Saşii care au locuit în zona localităţilor Cuşma şi Dorolea au plantat zeci de hectare de livezi aşa încât urşii din Munţii Călimani au ce mânca. Pădurarii au păstrat tradiţia şi au făcut eforturi mari să nu îi lase urşi să devină carnivori, aşa că, în anii în care livezile nu au dat rod suficient, le-au cărat cu maşinile tone de mere. Având mâncare, urşii au lăsat în pace şi turmele.
Valentin Trişcă de la Direcţia Silvică Bistriţa spune că, în anii 80, Cabana Dealul Negru a fost ridicată într-un timp foarte scurt fiindcă Nicolae Ceauşescu voia neapărat să vină toamna la vânătoare de urşi în zonă fiindcă auzise că aici era cea mai mare concentrare de urşi bruni din Europa. Din acest motiv, cabana nu are finisaje care să stârnească invidia.
„Aşa şi era pentru că în zonă au locuit saşii care au plantat livezi până la 7 km de ultima localitate. Cum urşilor le plac mult fructele s-au adunat aici în zonă. De altfel şi noi (pădurarii- n.r) am făcut eforturi foarte mari să nu-i lăsăm să devină carnivori. Când eram şef de district silvic aici, căram cu maşinile tone de mere”, a declarat Valentin Trişcă.
Drumul până la cabană nu este asfaltat fiindcă, spune Valentin Trişcă, ar fi fatal pentru animalele din zonă.
„Un fost ministru a venit aici la vânătoare şi a zis că mă dă afară din cauza felului în care arată drumul, dar i-am explicat că, în cazul în care l-am asfalta, toţi ar urca cu maşinile la plimbare şi animalele nu ar mai avea linişte şi ar pleca din zonă şi atunci la ce ne-ar mai folosi cabana de vânătoare? Mi-a dat dreptate şi tot aşa a rămas drumul şi nici nu m-a mai dat afară. Oricum, Ceauşescu nu a fost afectat de drum că el venea cu elicopterul”, a spus Trişcă.
Pe de altă parte, tot de la Dealul Negru provine şi recordul mondial la trofeul de urs brun, vânat în 1994. În total, în pădurile noastre sunt peste 300 de urşi mari iubitori de fructe.
Frumos ursul din fotografie
e beat critza