Actualitate

Ce unitate de învățământ a devenit ”Școală Europeană” (FOTO)

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a premiat cele 90 de unităţi de învăţământ preuniversitar câştigătoare la a XVII-a ediţie a Competiţiei Naţionale ”Şcoală Europeană”.

”Reluată după o întrerupere de doi ani provocată de pandemia de Covid-19, competiţia naţională ”Şcoală Europeană” este una dintre iniţiativele Ministerului Educaţiei pe care instituţiile europene o recunosc drept exemplu de bune practici în privinţa implementării şi dezvoltării politicilor europene din domeniul educaţiei. La ediţia curentă s-au înscris 131 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 36 de judeţe şi din Municipiul Bucureşti”, a precizat ministerul.  

În funcţie de judeţele de provenienţă, se înregistrează următoarea distribuţie a celor 90 de şcoli câştigătoare: Bucureşti – 11, Suceava şi Dolj – câte 9, Iaşi – 6, Gorj – 5, Cluj, Timiş, Bihor şi Vaslui – câte 4, Buzău, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Prahova – câte 3, Botoşani, Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Neamţ – câte 2, Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Covasna şi Olt – câte una.

Printre cele 90 de școli declarate câștigătoare se află Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean, care a obținut 158 de puncte.

Pe lângă Certificatul ”Şcoală Europeană” 2022, fiecare şcoală premiată beneficiază şi de suma de 5.000 lei, ce poate fi utilizată pentru dotarea instituţiei. Decizia privind bunurile achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învăţământ. 

Potrivit MInisterului Educaţiei, activităţile/proiectele/programele luate în considerare la ediţia din acest an au fost cele desfăşurate în perioada septembrie 2019 – iulie 2022, respectiv: 

a) derulate de şcoli prin programele de educaţie şi formare profesională gestionate în Uniunea Europeană de Comisia Europeană, Parlamentul European sau alte instituţii europene: Erasmus+, e-Twinning, Şcoli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola, Lider European, EuroQuiz etc.; 

b) derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG–uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european etc.; 

c) finanţate din fonduri structurale, în care şcoala este aplicant sau partener. 

Certificatul ”Şcoală Europeană” este valabil trei ani, la finalul cărora şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut. 

”Astfel, pentru menţinerea titlului, pe lângă un management coerent şi performant, şcolile trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat şcolar cu unităţi similare din Europa. Obţinerea titlului de „Şcoală Europeană” conferă recunoaştere şi prestigiu în cadrul comunităţilor educaţionale, iar eforturile depuse pentru menţinerea titlului obţinut denotă un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi şi noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătăţire a managementului şcolar şi la dezvoltarea unei culturi organizaţionale solide”, mai arată minusterul.  

La cele 17 ediţii ale competiţiei naţionale ”Şcoală Europeană” (2004-2022) au participat 2.290 de unităţi de învăţământ din toate judeţele ţării, 952 dintre acestea primind certificatul şi trofeul ”Şcoală Europeană”. Impactul pe care această competiţie l-a avut asupra comunităţilor educaţionale, în toţi aceşti ani, a făcut din această iniţiativă a Ministerului o competiţie de elită.

1 comentariu

  • Felicitari scolilor europene!
    Pe cand, domnule ministru, mariri de salarii(nu cele rusinoase de 100 lei) pentru toate cadrele didactice?
    Acesti salariati care copleșiți de neajunsurile zilei de astăzi, de grija zilei de maine, sunt nevoiti sa munceasca si in timpul liber(cu risc de comotie cerebrala) tot cu creierul chinuit, prin care trec sute de elevi zilnic si zeci de corectări de teste zilnic.
    Va gândiți cum se descurca financiar salariatii cărora li se adaugă mereu in fisa postului sarcini peste sarcini in afara orelor de curs si a sarcinilor fare deriva direct din acestea?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.