Luna iunie este cea mai potrivită pentru ca să pregătim o băutură aromată al cărei ingredient de bază este socul, o plantă medicinală populară, cu flori albe și aromă dulce înțepătoare, un leac medicinal folosit din timpuri străvechi pentru proprietățile sale laxative, sudorifice, antiinflamatoare și dezinfectante.
Peste tot găsim socul înflorit, iar în piețe flori culese deja de alții pe care le vând cu câțiva lei și merită să le cumpărăm și să preparăm din ele socată aceasta pentru că florile de soc conțin bioflavonoizi, substanțe cu efect antioxidant, anticancerigen, dar și antiinflamator și antiviral. De asemenea, mai conțin uleiuri volatile, glicozizi, tanini, mucilagii, compuși aminici și substanțe glucidice.
Florile de soc se folosesc cu succes în curele de detoxifiere a organismului și înlăturarea problemelor renale, mai ales în cazul litiazei renale sau a nisipului la rinichi. Având efect diuretic și sudorific contribuie la eliminarea apei și a toxinelor din organism, diminuează aspectul pielii de coajă de portocală.
Iată de ce aveți nevoie pentru o socată aromată:
Ingrediente:
- 12-15 flori de soc
- 1 kg de zahăr
- 8 litri de apă rece
- 2-3 lămâi mari
- un borcan de 10 litri (sau 2 borcane de 5 litri)
Mod de preparare: Florile de soc se pun pe fundul borcanului, după care se adaugă zahărul, sucul de lămâie și cojile de lămâie tăiate felii, se pune aproximativ 500 ml de apă călduță și se amestecă bine, până când se dizolvă zahărul. Se toarnă apă rece până umpleți borcanul. Se amestecă și se gustă, dacă nu este destul de dulce se mai adăugă zahăr și iarăși se amestecă până acesta se dizolvă. Se acoperă borcanul și se lasă la păstrat într-un loc însorit pentru 2 zile. Când a ajuns la nivelul de acciditate dorit se strecoară în sticle și se depozitează în frigider. Se servește în minicarafă sau în pahar long drink cu o felie de lămâie și cuburi de gheață, după preferință.
Adaugă comentariu