Cele mai mari biserici ortodoxe din Bistriţa s-au dovedit a fi neîncăpătoare în prima zi de Paşti, o parte dintre credincioşii care au mers la slujbă fiind obligaţi să asculte liturghia afară, chiar de pe cealaltă parte a străzii, cum a fost cazul Bisericii de la Apollo care are arondate două parohii.
Este vorba de Parohia ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, păstorită de pr. Simion Bretfelean-Vidican, şi Parohia ”Sfântul Apostol Andrei”, paroh pr. Ioan Pintican.
Şi la Biserica Protopopiatului de la „Coroana”, lumea a stat afară în ciuda vremii care a fost cât se poate de instabilă. Şi aici sunt arondate mai multe parohii. În prezent, se fac şi lucrări de conservare a monumentului istoric. Pastorala a fost citită de protopopul Alexandru Vidican.
La Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” de pe strada Alexandru Odobescu, primul edificiu, construit în Bistriţa, pentru cultul ortodox în 1927, de asemenea lumea a stat afară, incinta dovedindu-se neîncăpătoare.
Şi la Biserica „Sfânta Ana” de pe Bulevardul Independenţei, mulţimea a ascultat slujba din piaţă.
Credincioșii ortodocși participă duminică la prânz la slujba din prima zi de Paști, prilej de a lua lumina pentru toți cei care nu au reușit acest lucru în noaptea de Înviere. Oficiată în toate bisericile, slujba din prima zi de Paște se mai numește și Învierea Mică.
CRISTIANA SARBATORI FERICITE ITI DORESC.
Bisericile sunt neincapatoare pt ca sunt mici, construite prea mici… deci cele mai mari biserici sunt defapt mici
Pastile, Craciunul care vin all-package cu obiceiurile lor proaste de a bea si manca peste masura, dupa o perioada fortata si nenaturala de abstinere, au devenit capcane planificate ale mortii pentru nefericitii si familiile lor, care nu au inteles ca moartea pandeste natural dupa colt, iar sfintenia, rugaciunea si liturghia nu te feresc mai mult, decat controlul propriului comportament si al anturajului tau in fata mortii.
Condoleante familiilor tinerilor care au murit in accidentul de la Feldru si nu numai, ma refer la toata tara in urma mediatizarii si inocularii prin (in)educatie a unor obiceiuri stupide.
Daca Politia Romana s-ar trezi din somnul ratiunii programat de Patriarhie, poate ar vedea ca varful statistic de accidente mortale se petrec tocmai in periodele celebrate cu mare fast religios si ar face ceva cu cap sa amelioreze bilantul rutier, nu in zona bisericilor trebuie plasati politistii ci pe drumurile intre localitati si la intrarea in localitati.
Iar Primarii preacuviosi si dragastosi de manastiri si vecenii poate ar incepe sa gandeasca la gestiunea petrecerilor cu tineri inecate in alcool….si sa incurajeze macar un comportament responsabil prin oferirea unor autobuze care sa transporte soferii morti de beti pe trasee prestabilite la anumite ore(care sa descurajeze urcarea la volan dupa ce au consumat alcool a acestora).
Si poate la nivel de preventie rutiera, Patriahia s-ar implica social e langa mesajele repetitive traditionale ar strecura in comunicate o mica vorba privind comportamentele responsabile, familiile si prietenii celor care depasesc limitele, sa-i incurajeze mai bine sa stea o noapte sau sa lase sa conduca pe cei care nu a un consumat.
Obiceiurile sunt frumoase si sunt de respectat, dar daca lumea nu invata sa se respecte in primul rand….
Anul trecut in minivacantaPasti AU MURIT 11 PERSOANE la nivel national. Plus plus raniti, accidente usoare.
Oare cati mor de-a bunelea de Pasti cand toata lumea vorbeste de Inviere…anul acesta.