Actualitate

Cele mai râvnite posturi la Titularizare. Disciplina cu un candidat dorit de două școli

Dintre cei 632 înscriși la proba scrisă a examenului de Titularizare s-au prezentat 534. Au absentat 98, un candidat a fost eliminat, iar 40 s-au retras când au văzut subiectele. Unii au mai fost la concurs și în anii trecuți și nu au vrut să obțină medii mai mici. Alții și-au dat seama probabil că degeaba scriu fiindcă oricum nu există posturi pe care să se angajeze cu durată nedeterminată, așa cum își dorește fiecare.

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a scos la concurs pentru anul școlar 2023-2024 un număr de 866 de posturi, însă dintre acestea, doar 111 sunt titularizabile, ceea ce înseamnă că au o valabilitate mai mare de patru ani.

”Dintre cei 632 de candidați înscriși, 22 nu și-au validat fișa de înscriere și nu au putut participa la proba scrisă. La centrul de la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare am avut 51 de absenți, iar la cel de la Școala Gimnazială nr. 1 alți 47 de absenți. Alți 40 de candidați s-au retras fiindcă au această posibilitate să nu le fie corectată lucrarea”, a spus Daciana Legendi, inspector de resurse umane la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

Cei mai mulți candidați, 162, s-au înscris pentru cele 6 posturi titularizabile de educatoare. Pe locul al doilea ca număr de candidați înscriși în concurs -135 – au fost învățătoarele care au candidat pe 12 posturi titularizabile, iar pe locul al treilea profesorii de educație fizică și sport, disciplină la care 62 de candidați au râvnit la singurul post titularizabil, de la Urmeniș.

Numărul mare de candidați se datorează existenței a două licee cu profil pedagogic în județ, extensiei universitare de la Năsăud care, de asemenea, pregătește cadre didactice pentru învățământul primar și Extensiei Bistrița a Facultatății de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB.

La polul opus, disciplina cu cei mai puțini candidați a fost Informatica. Un singur absolvent al unei facultăți de profil a dat examen, iar în județ sunt două posturi titularizabile în școli care au nevoie de profesori calificați. La Mecanică sunt nouă posturi titularizabile și au dat examenul doar patru candidați. La Fizică și Chimie sunt câte 4 posturi titularizabile și au fost câte 5 până în 10 candidați. La Matematică au fost 24 de candidați și numai trei catedre vacante însă în mediul rural.

Anul acesta, 23 de profesori de Limba și literatura română s-au înscris la examenul de Titularizare, deși nu este nicio catedră titularizabilă. La Limba engleză au dat examen 19, deși, de asemenea, nu există niciun post titularizabil.

”Toți cei care au dat examenul nefiind posturi titularizabile se pot prezenta în ședințele publice pentru suplinire unde își pot alege din catedre rezervate sau degrevări ale directorilor, mai avem și colege care sunt în concedii de îngrijire a copiilor și au, de asemenea, catedrele rezervate. Nu au participat degeaba la concurs. Dacă obțin peste 7 la Titularizare, pot folosi nota timp de 5 ani. Există posibilitatea să intre în școală și să ocupe un post, iar dacă anul viitor metodologia de mobilitate rămâne neschimbată, atunci s-ar putea să obțină continuitate sau modificarea contractului de muncă pe durata de viabilitate a postului și atunci își pot folosi nota”, a mai spus Daciana Legendi.

Anul acesta, în premieră, au fost scoase la concurs 18 posturi de educatori pentru creșe pentru care s-au înscris 20 de candidate, dar și 11 posturi de consilieri școlari.

Inspectorul școlar general Cristian Nicula a declarat pentru Timp Online că instituția pe care o conduce și-a dat interesul să organizeze un concurs corect.

”În județ, am avut două centre de examene și au fost monitorizate audio-video. După ce s-a primit subiectul, a fost tipărit într-o sală monitorizată, după care subiectele au fost duse în săli, înmânate candidaților. Lucrările au fost adunate sub monitorizare, ambalate în saci și transmise centrelor universitare unde vor fi corectate. Noi ne-am dat tot interesul să organizăm un examen corect. Până la urmă este concurs de Titularizare, nu un simplu examen. Profesorii trebuie să aibă încredere că se desfășoare în mod corect”, a explicat prof. Nicula.

În ce privește suspiciunea unora că există posturi în școli care nu sunt scoase la concurs, inspectorul general a declarat: ”Mișcarea personalului didactic începe în toamnă când apare metodologia. În februarie-martie, școlile ne spun câte ore au disponibile, iar noi le centralizăm într-o aplicație națională. Nu cred că e în interesul directorilor să ascundă posturi. Eu când eram director eram foarte transparent. Mă interesa să am un cadru didactic titular care să știu că e an de an prezent în școală și face treabă”.

În luna august se va organiza testare județeană pentru ocuparea posturilor cu necalificați. În acest an școlar, în județ au predat doar doi necalificați, însă prin aceasta se înțelege faptul că nu au urmat o facultate de profil. Între timp au făcut reconversie profesională, așa încât sunt toate șansele să nu mai avem din anul școlar viitor niciun necalificat la catedră.

Etichete

2 comentarii

  • Sunt multe școli care nu scot toate posturile la concurs, tocmai pentru a le păstra pentru anumite persoane.

    6
    1
  • Populația școlară scade. An de an dispar multe clase de elevi. Se ține cont și de acest aspect la raportarea posturilor vacante!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.