În județul Bistrița-Năsăud sunt doar 18 localități racordate la rețeaua de gaze naturale, dintre care trei orașe și 15 sate. Majoritatea locuitorilor se încălzesc cu lemne, iar prețurile cu care se vând acestea în depozite le dau fiori reci. Oamenii așteaptă ca subvenția de 150 de lei/mc de lemne de foc în limita a 5 mc/gospodărie promisă de Ministerul Mediului să devină realitate.
Pe site-urile de vânzări, o firmă din Viișoara vinde dintr-un depozit lemn de foc de esență tare din speciile fag, carpen și stejar, crăpat și paletat, cu prețuri între 750 de lei/mc și 850 de lei mc, ceea ce înseamnă că, dacă cineva care ar cumpăra tot lemnul de foc pentru iarnă de aici – minim 6 metri cubi – ar trebui să aibă un buget de cel puțin 4500 de lei. În iernile lungi și geroase este însă nevoie de mult mai mult lemn pentru încălzirea unei locuințe, iar statul întârzie cu subvenția promisă celor care se încălzesc cu lemne.
Conform anunțului, firma din Viișoara vinde lemne de loc de 33 cm lungime (1,20 mc) la 850 lei TVA inclus, 30 cm lungime (1,00 mc) la 750 de lei TVA inclus și de 50 cm lungime (1,20 mc) la 850 lei TVA inclus. Brichetele din rumeguș de fag costă 1700 lei/palet în condițiile în care paletul cântărește 1000 kg. Transportul se face contra cost în Bistrița-Năsăud.
Un cetățean din Livezile anunță la rândul lui că vinde lemne de carpen și fag la prețul de 400 de lei/căruța. La cerere, poate să le și taie pentru 70 de lei în plus.
Lemnul de foc de molid costă 300 lei mc, iar cine dorește cel puțin 15 mc primește transport gratuit.
Brichetele fabricate din rumeguş din fag prin presare la înaltă presiune cu putere calorică – 18800kj/kg – de 2.5 ori mai mare decît lemnul de foc, se vând la 1850 de lei un palet. Conform vânzătorului, o tonă de brichete este echivalentul a 2.5 t lemn foc esenţa tare sau a 4 m ster lemn.
Conform Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, în județ, în 2020, s-au consumat 64.953.000 de mc gaze din care 39.215.000 mc pentru uz casnic.
Pe termen scurt suntem nevoiți să ne descurcam cum putem, cu lemn si cărbune.
Să nu mai fim dependenți de importurile de energie din Rusia, să ne asigurăm singuri necesarul de energie.
Pe termen lung trebuie să terminam reactoarele 3 și 4 ale la Centralei Nucleare Cernavodă.
Să avem mai multe parcuri eoliene (regenerabilă) mai multe hidrocentrale (regenerabilă) mai multe parcuri foto-voltaice (regenerabilă) și încă o centrală nucleară. Am auzit de ceva planuri de o centrală nucleară pe malul Someșului
( Satu Mare? Sălaj? Cluj? ).
Dar pana se realizează aceste investiții o să treacă cel puțin 15 ani).
Hidrocentralele degeaba sunt regenerabile, nu sunt sustenabile, sunt crime.
Adevărat ,,întreprinzător” de pe plaiuri mioritice !!! Bine informați, cu aceiași sumă cumpărați legal o cantitate cel puțin dublă. Informatorul care a scris articolul pare habarnist pe problemă dacă a luat în considerare un singur caz fie el cât de adevărat.
Problema e că ne-am făcut palate toți. Visăm toți viața care bate filmul. Unii din noi ne-am înhămat la căruțe cu calul bătrân al economiei României.
Acum nu ar fi o exagerat de mare problemă, dacă s-ar împăduri accelerat pentru consum, anumite zone care nu au nici animale pe pășune, pe cât loc este liber și capabil de folosire forestieră.
Acum lemn, fie că faci foc, sau construiești, tot se consumă. Problema e că nu știm să gestionăm nevoile și resursele de viitor. Nici gazul nu este interminabil pe pământ.
Dacă tot se face reducere la lemne, eu aș fi dispus ca și sătmărean, că fiecare cetățean ce beneficiază de o reducere, să aibă obligația de a planta mai mulți copaci. { Bineînțeles cei cu probleme medicale și peste 55 de ani nu neapărat, ci opțional}
Am fost prim Bistrița în scop turistic, ca urmare google mi-a legat persoana de știrile din zona Bistriței.
Voi ce părere ați avea de un astfel de demers?
Ce reactoare!?……,politicieni astia ciumeti le vand maine ,poimaine la fier vechi numa sa le dea cineva un „comision” gras.
Pentru tara si popor nimic,totul pentru „alesii destoinici”ai natiuni.