Actualitate

Ce spune șeful IPJ despre polițiștii angajați în Bistrița-Năsăud din sursă externă

Și Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a angajat, de-a lungul timpului, polițiști din sursă externă atât pentru posturi de specialiști, cât și pentru cele de agenți de ordine publică. Ultimele au fost cele mai râvnite, a spus comisarul șef Mihai Ovidiu Lupșa, inspectorul șef, vineri, într-o conferință de presă.

”Am avut mai multe etape de recrutare din sursă externă, atât pentru ofițeri, cât și pentru agenți. Într-adevăr, nu parcurg o perioadă de pregătire ca cei care urmează școala de agenți sau școala de ofițeri din cadrul MAI, dar probleme cu integrarea lor nu am avut. După angajare, sunt puși sub tulela unor colegi cu experiență o anumită perioadă de timp pentru a învăța practic ce trebuie să aplice în teren. Deocamdată, probleme mari nu am avut. E necesară o perioadă de acomodare și de acumulare de experiență și de înțelegere a actelor normative și a modului de punere în aplicare a acestora raportat la situațiile pe care le întâlnesc în timpul activității lor”, a spus șeful IPJ.

Comisarul șef Mihai Ovidiu Lupșa a menționat că a fost și un caz al unui angajat al IPJ care a venit din sursă externă, iar după o anumită perioadă a plecat pentru că nu s-a adaptat.

”La concursurile care au fost organizate anul trecut, chiar am avut concurență destul de mare. Au fost foarte mulți interesați să ocupe posturile. Avem atât posturi de specialiști, cât și de ordine publică. Într-adevăr, la posturile de specialiști, sunt mai puțini pentru că sunt puțini specializați pe anumite domenii, dar la ordine publică, am avut chiar destui interesați să ocupe funcțiile respective. Derapaje profesionale nu am înregistrat”, a spus șeful IPJ.

Angajarile din sursă externă au luat amploare după anul 2015 când deficitul era uriaș pentru că mii de polițiști au ieșit la pensie. Cei care vor să candideze pentru aceste posturi trebuie să respecte mai multe condiții de angajare precum: să fie apți medical, fizic și psihic să își poată îndeplini sarcinile, să aibă vârsta de minimum 18 ani, studii corespunzătoare postului pentru care candidează, să nu aibă atecedente penale și să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică în ultimii 7 ani. Dacă au îndeplinit toate aceste condiții au ajuns la concurs unde au mai multe probe: probă fizică, apoi este un test scris, care costă într-un examen grilă, probă de departajare pentru cei care obțin aceeași notă.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni, în contextul cazurilor de încălcare gravă a legii de către poliști relatate în ultima perioadă, că Poliția Română are „resurse umane insuficiente, câteodată slab pregătite, câteodată în cârdăşie cu puterea politică locală şi câteodată în cârdăşie cu infractorii de la nivel local”. Cu toate acestea, el nu a anunțat desființarea sistemului de angajare din sursă externă a polițiștilor, ci doar reanalizarea acestuia. Afirmația vine mult timp după Poliția a fost zguduită de numeroase cazuri de concursuri pentru angajare aranjate, poliști corupți, cu comportament abuziv, care nu cunosc legea sau care chiar au torturat în secții de poliție persoane reținute.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS