Actualitate

Ce specii sunt afectate de tăierea arborilor bătrâni din oraș și de ce

Tăierea arborilor bătrâni din Bistrița afectează păsările insectivore, atrage atenția Ciprian Samoilă de la Asociația ”Harta Verde România”, doctor în biologie. Pe măsură ce aceștia dispar, ele nu mai găsesc hrană.

”Păsările sunt foarte reziliente. Dacă suferă, e la un nivel atât de subtil încât îți trebuie o monitorizare atât de atentă, chiar video, să vezi dacă se modifică ceva la sistemul de hrănire sau dacă mor. La nivel de hrană deocamdată se descurcă, dar, pe măsură ce se înlocuiesc arborii bătrâni din oraș, păsările insectivore suferă pentru că insectele își caută loc într-un arbore cu maturitate mai mare”, a spus Ciprian Samoilă pentru Timp Online.

Printre speciile insectivore cele mai cunoscute se numără ciocănitorile, supranumite ”doctorii pădurii”. Se hrănesc în general cu insecte și larvele acestora aflate sub scoarța arborilor. Pentru a-si procura hrana, au fost înzetrate cu un cioc puternic pentru a putea desprinde scoarța arborilor, gheare puternice pentru a se fixa cât mai bine de trunchiul sau ramurile arborilor.

O altă categorie de păsări insectivore ce se hrănesc pe trunchiurile arborilor sunt țiclenii, specie ce poate fi ușor recunscută datorită modului de deplasare pe trunchiurile arborilor, respectiv cu capul îndreptat spre sol.

Pițigoii se hrănesc fie în coronamentul arborilor, fie pe sol. Mai sunt insectivore măcăleandrul, codroșii și muscarii.

Foto: arhivă, arbori tăiați de pe strada Gării.

Etichete

9 comentarii

  • Nu contează ca copacii bătrâni cad peste mașini, case și chiar omoară oameni, important este ca pițigoi nu mai găsesc hrana! Ma da’ pe voi ăștia asa ziși „ecologisti” nu se găsește nimeni sa va scoată dinții din gura?

    56
    35
    • Stai linistit, Ovidiu! Ecologistii din tara au la activ pagube mult mai mari si mai insemnate, multe dintre ele reprezentand atentate la siguranta nationala. Toate aceste ONG-uri care primesc sponsorizari masive din Rusia via Austria si Ungaria, au blocat ani la randul dezvoltarea economica a Romaniei. Am pierdut sansa exploatarii gazelor de sist, incet-incet pleaca si trenul exploatarii gazelor din Marea Neagra. Au blocat ani la randul constructia hidrocentralelor din tara, constructia autostrazilor, au accelerat inchiderea termocentralelor si in principiu a oricaror surse de energie. Scopul utopiei lor „eco”, a fost acela de a ne tine dependenti in continuare din punct de vedere energetic de rusi. Interesant faptul ca n-am vazut niciodata aceste ONG-uri sa mearga sa protesteze in Rusia, care traieste din petrol si gaze, in China, care deschide termocentrala dupa termocentrala, in Asia de Sud-Est, in India, zone de unde provine adevarata poluare in lume.

      38
      12
    • retorica asta din auzite sau din credințe fără dovezi nu ne ajută să evoluăm:
      1. ecologiștii fac pagube doar dacă distrug vreo clădire, vehicul sau operă de artă, sunt destui care fac asta, dar procentual numărul este unul mic;
      2. ei nu blochează nimic, poate doar temporar când se leagă cu lanțuri de vreun obiectiv; blocajul este făcut de poliție/jandarmerie sau de justiție în urma unor plângeri, parte din ele depuse de ecologiști/ongiști (știți că majoritatea politicienilor sunt și membrii – unii chiar cu funcții de conducere – în ONGuri?);
      3. probabil sunt ONGuri sponsorizate din Rusia, cum sunt și destui politicieni și partide; trist e că mulți care sunt împotriva acestor organizații au votat și vor vota la alegerile următoare politicieni plătiți de ruși și chinezi;
      4. mișcarea ONGistă din România este la un minim istoric, iar dacă cineva blochează construcția de autostrăzi, centrale de tot felul sau alte construcții utile sau nu, aceștia sunt politicienii și legea.
      Așa că încercați să nu mai generalizați și spuneți pe șleau: X e plătit de Rusia ca să …, Y de USA ca să … sau Z de China ca să …!!!

      16
      10
  • Orasul ar fi mai sarac fara aceste specii de pasarele dar ce ne facem ca numai idiotii functionali isi doresc sa locuiasca singuri si nestresati de copaci si pasarele.
    Apropo bai Ovidiu !
    Asa zisul ecologist de care te legi tu este Doctor in Biologie bai !

    8
    29
    • Un doctor in biologie ne explica ca pentru a controla numarul de ursi (ursul neavand un pradator natural), solutia nu este impuscarea lor, ci sa-i intelegem comportamentul, sa nu facem ursul sa intre in defensiva. Deci pe scurt, nu mai mergeti in drumetii in weekend-uri. Stati in casa intre betoane, sa nu-i deranjati ursului habitatul. Citez din domnul doctor, dintr-un alt articol : „În momentul în care a intrat în intravilan sau se apropie la 100-500 de metri, atunci să fie mobilizată o echipă cum se face și acum”. Pai daca ursul e la 100m de o gospodarie, echipele astea o sa ajunga la timp ca sa culeaga ce a mai ramas din tine sau din animalele pe care le ai. Eu sunt ferm convins ca omul asta „vorbeste din carti”, cum se zice pe la noi si ca n-a participat fizic la o astfel de actiune, sa vada cum e si sa-i tremure ….

      33
      2
  • Păi bietul copac (din foto) era putred și găunos pe interior.
    Ce să-i mai faci?
    In sobă,asta e!
    Plantați un puiet lângă. 🌱

    33
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.