Actualitate

Ce trebuie să mâncăm și să facem pentru creșterea imunității organismului

Compartimentul de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud atrage atenția că alimentația și stilul de viață conduc la o stabilitate și chiar la o creștere a imunității.

”Este necesară o alimentație echilibrată, corectă care să nu ducă la creșterea în greutate (obezitatea scade răspunsul imunitar), dar atenție la cei cu diete care scad de asemenea apărarea organismului. Se recomandă consumul de legume, leguminoase, fructe, produse cerealiere, pește, fructe de mare, carne slabă albă sau roșie, iaurt și brânzeturi fermentate, nuci și semințe, uleiuri, mai cu seamă cel de măsline.


Consum adecvat de lichide, de 1,5-2 litri pe zi la adult.

Regula generală este ca alimentele să fie în forma predominant integrală, neprocesată, nerafinată, fără adaosuri exagerate de sare sau zahăr.

Alimentația corectă contribuie și la sănătatea intestinului, prin aportul de probiotice (cu deosebire iaurt și brânzeturi fermentate) și prebiotice (alimentele bogate în fibre).

Intestinul, mai ales colonul, este considerat ca unul dintre cele mai importante sectoare ale imunității în organism. În mod indirect și aproximativ, estimăm că funcțiile intestinale sunt normale dacă tranzitul intestinal este normal.

Activitatea fizică este foarte importantă pentru fortificarea organismului. Mișcările voluntare se fac prin contracțiile musculaturii scheletice, în urma cărora se eliberează substanțe specifice, numite miokine. Ele au un rol important în răspunsul imunitar al organismului în fața virusului. Pentru a fi eficientă, mișcarea ar trebui să fie practicată zilnic, sub diferite forme, în funcție de vârstă, gradul de antrenament, obiceiuri, posibilități și plăcere. Atenție: nu stați numai în pat sau în fața televizorului.

Puteți face exerciții fizice în camera bine aerisită sau cu geamul deschis.

Somnul odihnitor este parte din sănătatea noastră. Aproximativ 7-8 ore sunt suficiente, dar o oră să fie înainte de miezul nopții. Protejați-vă somnul de zgomot și lumină. Nu vă culcați mai repede de 2-3 ore de la cină sau de la orice formă de activitate fizică intensă”.

De asemenea, DSP atrage atenția că, în fiecare familie trebuie să existe o trusă de prim ajutor pentru asistarea leziunilor minore și tratamentul simptomatic al unor probleme minore de sănătate.

Astfel, trebuie să avem comprese sterile adezive (steristrips, plasturi), comprese nesterile, fașă simplă, fașă elastică, paduri umede dezinfectante, o rolă de leucoplast, flacon de 25 ml de betadină, termometru, pachet de gel rece/cald; adaptat pentru COVID-19: mască facială, mănuși nesterile de unică folosință, dezinfectant pe bază de alcool;

Pot fi achiziționate pentru monitorizare:

  • ✓ dacă sunt persoane hipertensive: tensiometru portabil;
  • ✓ dacă sunt persoane cu tulburări de reglare a glicemiei: glucometru;
  • ✓ persoane cu antecedente de boli respiratorii: aparat de aerosoli, pulsoximetru, concentrator de oxigen;

Medicație:

  • antiinflamator tablete (nurofen);
  • antipiretic – reducere febră (paracetamol, algocalmin);
  • dezinfectat orofaringian (faringosept, strepsils);
  • antispastic (no-spa), sirop de tuse calmant;
  • suplimentar: apă de gură cu clorhexidină, spray nazal antiviral, Vitamina C de 1000mg, Vitamina D3 2000/4000 UI.
https://www.facebook.com/invatam.safimsanatosi/posts/208016600683117

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS