Actualitate

Ce spune şeful ANRSC, Doru Ciocan, despre scandalul gunoaielor

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Doru Ciocan, a declarat, în exclusivitate pentru Timp Online, că autorităţile din Bistriţa-Năsăud au fost informate de instituţia pe care o conduce că există riscul ca firma Vitalia Servicii pentru Mediu Bucureşti să îşi piardă licenţa la jumătatea lunii august şi că era de datoria lor să  ia „toate măsurile în aşa fel încât colectarea deşeurilor municipale să se execute”.

„Vitalia Servicii pentru Mediu şi-a pierdut licenţa în data de 11 august 2016, în momentul în care eu, ca şi preşedinte al ANRSC, am semnat ordinul de respingere a documentaţiei de obţinere a unei noi licenţe. În HGR 745/2007 scrie că operatorii au obligaţia să depună documentaţia cu două luni înainte de expirare. Documentaţia a fost depusă. A fost în analiză, una destul de complexă având în vedere că proiectul realizat la Bistriţa este din fonduri europene şi atunci a trebuit o analiză foarte pertinentă, inclusiv consultatea investitorului (Comisia Europeană -n.r.). Vitalia nu a putut obţine o nouă licenţă fiindcă nu răspundea la articolul 21 din HGR 745/2007 adică pierderi din activitatea economică de bază. Licenţa a avut-o din 2011 pe cinci ani în conformitate cu reglementările în vigoare cu drept de operare în alte localităţi din România. După adjudecarea licitaţiei în Bistriţa-Năsăud, s-a completat numai cu dreptul de operare. La vremea respectivă, în 2013, el nu avea pierderi şi atunci a putut obţine dreptul de operare. Fiind valabilă licenţa cinci ani, la expirare a trebuit să depună o nouă documentaţie. În cea depusă, s-a constatat că nu mai poate obţine licenţă în continuare din cauza acestui element”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Doru Ciocan, în exclusivitate pentru Timp Online.

Întrebat ce se poate face mai departe, el a spus: „Trebuie refăcută licitaţia publică, iar până la rezolvarea acestei situaţii de urgenţă apărute, în conformitate cu legile achiziţiilor publice, există posibilitatea încheierii unui contract pe situaţii de urgenţă cu un operator licenţiat. Sunt o grămadă de firme care au licenţă, inclusiv Supercom Bucureşti, în domeniul salubrizării, ceea ce înseamnă pentru toate activităţile şi mai sunt unii operatori licenţiaţi pentru numai un anumit domeniu, măturat, colectat, transportat, deszăpezit, etc.. Trebuie găsit un operator unic. Aplicaţia de finanţare pentru investiţia de la Bistriţa aşa a fost aprobată de către investitor, Comisia Europeană, pentru un operator unic în Bistriţa-Năsăud. La situaţia de urgenţă, cei din Bistriţa-Năsăud trebuie să procedeze de urgenţă. Procedura de urgenţă e stipulată în Legea achiziţiilor publice. Nu e domeniul meu ca să pot da detalii”.

Doru Ciocan a spus că la nivel central instituţiile implicate „depun eforturi ca în judeţul Bistriţa-Năsăud să existe un operator conform aplicaţiei”.

„Ministerul Fondurilor Europene are informaţii legat de ce se întâmplă în Bistriţa-Năsăud, ANRSC a informat şi a ţinut legătura şi în timpul analizei documentaţiei privind licenţierea operatorului existent sau fost, aşa că instituţiile din Bistriţa-Năsăud trebuie să respecte toate măsurile din aplicaţia de finanţare. Am discutat cu investitorul, Comisia Europeană, şi ne-am străduit ca lucrurile să nu conducă spre dezangajarea fondurilor alocate României pe sistemul integrat de management al deşeurilor”, a spus Doru Ciocan.

