Actualitate

Cea mai eficientă lecţie! La Colegiul Tehnic InfoEl, elevii au donat fructe şi legume pentru nevoiaşi

„Dăruind vei dobândi”. E o vorbă înţeleaptă pusă în practică de Colegiul Tehnic InfoEl Bistriţa, unde zilele acestea toată suflarea, de la elevi la profesori, a pus mână de la mână să adune fructe şi legume pe care să le dăruiască elevilor de la Colegiul Tehnologic de Servicii Bistriţa, dar şi poetului Alexandru Cristian Miloş, vechi colaborator al şcolii, a cărui situaţie materială nu e deloc una bună.

Care e cel mai potrivit loc dintr-o şcoală în care conceputul de voluntariat să fie pus în practică? Cabinetul de psihologie, evident, pe care l-am găsit marţi mai animat ca niciodată. În mai multe cutii de carton erau mere, portocale, nuci, banane, ceapă, varză, cartofi şi alte bunătăţi. În jurul lor roiau adolescenţi veseli, profesori entuziasmaţi.

Ioan Boca – elev: „E Săptămâna solidarităţii. Toată şcoala a pus mână de la mână să adunăm fructe şi legume. Sunt elevi în alte şcoli care nu au posibilităţi financiare, dar şi oameni săraci. Fiecare eleva  adus cel puţin un fruct şi o legumă. Avem colegi la ţară care au adus fructe şi legume din grădinile lor, dar alţii au cumpărat de la aprozar. Fiecare a contribuit cum a putut. Trebuie să ne ajutăm în vremuri grele cum sunt şi acestea în care trăim şi să luăm modeluol celor din occident care au făcut din voluntariat un mod de viaţă”.

Paula Melean – elevă: „Noi am adunat fructe şi legume ca să-i ajutăm pe alţi elevi mai săraci. Mi s-a părut o idee foarte bună. Ni se dă ocazia să interacţionăm, să facem lucruri bune împreună. Eu cred că se vor bucura toţi cei care vor primi aceste fructe şi legume de la noi”.

Robert Vass – elev: „Particip la această acţiune fiindcă îmi place să ajut comunitatea şi semenii. Sunt mulţi oameni nevoiaşi şi au nevoie de ajutorul nostru. Trăim în secolul în care lumea mănâncă tot soiul de chimicale şi de prostii, iar noi am adunat fructe şi legume ca să încurajăm mâncatul bio”.

Prof. Alina Pop – director educativ: „La această acţiune participă aproape toată şcoala, adincă o mie de elevi. Noi am lansat ideea săptămâna trecută. Ne-am hotărât ca fiecare să donăm câte un fruct şi o legumă. Unii au adus mai multe. Vrem să-i ajutăm astfel pe elevii de la Cooperaţie cu care am încheiat un parteneriat, dar şi pe poetul Alexandru Cristian Miloş despre care am citit în presă că are dificultăţi. Noi l-am avut invitat în repetate rânduri în liceul nostru, elevii noştri îl cunosc foarte bine. După ce am citit despre situaţia sa precară, am decis să îl ajutăm. Noi dorim să încurajăm acest spirit de voluntariat şi, în luna decembrie, a cadourilor, dorim să facem fericiţi câţi mai mulţi copii. Vom dona rechizite şcolare împreună cu Centrul Antreprenor Junior al colegiului nostru şi pentru că elevii cresc, iar hainele le rămân mici, am dori să facem o coletă de haine pe care să le donăm, tot aşa, elevilor nevoiaşi”.

Prof. Daria Stoleru :  „S-au adunat şi peste 200 de lei de la copii. Clasa cu care am avut acum ore, a X-a I, e una foarte slabă, de mecanici auto, dar copiii sunt foarte darnici. Au contribuit cu 88 de lei în total, au donat bani să cumpărăm fructe şi legume. Copiii au fost foarte încântaţi să poată ajuta. Cred că în decembrie vom mai avea un proiect în care abia aşteptăm să ne implicăm”.

Prof. Cristina Rusu: „Noi suntem foarte mulţumiţi de felul în care s-a desfăşurat acţiunea. Deşi le-am cerut să aducă doar câte un fruct şi o legumă, au fost elevi care au venit cu mai multe. Am făcut un acord de parteneriat cu altă şcoală din municipiu care mai mulţi elevi cu situaţie materială precară şi, de asemenea, vrem să-i facem o bucurie şi poetului Alexandru Cristian Miloş”.

Daniela Brics – psiholog: „Din păcate, în România, nu avem concepţia aceasta să îi ajutăm pe ceilalţi. Aşteptăm să ne ajute statul. Noi însă, încercăm să îi educăm pe elevii noştri în spiritul acesta că fiecare trebuie să îi ajutăm pe alţii. Dacă fiecare face atât cât poate, cât îşi permite, şi pune o picătură în viaţa celuilalt deja e foarte important. Dacă face unul, celălalt ia exemplu şi uite aşa implicăm toată şcoala. Sperăm că, la acţiuni viitoare, să fie şi mai mulţi. Foarte bine au reacţionat copiii, au venit cu un măr, cu un cartof în buzunar. Nu contează ce au adus. Important este că s-au implicat. Ei s-au organizat. Am trimis copii prin clase să îi anunţe şi toţi au reacţionat”.

Potrivit inspectorului şcolar Daniel Pavelea, la „Săptămâna legumelor şi fructelor” participă 33 de şcoli din tot judeţul.

Cristiana Sabău

3 comentarii

  • INFOEL . ! Cel mai tare colegiu . ! tot timpul cu inima deschisa spre orice activitate ! asta e doar una dintre multele activitati la care participam si suntem mandrii ca putem ajuta persoanele mai nevoiase !

  • Alexandru Cristian Milos este scriitorul, nu cersetorul orasului ;i milostenia se face cu discretie , nu cu publicitate ca peste un timp sa se strige dup[ el pe strada. Poate sunteti de o p[rere apropiat[< mai lasati!…

    Luise

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.