Trufandalele pădurii, cum le spun italienii hribilor, cele mai apreciate ciuperci din pădurile noastre, și-au făcut din nou apariția în Piața Decebal din Bistrița, alături de gălbiori, alte delicatese. Sunt de toate mărimile, iar culegătorii cer pentru un kilogram sume între 25 de lei și 30 de lei.
Hribii au un gust intens, dulceag și distinct. Mirosul lor este asemănător cu cel al fructelor. Au o textura cărnoasă, tare, consistentă și compactă. Cresc în special în pădurile montane și premontane. Cel mai des este întâlnit în pădurile de conifere, sub molizi. Hribii sunt considerați ciuperci de calitate superioară ca aromă și ca textură. Pot fi consumați proaspeți sau uscați. În stare proaspată, îi gasim în feluri de mâncare împreună cu tagliatelle, risotto sau supe. Sunt foarte populari în bucătaria vieneză și provensală.
Hribii sunt plini de minerale și vitamine, iar din componența lor lipsesc zahărul si lipidele. Elementele nutritive pe care le au sunt ușor asimilate de organism. Cantitatea de potasiu de care dispun contribuie la menținerea unei presiuni sanguine scăzute și inhiba tumorile.
Prin deshidratare, hribii pot fi conservați timp îndelungat, iar gustul lor devine mult mai intens deoarece se pierde conținutul inițial de apă.
Gălbiorii cresc tot în pădurile de foioase și rășinoase, în special în cele de fag și mesteacăn. Pot fi folosiți în tocăniță, risotto, sos sau omletă. Conțin o multitudine de vitamine și săruri minerale. Doza ridicată de acid glutamic pe care o au ajuta la întărirea sistemului imunitar, la combaterea depresiilor și la ameliorarea stării de oboseală. Gălbiorii furnizează energie creierului, au un rol important în dezvoltarea capacității de concentrare și a memoriei.
Gălbiorii sunt o sursa importantă de Vitamina D, iar aceasta ajuta la fixarea calciului și fosforului în organism, având un rol foarte important în mineralizarea oaselor și în menținerea sănătății dinților.
Gălbiorii au de asemenea o concentrație mare de fier, cupru și potasiu. În plus, ajută la îmbunătățirea vederii și au rol important în prevenirea infecțiilor respiratorii. Prin deshidratare, gălbiorii pot fi conservați timp îndelungat, iar gustul lor devine mult mai intens.
Adaugă comentariu