Întrebat de ce nu au făcut nimic cei implicaţi în tot acest timp din moment ce cunoşteau de la ANRSC faptul că Vitalia îşi va pierde licenţa şi cine e de vină pentru că s-a ajuns în situaţia în care nu se ridică deloc gunoiul, şeful ANRSC a declarat: „Aici eu nu vă pot da un răspuns. Cei din Bistriţa-Năsăud ştiau mult mai bine situaţia decât noi, din Bucureşti, dar sigur, informaţiile au fost transmise că există posibilitatea să nu mai obţină Vitalia licenţă. Nu vă pot răspunde nici la întrebarea cine e de vină pentru că nu se ridică acum gunoiul. Nu sunt îndreptăţit să dau răspuns, dar vă pot spune că cei care au organizat licitaţia erau obligaţi să ia toate măsurile în aşa fel încât colectarea deşeurilor municipale să se execute. Cine e vinovat sau nevinovat poate decide doar o instanţă, fiindcă ea ştie să împartă dreptatea”.

Referitor la speculaţiile publice potrivit cărora a fost ţinută la secret această problemă din considerente electorale, Doru Ciocan a spus: „Chiar nu are legătură de niciun fel”. 

În ce priveşte posibilitatea ca Vitalia să continue să ridice gunoiele din judeţ sub umbrela uneia dintre firmele cu care a intrat în asociere când a câştigat contractul, şeful ANRSC a declarat că acest lucru nu este posibil, însă legea permite companiei să închirieze utilajele unui operator licenţiat.

Întrebat dacă Supercom are voie să ridice gunoaiele din oraşul Bistriţa fără un contract clar, Doru Ciocan a spus că, din informaţiile sale, Supercom are contract doar pentru „măturat şi curăţat căile publice”.

„Eu nu pot comenta declaraţiile domnului primar referitor la ce a dispus dânsul. Supercom, în baza contractului său, tot ce înseamnă gunoi pe stradă trebuie să ridice. Dacă el are contract de măturat stradal, trebuie să ridice toate gunoaiele de pe stradă, din parcări, de pe partea publică. Colectatul şi transportatul deşeurilor din punctele special amenajate este un obiect de activitate separat al serviciului de salubrizare care necesită existenţa unui contract sau hotărâre de dare în administrare. Eu sper ca lucrurile să se rezolve cât de repede şi îmi pare rău că lucrul acesta s-a întâmplat în judeţul Bistriţa-Năsăud de unde sunt şi eu. Ne străduim cât ne permite legea să punem umărul ca lucrurile să nu degenereze şi să ajungem ca la Napoli, Bistriţa să fie plină de gunoaie”, a conchis el.

8 comentarii

  • Sunt prea multe explicatii.Prea multi cu mapa.Se muta dintr-o parte in alta vina.Nu trebuie povesti ci situatia trebuie rezolvata pe loc.Noi nici nu era obligatoriu sa aflam multe detalii.Sa vedem ca gunoiul se duce .Atat.

  • Autoritate se pare că nu prea se manifestă, este mai mult o instituție de informare. Cât privește titlul de investitor dat Comisiei Europene pare puțin forțat. Comisie Europeană, cu care domnul Ciocan a avut o mică discuție lămuritoare, finanțează proiecte care promovează interesele UE sau contribuie la punerea în aplicare a unui program sau a unei politici UE.

  • acesti „domni ” afiseaza o seninatate de parca le-ar intra bani pe card in ficare zi, pentru a se documenta un pic ar trebui trimisi la un curs in sudul Italiei ca sa desavarseasca modul de lucru

  • sa fie distant si sa raspunda conform „legilor”….scrise sau nescrise de….PARTID!!!!
    bravo domnule doru!!!
    sa se omoare in cuvinte si-n gunoaie!!!!

  • Interesantă comparația cu scandalul gunoaielor din Napoli, să fie doar ironie sau….adevărul gol-goluț? Probabil știți cine anume a provocat acel scandal, nu?

  • Nu am stiut ca DORU CIOCAN e un presedinte asa de important!Pardon!….e DOCTOR IN INSTALATII!!(CAPABIL sau PLAGIAT??!!) Credem ca e doar un „PION” nesemnificativ si safrificat atunci cand e nevoie!Dar…eu sunt convins ca Bistrita ,ori cum plina de gunoaie,nu va avea o soarta mai fericita in viitoarea ,sa zicem ,saptamana! Un presedinte de CJ care-i tine in brate pe cei de la ADI ,incompetenti si adusi de RUSU ca si recompensa pentru „LIPIRI DE AFISE!!”,nu va face decat sa ne creeze un sentiment de scarba !!
    .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.