBRICI, LAMBLIOZA , MONO NUCLEOZA….
Mono nucleoza este denumita in popor si ” BOALA SARUTULUI ” care este o boala CONTAGIOASA si se transmite prin SALIVA….
Iata ca DUDUA poate deveni si o sursa contagioasa pentru …..presedintie…
Sa SPELI LEGUMELE inainte de a le consuma tine de EDUCATIE sau de FOAME…?