Cei doi profesori depistați pozitiv la testele pentru Covid-19 sunt asimptomatici și predau materii de cultură generală la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, școală în care învață peste 800 de elevi. Directorul LPS, prof. Mircea Gătej, a declarat că, dintre cei 75 de angajați ai școlii – personal didactic și nedidactic – 50 s-au înscris pentru a face teste gratuite la Spitalul Județean de Urgență din Bistrița, iar 25 au spus că nu doresc să fie testați.
”Cei de la Primăria Bistrița ne-au cerut să trimitem o listă cu cine dorește să se testeze pentru Covid-19, s-au trecut oamenii, iar pentru cei care doresc ne-au trimis fonduri, 16.000 de lei. A început testarea de două zile. Și eu m-am testat în prima serie și mă bucur că rezultatul a fost negativ. Avem însă și doi colegi care au primit rezultate pozitive, deși simptome nu au avut. Am vorbit cu Direcția de Sănătate Publică, ni s-a spus să dezinfectăm încăperile, iar ei să rămână acasă. Nu e o rușine să fi infectat”, a spus Mircea Gătej.
Directorul LPS a adăugat pe de altă parte că unii dintre profesorii de sport s-au testat de câte 10-15 ori până acum.
”O dată la două săptămâni fac testul. Cine face parte din staff-ul unei echipe e obligat fiindcă altfel nu poate pleca (la competiții – n.r.). De exemplu, domnul Voica, fiind la echipa mare a Gloriei, e sătul de câte teste a făcut, cei de la handbal la fel. Și eu, dacă încep campionatul la volei, va trebui să mă testez, și voleibaliștii, dar nu știu de unde vom lua banii pentru toate aceste teste”, a spus Mircea Gătej.
Din 1 septembrie de când a început anul pentru angajații din învățământ, profesorii de la LPS au venit pe rând la școală să-și pregătească sălile de clasă unde sunt diriginți, iar ședința consiliului profesoral s-a ținut online.
Potrivit profesorului Mircea Gătej, LPS Bistrița, care are 800 de elevi, va începe noul an după scenariul verde cu toți elevii în bănci.
”Am luat ruleta, am trecut prin fiecare clasă și am ajuns la concluzia că, cu mici investiții din partea Primăriei, trebuie să-i aducem pe copii 100% în bănci. Din punctul meu de vedere, școala online e bună, dar la liceele cu program sportiv nu se poate face fiindcă sportul online nu mai este sport. Toată lumea vine la școală în condiții de igienă. Avem clase și cu efective mai numeroase, cu 30-31 de copii, dar am găsit soluții pentru ele în laboratoare care sunt mai mari și într-o sală de ședințe”, a spus el.
Profesorii de sport în schimb au început antrenamentele la 1 august.
”Am reușit să stabilim măsuri sanitare de protecție pentru sporturi în aer liber individuale, sporturi individuale în sală și sporturi de echipă. În sală, intră numai 12 pentru că ne încadrăm, profesorul le ia temperatura, face un tabel în caz că e nevoie de anchetă epidemiologică și o declarație a profesorului că respectă normele de igienă. Echipamentul se pune în sac, se izolează, se spală. Lucrăm așa de la 1 august și nu avem niciun caz de infectare printre sportivi. Copiii sunt disciplinați. Nu intră în sală fără să se dezinfecteze, iar cei care fac sporturi cu mingea și-au adus dispozitive să dezinfecteze mingile. Am cumpărat dezinfectante la vrac, nici nu mai trebuie să le spunem că-și pun ei în recipiente și își dau ei, totul este ok. La fel se va întâmpla și în timpul anului școlar”, a spus Mircea Gătej.
Potrivit directorului LPS, atât profesorii, cât și elevii și părinții își doresc să înceapă cursurile în scenariul verde, iar acest lucru se va întâmpla.
”Avem vreo 2500 de măști, stoc din care le vom putea da copiilor care nu au sau care și le rup. Nu vom cumpăra măști pentru copii. Le-am transmis să vină cu ele de acasă. Dezinfectante avem pentru o perioadă. Ne ajung până în octombrie și sper să găsim soluții să le cumpărăm și în continuare. Femeile de serviciu știu ce trebuie să facă. Pe bazele sportive sunt afișate condițiile în care pot fi folosite. Am văzut că se fac anumite comentarii legate de ce li se interzice accesul pe bazele sportive. Nu pot intra alți copii decât ai noștri, decât în condițiile stricte de igienă impuse de Ministerul Sănătății”, a spus Mircea Gătej.
În afară de cei 817 elevi ai Liceului cu Program Sportiv Bistrița, în bazele sportive mai au acces 382 de copii care vin de la alte școli după-amiaza, în grupe, fiind legitimați la Clubul Sportiv Municipal.
stati sa inceapa scoala sa vedeti infectati…
Sunt si clase care nu au de a face cu sportul