Social

Cea mai rece primăvară din ultimele decenii le dă de furcă legumicultorilor. Planurile lui Florentin Bodiu

”Din experiența mea, de 7-8 ani de legumicultură, nu am prins așa ceva. Tatăl meu, care în martie a împlinit 78 de ani, a zis și el că, deși pe vremuri iernile erau mai grele, se terminau în 21-22 de martie. Nu am mai prins friguri de minus 4 grade în aprilie”, ne-a spus Florentin Bodiu din Dumitra, legumicultor care vinde la piața locală cu legume proaspete.

Ca să nu îi înghețe plantele din solarii, toată săptămâna a fost obligat să facă foc.

”Facem focuri că avem răsaduri, unele sunt ieșite și nu avem ce face. Dacă le pierdem, e pierdut tot anul. Nu avem totuși puterea de a face 18-20 de grade ca plăntuțele alea să lucreze continuu, să aibă zi-noapte aceeași temperatură. Au un stres termic și lucrează mult mai greu. O să recuperăm când o să vină căldura. Problema e că va fi week-end-ul acesta foarte călduros, iar de miercuri am văzut că vor veni zăpezi, un grad noaptea, iar vom face focuri măcar la 10 grade să ținem solariile, deși plantele evoluează cel mai bine la 17-18 grade, o temperatură constantă”, a spus el.

După ce anul trecut și-a dat seama că muncește mult pentru ardei și câștigă puțin, Florentin Bodiu a decis să schimbe anul acesta tactica: ”Până acum m-am axat mult pe ardei, gogoșari, ardei gras. Vreau să micșorez producția de ardei și să cresc producția de castraveți, de păstăi, de salată, ridichi și ceapă. Vreau să scot câte două producții pe an din fiecare pentru că e mai profitabil pentru mine decât să vând ardei care mă costă foarte mult să-i produc și, cu toate că s-au scumpit toate în țara asta, ardeii costă tot 5-6 lei kg, deși costurile de producție s-au dublat. Sămânța s-a dublat, costul cu ziua de muncă s-a dublat. Cea mai mare problemă aici o avem. Găsim foarte greu mână de lucru. De cele mai multe ori lucrez singur sau cu familia”.

Florentin Bodiu, care a vrut anul acesta să se certifice ca producător bio, s-a văzut în situația de a amâna acest proiect.

”Eu, oricum le produc în proporție de 95% ecologic, doar ar trebui să elimin o stropire sau două ca să fie 100%. Am luat legătura cu vreo trei firme din care două sunt din Cluj și m-am descurajat. Costă foarte mult certificarea. Numai controlul pe care îl fac ei la 7 solarii costă circa 8000 de lei. Pentru mine, un producător mic, e costisitor pentru că nu produc suficient de mult ca să vând în supermarketuri și să pot cere un preț mai mare. Îmi respect clienții, nu vreau să măresc prețurile doar cu o etichetă de bio. Mai sunt oameni care poate nu au încredere și nu știu ce produc eu și pentru aceștia aș fi vrut eticheta bio, dar costurile mari m-au descurajat pentru că nu am un profit foarte mare la nivel de fermă și atunci e destul de costisitor să cheltuiesc anual 2000 de euro pentru asta. Prețul e greu să-l modifici pentru că oamenii nu au bani. Decât să pui un leu în plus la kilogram, mai bine mergi cu un profit mai mic, dar îți păstrezi clienții”, a spus Floretin Bodiu.

Etichete

8 comentarii

  • Vesnica problema. Nu puteti vinde in supermarketuri. Atat timp cat sunteti individualisti, nu o sa ajungeti sa vindeti pe rafturile lor. Solutia? Foarte simplu: unti-va. Dar…, la romani e foarte greu. Mai bine va plangeti toti, in loc sa va puneti la o masa mai multi producatori si sa va faceti un plan. La fel este cu toti: si cei cu legume si cei cu fructe si cei cu branzeturi… pana nu va uniti, nimeni nu o sa va bage in seama.

    • Perfect spus! Nu trebuie să (re)inventăm roata, trebuie doar să luăm modelul statelor civilizate. În Italia, Germania sau Austria micii producători au ajuns la concluzia că nu pot face nimic semnificativ fără să se asocieze. Și-au făcut cooperative (nu doar agricole), iar asta nu de ieri, de azi. De zeci de ani. La noi există o mare frică de cuvântul „cooperativă”, acesta fiind asociat cu ceva eminamente comunist. Și mai există, așa cum ați menționat, individualism, egocentrism, în general rămășițe ale mentalității comuniste. Citisem anul trecut într-un ziar de afaceri/economie că România are nevoie de câte o cooperativă agricolă în fiecare din cele 2.800 de comune. Este foarte greu să intri ca producător individual în retail. Trebuie încurajată asocierea producătorilor din fiecare comună din România, pentru că astfel pot comercializa în retail, având o cantitate mai mare, ambalată şi etichetată corespunzător.

    • Crearea Asociațiilor trebuie precedata de un întreg lant de reforme in agricultura . La început e necesar un pachet de legi care sa simplifice procedurile de intabulare si schimbare a categoriei de folosință a terenurilor agricole . Procedura actuala e greoaie, birocratică si descurajanta pentru agricultori . Apoi trebuie schimbat rolul Direcțiilor Agricole Județene ,actualmente consuma resurse financiare degeaba ! Ele trebuie sa coordoneze si sa supravegheze aplicarea unor programe naționale de sprijin a Asociațiilor .
      Lucrurile trebuie gândite ca in întreg , de la cap la coada . Cine sa faca asta ? Niste efemeri miniștrii care nu stiu cum sa-si umple mai repede buzunarele ?
      E târziu , fraților !
      Cand vom vrea cu adevarat sa producem hrana romanilor , ne vom trezi ca nu mai avem cu cine lucra pământul !
      Am pierdut deja o generație de oameni capabili si pregătiți .
      Agricultura e grea , nu poti s-o faci decat cu cei cărora le e drag pământul !
      Si din pacate astia sunt din ce in ce mai putini !

    • Daca vrei sa pui agricultura pe picioare , iti trebuie un proiect național de lunga durata . Finantarea e obligatoriu sa vina de la guvern , iar de buna gestionare a acestora trebuie sa se ocupe cineva . Cum Direcțiile n-au prea multe de facut , ma gândeam ca ar fi bucuroși sa se simtă si oamenii aia utili !
      Sau poate ți-ai dori alta structura bugetară sa se ocupe de asta ?

  • E grea agricultura dar nici nu ai cum sa vinzi in supermarketuri cand preturile practicate sunt cu mult peste ce este acolo, deocamdata romanul se uita la ban, nici produsele din super marrket nu sut bio precum nici a producatorilor locali.

  • In Romania cand se asociaza trei se gaseste unul care sa fie sef sa profite de munca celorlalti!
    Vezi clasa politica si bugetarimea din romania cu pensiile speciale!

  • Niciodata pe acest pamant nu i-a putut nimeni aduna pe romani la un loc. A incercat demult prin 33- 44 i.e.n. regele Burebista sa adune toate triburile, insa dupa scurt timp cand a ajuns la apogeu a fost asasinat tocmai de cei pe care i-a adunat intr-o entitate puternica si demna de luat in calcul. Aici canta tot mai putin CIOCARLIA ca si pe asta o lasam sa o impuste italienii pt. tocanita de picioruse si muschiul limbii o delicatete in restaurantele lor. Ciocu mic si fuga la SUPERMARKETURI si la MALL iar pamanturile la arabi , turci si italieni.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.