Actualitate

Ce trebuie să faceți la primele simptome specifice gripei/Covid-19

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, prin Compartimentul de Promovare a Sănătății, răspunde la câteva întrebări care ar putea veni din partea celor infectați sau contacți ai celor infectați.

DUPĂ CÂTE ZILE APAR PRIMELE SIMPTOME ALE INFECTĂRII CU COVID-19?

Simptomele/semnele descrise pot apărea de la 2 zile de la contactul infectant până la 14 zile, incubația medie fiind de 6 zile.

CÂTE ZILE TREBUIE SĂ STAU ÎN CARANTINĂ LA DOMICILIU?

Carantina se instituie pe o perioadă de 14 zile de la data contactului direct.

DUPĂ CÂTE ZILE POT REPETA TESTUL COVID-19, DIN MOMENTUL ÎN CARE AM FOST DEPISTAT POZITIV?

  • Pacienții asimptomatici /cu formele ușoare nu se retestează, se consideră vindecați după 14 zile (pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultaţia medicală la distanţă, considerând drept criterii de vindecare absenţa manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare) și trebuie să poarte echipament de protecție (mască, mănuși) timp de încă 10 zile după întoarcerea la serviciu; timp de 90 de zile nu se mai indică retestare dacă nu au tratamente sau boli asociate cu scăderea imunității;
  • Pacienții cu forme severe/critice, pot efectua retestări recomandate de medicul curant al pacientului spitalizat.

CE FAC LA PRIMELE SIMPTOME SPECIFICE GRIPEI / COVID-19?

  • Mă autoizolez la domiciliu și respect măsurile de limitare a răspândirii infecției;
  • Pot să-mi autoadministrez din trusa de urgență a familiei: sirop de tuse (3×1 lingurițe/zi la adult dacă tușesc), dezinfectante orale (4×1 tablete dacă am dureri de gât), paracetamol (500g, 3×1 tabete/zi dacă am temperatura peste 38 grade Celsius), în funcție de simptome.
  • Anunț medicul de familie și respect indicațiile acestuia referitor la terapie și testarea RT-PCR SARS-CoV-2; d. Anunț șeful direct de la locul de muncă.

DACĂ EU SUNT DEPISTAT POZITIV LA COVID-19, TOȚI MEMBRII FAMILIEI MELE INTRĂ ÎN CARANTINĂ?

  • Da, cei care îndeplinesc criteriile de contact direct stabilit prin ancheta epidemiologică.
  • Dacă nu îndeplinesc aceste criterii se pot separa de persoana aflată în izolare (infectată SARS-COV-2) prin cameră separată, dacă este posibil cu baie separată, utilizarea spațiilor comune pe rând, și își pot desfășura activitatea normal.
https://www.facebook.com/invatam.safimsanatosi/posts/206651257486318
Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.