Sănătate

Cel mai modern spital de oncologie din zonă, deschis la mai puțin de 100 de km de Bistrița

La mai puțin de o sută de kilometri de Bistrița, la Sângeorgiu de Mureș, Fundația pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș a inaugurat zilele acestea Spitalul Oncologic Medex, dotat cu tehnologie de ultimă generație.

Spitalul se desfășoară pe o suprafață de peste 10.700 mp, are 5 niveluri operaționale, 52 de saloane cu 116 paturi de spitalizare, tehnologie de ultimă generație, 3 buncăre ce găzduiesc cele mai noi aparate de investigație oncologică și primul PET-CT* din județul Mureș. Construcția spitalului a demarat în martie 2022, iar lucrările au fost finalizate în decembrie 2023, se arată într-un comunicat al fundației.

Fundația pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, organizație non-profit, este formată dintr-un grup de membri fondatori dedicați ce și-au propus să-și valorifice resursele pentru a construi un spital care să răspundă nevoilor imediate ale comunității.

Sloganul ales: „Vindecarea începe acolo unde îngrijirea întâlnește compasiunea” reflectă misiunea asumată de a oferi îngrijire medicală cu empatie și dedicare.

Valoarea investiției se ridică la 33 milioane de euro, iar contribuția Guvernului României, este în valoare de 6,4 milioane de euro, prin intermediul unui ajutor de stat acordat de Ministerul de Finanțe.

Spitalul Ocologic Medex are Ambulatoriu cu 18 specialități medicale: oncologie, radioterapie, cardiologie, alergologie, imunologie, pneumologie, gastroenterologie, dermatologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, ginecologie, urologie, ORL, chirurgie OMF,hematologie,endocrinologie, neurologie, psihiatrie, chirurgie generală și chirurgie toracică.

De asemenea spitalul deține o serie de laboratoare de înaltă precizie: laborator de radiologie si Imagistica medicala dotat cu modele noi și performante de echipamente: radiograf, mamograf cu stereotaxie si tomosinteza, RMN, CT, ecografe, osteodensitometru, laborator de medicina nucleară care este dotat cu echipament pentru tomografie cu emisie de pozitroni combinată cu computer tomograf (PET-CT), ceea ce permite diagnosticarea precoce, identificarea precisă a cancerului cât și răspândirea lui în organism, laborator de radioterapie, configurat cu 2 buncăre pentru acceleratoare și unul pentru brahiterapie, echipamentul de radioterapie internă fiind unicul din Târgu-Mureș.

Spitalul Oncologic Medex din Sângeorgiu de Mureș se află pe strada Plutelor, numărul 8, județul Mureș.

Între Bistrița și Sângeorgiu de Mureș sunt 84,4 km pe DN 15A/E578, distanță care poate fi parcursă într-o oră și jumătate.

În 2023 au apărut în județul nostru 1192 cazuri noi de cancer. Alte 5956 erau deja în evidență. Incidența în 2023 = 368,3/100000 locuitori, comparabil cu media țării (371,1/100000 locuitori), iar prevalența 2023 = 1,84/100 locuitori, sub media țării (2,9/100 locuitori).

Etichete

6 comentarii

    • să nu mai vorbim de investiția lui Lazany în noul corp care este mai scump, mai mic și probabil mai prost dotat!

      28
      7
  • In Bistrita o anexa a spitalului costa peste 100 de milioane de euro. In spitalul judetean s-au bagat la fel, peste 100 milioane de euro si se moare la ordinea zilei de nosocomiale. Cei din Mures au construit de la 0 un spital cu 33 de milioane de euro. Spitalul construit de asociatia Daruieste Viata a costat 53 de milioane de euro. Baronul rosu e in slujba cetatenilor, dar cam la 4x pretul real al lucrarilor.

    41
    2
  • Argumente ce nu pot fi contrazise , pentru că sunt cifre, fapte, realități. La București s-a construit, de asemenea, un spital, de către o ONG, cu bani ce par mizilic pe lângă ce bagă aleșii noști în lucrări ce nu se compară.
    Așa ne putem da și noi seama (care mai judecă ) de ce se mai face câte ceva – când se face, totuși – pe la noi ! Ca să avem de unde servi clientela politică și, de ce nu – o zic nu doar gurile cariate – să avem de unde ne linge (pe degete , nu – sau poate și – aiurea).
    Trăiască clasa muncitoare prin reprezentanții ei, aleși pașnic și democratic!

    25
    1
  • cu o simpla impartire aflam ca metrul patrat construit costa 3084 de euro la unn spital construit de mediul privat
    la Comlod,un castel cica… 8,1 milioane euro estimare initiala ,10.323.839 de euro actualizare
    cost unitar pe metru patrat 25.809
    asta e diferennta intre banul privat si banul public
    iar de banul public se ocupa RADU EMIL MOLDOVAN

    19
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.