Actualitate

Cea mai mare cultură ecologică de lavandă din Transilvania vă așteaptă să o descoperiți

Șase hectare cu lavandă în floare, cultivată ecologic, vă așteaptă în acest sfârșit de săptămână la Delureni, în comuna Urmeniș, unde are loc a patra ediție a Festivalului Biolavanda. De vineri până duminică vă puteți bucura de ”paradisul mov”.

Festivalul Biolavanda este organizat de administratorul firmei cu același nume, Cristian Palco, în colaborare cu Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, Primăria Urmeniș și Asociația Produs în Bistrița-Năsăud.

”Am înființat cultura de lavandă în primăvara anului 2016. Când lavanda a înflorit a venit tot mai multă lume să o vadă și mulți ne-au întrebat de ce nu organizăm un eveniment, așa că ne-am gândit să facem acest festival în perioada în care lanurile sunt înflorite fiindcă atunci lavanda înflorește e foarte frumoasă. Nu știu câtă lume știe, dar lavanda are o culoare diferită în fiecare moment al zilei. Are o culoare dimineața, alta la prânz, iar spre apus se transformă total, capătă o culoare mov intens spre roșiatic”, ne-a spus Cristian Palco.

Festivalul Biolavanda are loc la Delureni, în comuna Urmeniș, unde a plantat două soiuri de lavandă: Angustifolia sevtopolis (pe 3,5 hectare), un soi bulgăresc creat special pentru obținerea de ulei esențial, și X Intermedia Grosso, cel mai cultivat soi de lavandă din Provence (Franța).

”Toată cultura de pe cele 6 ha este certificată ecologic, aceasta fiind cea mai mare plantație de acest fel din Transilvania. Nu am avut nicio legătură cu agricultura până în 2012. Atunci am avut o colaborare cu niște persoane din SUA și am început să producem Stevia Rebaudiana câțiva ani. Pe urmă am început să producem lavandă, inițial doar pentru ca să înființăm culturile noastre. Nu ne-am gândit niciodată că o să vindem material săditor. Înființând culturi de lavandă, am avut cereri pentru material săditor. Acum producem în serele de la Șieu Măgheruș 25 de tipuri de lavandă pe care le comercializăm în țară și în afara ei. Și anul acesta avem un contract în Italia, unul în Cehia și restul în țară”, a spus Cristian Palco.

La Delureni, a plantat pentru început 2 ha, iar acum are în total 6 ha, toate cultivate în sistem ecologic și certificate.

”Plantarea nu a fost atât de complicată fiindcă aveam experiența de la Stevia Rebaudiana unde se plantau 140.000 de plante pe un hectar, iar aici se plantează 15.000 de fire. Știam procedura, știam cum trebuie să facem, ce trebuie să facem. Complicat a devenit în momentul în care a trebuit să valorificăm ce aveam pe teren. Eu am luat contact cu multe companii mari din țara noastră care produc ceaiuri sau lucrează cu plante, dar nu au fost interesate niciuna să cumpere floarea și atunci a trebuit să cumpărăm o distilerie, să ajungem la un produs finit, ulei esențial. Și asta am făcut ca să putem continua munca. Uleiul esențial este căutat, însă dacă ești mic și nu produci mult, nu prea prezinți interes. Trebuie să ai o cantitate semnificativă. Noi am ajuns să exportăm ulei esențial în Franța – ceea ce ne-a mirat – în Germania, în Belgia și în Spania. La început am obținut cantități mici fiindcă planta are nevoie de trei ani ca să ajungă la maturitate, 10-15 litri de ulei, dar acum producem 400-500 de kg de lei. Vindem vrac, iar la vânzare nu se vinde la litru, ci în kilograme fiindcă își modifică volumul uleiul esențial în funcție de temperatură și atunci se cântărește. La început, am primit prețuri mai bune din țară, dar nu prea este cerere. Cam 80% din ce producem exportăm, doar 15-20% rămâne în țară. Distileria este și ea ecologică, așa încât produsul finit este certificat.

