”Data de 29 iunie marchează ”Ziua Internaţională a Dunării” care, în acest an, la cea de-a zecea ediţie, s-a desfăşurat sub sloganul ”Fii activ pentru o Dunăre vie!”. Din păcate, în urma unui studiu efectuat în perioada 2012/2013, a rezultat că fluviul transportă, anual, peste 1.500 de tone de reziduuri până la vărsarea în Marea Neagră. Astfel, responsabilitatea pentru diminuarea, respectiv înlăturarea unor asemenea efecte, devine prioritară pentru fiecare bazin hidrografic. Primul pas în protejarea Dunării, pentru ţara noastră, s-a făcut la data de 29 iunie 1994, când România a semnat, la Sofia, alături de alte ţări dunărene, ”Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea”. Acum, ne aflăm în etapa de elaborare a celui de-al doilea Plan de Management şi primul Plan de Management al Riscului de Inundaţii la nivelul Districtului Hidrografic al Dunării”, informează Instituţia Perefectului Bistriţa-Năsăud.
Totodată, la întâlnirea de la Cluj-Napoca s-au pus în discuţie şi problemele Comitetului de Bazin Someş-Tisa, în special pe tema proiectelor ce urmează a fi promovate în perioada 2014-2016 şi care se vor axa pe o amenajare hidrografică, provenită dintr-o politică de intervenţie integrată şi nu fragmentată, cu scopul de a obţine rezultate de durată.
”Referitor la judeţul Bistriţa-Năsăud, există şanse mari ca zona cuprinsă între lacul Colibiţa şi vărsarea râului Bistriţa în râul Şieu să fie inclusă într-un proiect naţional de amenajare hidrografică”, se mai arată în comunicat.
Adaugă comentariu