(FOTO) „Cele 133 de borne care vor marca porțiunea de traseu de pe teritoriul judeţul Bistrița-Năsăud au părăsit astăzi grădina Tășulesei. Ele vor ajunge în comunele Monor, Șieu, Șieuț, Mărișelu, Dumitrița, Cetate, Livezile, Bistrița Bîrgăului, Tiha Bîrgăului și Lunca Ilvei, unde vor deveni niște străjeri ai drumului Via Transilvanica!”, anunţă Asociaţia Tăşuleasa Social pe Facebook.
„Ne-am pregătit logistic și tehnic pentru acest eveniment, dar nu am putut anticipa ceea ce vom simți noi cei care ne-am obișnuit să vedem toate bornele la un loc. Deși am cunoscut întreg procesul prin care au trecut pentru a deveni parte din proiectul Via Transilvanica, pentru a da sens acestei povești, era absolut necesar ca acești soldați din andezit să își împlinească menirea! De acum înainte îi vom putea vedea la datorie, doar parcurgând cei 133 de km din traseul Via Transilvanica. Suntem nerăbdatori să îi salutăm de pe drum!”, a adăugat organizaţia la postarea intitulată „Cale bună, soldaţi!”.
În 12 iunie, Asociația Tășuleasa Social a lansat la Alba Iulia proiectul ”Via Transilvanica – Drumul care unește”. Drumul de 950 de kilometri va străbate ţara. Întrucât nu există în România un circuit care să poată fi parcurs altfel decât cu mașina, Tășuleasa Social și-a propus, în Anul Centenarului, având ca sursă de inspirație potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranţă din Statele Unite sau India, să înceapă amenajarea unui astfel de drum care să pornească de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol – să străbată toată Transilvania și să ajungă la Putna unde se odihnește Ștefan cel Mare.
Vor fi montate borne din kilometru în kilometru. Fiind un drum public, acesta va putea fi parcurs de persoanele iubitoare de drumeţii, natură, sport, doritoare să îl străbată în totalitate sau parţial. Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs.
La o săptămâna după lansarea proiectului ”Via Transilvanica”, la Palatul Administrativ din Bistrița a avut loc o ședință de lucru pentru stabilirea detaliilor organizatorice. Au participat directorul executiv al Asociației Tășuleasa Social, Ana Szekely, conducerea județului, primarii și secretarii celor zece comune din Bistrița-Năsăud pe unde va trece Via Transilvanica, dar și reprezentanți ai instituțiilor care vor contribui la realizarea ”drumului care unește”: OCPI, Garda Forestieră, APM, șefii Ocoalelor Silvice și custozi ai ariilor naturale protejate situate pe traseu.
”Ne luăm angajamentul ca până în toamnă, în funcție de cum ne va permite și vremea, să punem borne pe cei aproape 100 de kilometri din județul nostru pe unde va trece acest drum deosebit, respectiv prin Monor, Șieu, Șieuț, Mărișelu, Cetate, Dumitrița, Livezile, Bistrița Bârgăului, Tiha Bârgăului, Lunca Ilvei. Cu specificația că am evitat drumul asfaltat, circulat, și că va fi un traseu doar pentru a fi parcurs pe jos, la pas, sau cu bicicleta”, a spus atunci președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
Mai multe detalii despre proiect, pe viatransilvanica.com.
Adaugă comentariu