Uleiul esențial de lavandă se folosește în industria cosmetică, în cea farmaceutică, aromaterapie, difuzoare. Uleiul esențial este adăugat produselor pentru baie și îngrijire corporală, precum săpunuri, parfumuri, creme, loțiuni, produse de curățenie domestică și detergent de rufe. Cristian Palco își dorește ca, în viitor, să facă el produse cu lavandă pentru a da închide circuitul pe plan local și a face produse cu valoarea adăugată mare.

Mai multe despre ce înseamnă agricultura ecologică puteți afla participând vineri, la Delureni, la dezbaterea ” Agricultura ecologică de la deziderat la realitate”. Vor fi prezentări susținute de Ioan Cătălin Păun – director executiv Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud; Viorel Morărescu – directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV) din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ambasador Romania pentru Agricultură Ecologică care va vorbi despre ”Agricultura Ecologică – prezent și perspective; Planul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii Ecologice în România” și Elena-Maria Bărbos – director executiv Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, manager Centrul EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud.

Și tot atunci vor fi prezentate exemple de bune practici: Biolavanda, Cooperativa Agricolă Transylvanian Pure Farming, Brânzăria Sângeorzană, Ferma pomicolă Pombis, Stațiunea de Cercetare Pomicolă, Imperia – producator de miere, faguri și alte produse apicole certificate ecologic, Lacto Sinelli, Cramele Valea Ascunsă și Zaig Teaca.

Festivalul Biolavanda va începe zilnic la ora 9.00 și va ține până târziu în noapte. Pe tot parcursul celor trei zile, veți găsi:

  • Zone cu decoruri pentru fotografii Instagramabile
  • Ateliere de creație pentru copii
  • Pictură pe față
  • Ateliere de buchețele lavandă
  • Spațiu de joacă pentru copii
  • Animație cu personaje de poveste
  • Photo Corner + sesiuni foto profesionale în lanul de lavandă
  • Plimbări cu căruța
  • Echitație
  • Târg de produse lucrate manual
  • Zone food & drink – produse cu lavandă
  • Zona microbiștilor EURO 2024 – vizionarea Campionatului European de Fotbal


Alte momente speciale:

✨Vineri

Ora 12:00 – Dialog la ”firul ierbii”: Agricultura ecologică de la deziderat la realitate vizită lan și distilerie Biolavanda
Ora 19:00 – Cum se trăiește Campionatului European de Fotbal în lanul de Biolavandă
Ora 24:00 – Veselie purpurie la Taverna aromelor și în zona lounge

✨Sâmbătă
Ora 19:00 – ARTA-n lavandă – concert folk Sorin Borzoș & Paul Gogancea
Ora 22:00 – Foc de tabără
Ora 23:00 – Spectacol de lumini
Ora 24:00 – Veselie purpurie la Taverna aromelor și în zona lounge

✨Duminică
Ora 18:30 – Purple mood – Concert folk & blues cu: Andreea Iacoban, Maria Pop, Karina, Trupa RIVERIA
Ora 20:00 – Veselie purpurie la Taverna aromelor și în zona lounge.

Accesul la Festivalul Biolavanda se va face prin achiziționarea unei brățări de acces care va avea costul de 20 lei/persoană și va include o sticluță de 10ml de ulei esențial certificat ecologic, marca Biolavanda.

Pentru copii sub 12 ani nu se va plăti taxa de intrare.

La Delureni se poate ajunge pe DN 15 A până la Teaca. La ieșirea din localitate se face dreapta spre Ocnița – Milaș, iar de acolo mai sunt 4 kilometri până la Delureni, în total sunt 56 de km până acum, asfaltați toți.

În zona unde se desfășoară festivalului este o parcare mare la baza dealului de unde se poate urca cu căruțe spre lanul de lavandă și încă una deasupra lanului, în zona de food.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.