Social

Cea mai bună perioadă din an în care se prepară bulionul. Cât costă roșiile

A doua parte a lunii august și începutul lunii septembrie este cea mai bună perioadă din an pentru preparat bulionul, roșiile din soiurile vechi fiind coapte bine, iar multe au ”defecte” ceea ce îi determină pe legumicultori să le scadă prețul la tarabă.

Florentin Bodiu din Dumitra a adus în acest sfârșit de săptămână la piața locală multe roșii mari și cărnoase numai bune pentru preparat bulionul.

”În această perioadă, plantele au ajuns la maturitate și încep să facă roșii cu defect și atunci putem coborî prețul, iar oamenii să-și permită să cumpere pentru suc. Din ce am văzut, nimeni nu mai cultivă roșii de casă în afară de mine, mă refer la soiurile noastre românești. Într-un fel îi înțeleg și pe legumicultori fiindcă sunt perisabile, nu produc foarte mult, dar gustul nu îl are nicio altă roșie modificată genetic. Eu mă încăpățânez să le cultiv, iar cât mă voi ocupa cu legumele, le voi planta și le voi produce, mai ales că văd cum lumea a început să aprecieze roșia noastră de casă. Oricum este singura roșie care se pretează pentru suc”, a spus Florentin Bodiu.

Argumentele lui sunt simple: roșiile de casă sunt mari, au coaja subțire și foarte puțin cotor, mai ales cele roz. Astfel, pentru suc poate fi valorificată între 65% și 85% dintr-o roșie.

Am făcut un calcul împreună cu Florentin Bodiu care susține că un litru de suc de roșii ajunge să coste între 5 și 6 lei cu tot cu gazul care se consumă pentru fierbere în condițiile în care un kilogram de roșii pentru suc este acum 3 lei.

”Dacă roșia este sănătoasă și nu e nimic de aruncat, se obține 80% suc. Dacă roșia are defecte, pete, trebuie să se arunce o parte din ea, atunci se folosește cam 65% din ea. Având în vedere faptul că vindem kilogramul cu 3 lei, atunci un litru de bulion ajunge să coste 4-5 lei maxim cu tot cu celelalte costuri, gaz sau ce folosește gospodina ca să-l prepare, dar cred că nu contează prețul. Important este ca fiecare gospodină să își facă produsele ei cu marfă proaspătă din zonă pentru că știm toți ce mâncăm de prin magazine. Eu încurajez pe toată lumea să-și pună pe iarnă pentru că e foarte important să ai tu în beciul tău ce știi tu că ai pus”, a spus Florentin Bodiu.

Potrivit legumicultorului din Dumitra, dacă toamna va fi lungă și frumoasă, vor fi roșii până aproape de Crăciun.

”Foarte bine se coc atunci când nu e cald pentru că se coc lent și atunci roșia e mult mai aromată decât atunci când sunt temperaturi de 35-36 de grade afară. Eu le plantez treptat. Primul solar a fost plantat la sfârșit de martie, început de aprilie, următorul la o lună și ceva diferență, iar ultimul l-am plantat de o lună de zile. Așa, roșiile se coc treptat. Unele se termină, altele de acum intră în pârgă”, a spus Florentin Bodiu.

Și legumicultorul Ioan Simionca din Monor va avea roșii până toamna târziu.

”Roșiile le-am plantat în 15 iulie și vom ieși cu ele pe piață după 20 septembrie. Ne-am înscris în Programul Tomata care prevede ca plantația să fie înființată în luna iulie ca să poți culege în octombrie-noiembrie. Mulți pun roșiile în primăvară, în martie-aprilie, iar când vine toamna nu mai au decât vrejul. Iau 3000 de euro, nu fac foc, iar noi facem foc de ne sar capacele, nu dormim nopțile ca să respectăm programul. Ce să facem? Așa e România”, a spus Ioan Simionca.

În prezent, roșiile frumoase de grădină se vând pe piață cu 8 lei kilogramul.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.