Anunţul a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă, organizată la Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud la care au participat prof. univ. dr. Nicolae Păun, decanul Facultăţii de Studii Europene, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Vasile Bar, şi senatorul Dorin Dobra, lector în cadrul UBB.
„Vrem să reluăm foarte buna colaborare pe care am avut-o şi o avem şi acum cu UBB, în special cu Facultatea de Studii Europene. Ani la rândul, împreună am organizat o serie de masterate şi vrem să reluăm această colaborare”, a spus preşedintele CCI, Vasile Bar.
Prof. univ. dr. Nicolae Păun, decanul Facultăţii de Studii Europene a UBB, a explicat că facultatea pe care o conduce a decis să organizeze patru masterate la Bistriţa, trei pentru mediul de afaceri şi unul pentru administraţie.
„Veţi avea incubatoare de afaceri, când se vorbeşte de platformă de inovare, dezvoltare-tehnologică, iar în aceste condiţii Bistriţa are nevoie de un învăţământ foarte specializat în domeniul administrării afacerilor. (…) Ambiţia Facultăţii de Studii Europene, cea mai inovativă facultate din România, fără să exagerez, este de a reveni la Bistriţa cu masterate de excelenţă, de elită, cel puţin la fel ca şi cele de la Cluj. Am avut o colaborare excelentă în anii trecuţi cu Camera de Comerţ, iar ambiţia mea este de a reveni la Bistriţa la nivelul excelenţei. Venim la Bistriţa cu masterate pe care le-aş numi printre cele mai bune din universitatea clujeană. Ele rulează atât la Cluj, cât şi la Bistriţa”, a spus prof. Păun.
Potrivit prof. Păun, unul dintre masterate, acreditat anul trecut, este „Evaluarea dezvoltării regionale”.
„Este singurul masterat din România dedicat politicilor regionale. Mai există la Bucureşti, la SNSPA, un masterat de acest tip, dar acesta este acreditat în urma unui proiect internaţionalizat, cu ajutorul marilor universităţi din Europa. Dezvoltarea regională vine şi partea de evaluare ante şi post, e motivul pentru care oferim acest masterat la Cluj şi la Bistriţa”, a explicat decanul.
Al doilea masterat ce va fi organizat la Bistriţa se numeşte „Managementul negocierilor europene şi internaţionale” şi este propus de prof. Vasile Puşcaş, fost ministru al Integrării.
„Acest masterat a fost acreditat pentru prima dată în România. Înseamnă şi management de top, şi corporate, şi negocieri de afaceri, simulări de bune practici, organizat după standardele internaţionale. Am decis cu prof. Puşcaş ca toate locurile disponibile pentru acest masterat, 50 la numări, toate cu taxă, să le oferim integral la Bistriţa”, a mai declarat prof. Păun.
Al treilea masterat este unul de excelenţă în UBB şi se numeşte „Afaceri europene şi management de programe” şi este coordonat de prof. Nicolae Păun.
„Recunosc că merge cel mai bine la Cluj, am 75 de locuri, iar la Bistriţa voi oferi cel mult 15-20 de locuri pentru o grupă. Toată lumea a început să scrie proiecte, iar dacă partea de scriere a început să fie cunoscută, asumată – şi eu am în Transilvania o adevărată reţea de absolvenţi ai masteratului meu care au micile lor companii de succes – partea de management, de echipă managerială e mai puţin cunoscută. Aici intervin marile noastre probleme fiindcă cel care a câştigat un proiect are ambiţia să-l deruleze chiar dacă nu are cunoştinţele necesare. E nevoie de profesionalizare, iar echipele de management înseamnă altceva decât beneficiarul proiectului şi vreau să vă spun că suntem departe ca ţară de partea de evaluare, ce s-a întâmplat cu banii, dacă şi-au obţinut scopul pentru care au fost câştigaţi. E un masterat de excelenţă în UBB, aşa se şi numeşte, şi ambiţia mea e ca o grupă să fie şi la Bistriţa”, a spus prof. Păun.
Al patrulea masterat este în special pentru cei care lucrează în administraţie şi servicii publice şi se numeşte „Guvernanţă europeană”.„Guvernanţa înseamnă mai mult decât un simplu funcţionar, înseamnă cel avizat în legătură cu politicile publice şi europene. Noi nu prea avem politici şi, din cauza aceasta, administraţia e în suferinţă”, a explicat decanul Facultăţii de Studii Europene.
Cât costă şi cine se poate înscrie
Preţul unui masterat este de 3100 de lei plătibil în patru rate, la aceste programe putând să se înscrie absolvenţi de facultăţi de orice fel de tip cu diplomă de licenţă recunoscută sau cu recunoaştere echivalată de Ministerul Educaţiei din România sau din orice ţară.
„La masteratul de Afaceri europene şi Guvernanţă europeană, pentru absolvenţii de la Bistriţa noi oferim câte 15 locuri de la buget (gratuite -n.r.) pentru că sunt tineri şi merită să îşi continue studiile. Voi face o grupă de la buget, gratuit, cu burse, pentru studenţii acre termină anul acesta ai Extensiei Bistriţa. Pentru toţi ceilalţi e parteneriatul cu CCIA şi va fi doar cu taxă. Mi se pare etic aşa ca cei foarte tineri care termină anul acesta, fiind aceeaşi universitate cu cea de la Cluj, să nu fie discriminaţi. Din locurile de la Cluj, le ofer la masteratele de care am vorbit 30 de locuri de la buget. Pentru companii şi instituţii va fi cu taxă”, a mai spus Nicolae Păun.
Cursurile vor avea loc în fiecare săptămână de joia până sâmbăta la acelaşi standard şi cu aceiaşi profesori care predau şi la Cluj în incinta Colegiului Universitar Bistriţa. Înscrierile vor începe în curând.
Cristiana Sabău
Este binevenit sa avem masterat aici. In cazul aceata nu o sa mai fiu nevoita sa merg la Cluj.
St absolventa a doua dintre aceste maștere…total inutile!eu zic sa lăsați demagogia si sa faceți practica….meserii nu avioane……
Numai dupa titlu iti dai seama cat te pot ajuta la angajare in Bistrita…. :)))))
Ce are sula cu prefectura. La Bistrita se fac Studii Europene si nu exista o Facultate de Horticultura si una de Silvicultura care ar putea sa beneficieze de cele doua unitati de ceretare cu traditie precum Statiunea Pomicola si Statiunea de Cercetari si Amenajari Silvice care se zbat sa supravietuiasca iar politrucii locali in loc sa le sprijine pun umarul la desfiintarea lor ravnind sa le ia si ultimele suprafete de teren destinat cercetarii. De aceea, acum cand inca nu e prea tarziu, autoritatile locale ar trebui sa se straduiasca pentru a infiinta la Bistrita o facultate de horticultura si alta de silvicultura, pe langa cele doua statiuni care ar putea sa asigure baza de instruire practica a studentilor in domeniile respective. In plus, la Bistrita functioneaza Liceul Agricol si Grupul Scolar Forestier, care ar putea sa constituie baza de recrutare a viitorilor studenti pentru cele doua facultati.