Primarul Ovidiu Crețu a reacționat după ce Garda de Mediu a transmis municipalității că va primi o amendă drastică dacă până la toamnă spațiul în care trăiesc veverițele din voliera amplasată în parc nu va fi mărit.
”O să vedem ce vom face pentru a intra în legalitate până la termenul de 30 septembrie. Nu este exclusă nicio variantă, vom intra în legalitate până la sfârșitul lunii septembrie, așa cum ne-a cerut Garda de Mediu. Rămânem foarte hotărâți să populăm parcul, cu ce am început mergem mai departe. O să discutăm la vremea potrivită în forurile care decid să intrăm în legalitate. Proiectarea volieriei a fost făcută de cei care au realizat-o, proiectul l-au luat de pe internet. Dacă este posibilă eliberarea lor? E posibil orice, dar acum nu vă pot da precizări exacte pentru că nu sunt clarificate niște lucruri. O să le clarificăm și vom intra în legalitate. Prin extindere, prin cedare la grădina zoologică, o să găsim soluția legală, dar nu o avem acum”, a declarat Ovidiu Crețu.
Viceprimarul Cristian Niculae a menționat că veverițele respective, dacă nu sunt aduse din România, lucru posibil, ar putea fi schimbate cu unele autohtone: ”Garda de Mediu este instituția abilitată să stabilească acest lucru. După ce se stabilește dacă sunt din România, pentru a le putea elibera în parc, sau dacă nu sunt de aici, și atunci nu le putem elibera, vom lua o decizie”.
Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud a avertizat Primăria Bistriţa că riscă o amendă usturătoare, 50.000 de lei, dacă nu măreşte căsuţa veveriţelor din parc. Instituţia a reacţionat astfel la sesizările venite din partea Asociaţiei Harta Verde România şi a unor bistriţeni care au observat că animalele sunt traumatizate în voliera pe care le-a construit-o Primăria Bistriţa cu suma de 14.000 de lei. ”Am cerut Primăriei Bistriţa să mărească spaţiul la cel puţin 50 de metri pătraţi, așa cum prevede Legea grădinilor zoologice, prin analogie, altfel riscă o amendă de 50.000 de lei. Noi am dat un termen realist pentru a se lua această măsură, nu se poate realiza peste noapte. Atunci când ții un animal în captivitate trebuie să-i asiguri condițiile prevăzute de actele normative. Am dat ca termen data de 30 septembrie a.c. Am ținut cont de opinia publică, de semnalele din mass-media, am avut chiar și o sesizare a unui domn doctor. Eu cred că municipalitatea va lua măsuri pentru a asigura spațiul necesar sau le va ceda unei grădini zoologice, ori le va elibera. În opinia mea, este o greșeală de proiectare a volierei respective, trebuia să se țină cont de dimensiunile necesare. Atâta timp cât veverițele respective s-au născut în captivitate, așa cum dovedesc documentele, nu știu dacă rata de supraviețuire în libertate este una optimistă. Poate că soluția cea mai bună ar fi cedarea lor unei grădini zoologice”, a spus comisarul şef Gabriel Petraş.
Căsuța în care locuiesc șase veverițe, o pereche cu patru pui, a fost amplasată înainte de Paști, în Parcul Municipal. Voliera care are are șase căsuțe din lemn, un copac cu scorburi în mijloc, ramuri de copac, adăpătoare, rotiță pentru joacă și talaș pe jos a costat 14.000 de lei, iar cele șase simpatice rozătoare – 450 de lei bucata. Voliera a fost realizată de firma bistrițeană Almet, asamblarea s-a făcut la Comelf, iar vopsirea la o altă societate. Voliera a fost împrejmuită ulterior cu gard, deoarece ronțăitoarele nu prea sunt obișnuite cu lumea și sunt speriate.
asta este cea mai stringentă problemă a Bistriţei….veveriţele…veveriţele sunt refugiate din Siria….în spatele fostei Filaturi de lînă pieptănată paralel cu fosta fabrica CPL se afla un depozit ilegal de deseuri….zona geme de mizerie şi jeg iar voi pieptănaţi veveriţele…..
Ce legătură există între problema veverițelor și celălalt gen de probleme… Înțeleg din ce afirmați că una se exlude pe cealaltă, adică dacă ne ocupăm de chinul veverițelor nu ne mai putem ocupa de deseuri ilegale și mizeria din zona CPL. Eu mă aștept ca o primărie să fie totuși multitasking adică să poată rezolva mai multe probleme în același timp atâta timp cât acțiunile respective nu se exlud reciproc…
Se poate face o voliera uriasa in curtea gradinitei Dumbrava Minunata (daca este colaborare) din care veveritele sa fie libere sa plece. Sau in partea de parc de langa terasa de la Crama Veche.
Nu era mai simplă cumpărarea a 20 de veverițe ( exemplu ) cu 2000€ și montarea unor căsuțe în copaci plus hrana aferentă?
Avem printre alte obiceiuri păguboase și acela de a complica lucrurile simple, de a face din țânțar armăsar și din c… bici. Nu gândim lucrurile înainte de a le face, domnilor veverițari…
Aceasta ” investitie ” din banii publici, care este o nebunie a primarului, si un abuz in serviciu, trebuie imputata si retinuta din salarul lui !
Eu m-am săturat de Ponta și de Crețu și de țâțe
Și de moldoveni cu pene, ștruți colorați, veverițe.
Și eu de PNL isti care încă trăiesc coșmarul Ponta , pentru că nu s-au trezit din șocul înfrângerii de la locale ! Somn ușor !