Cometa C/2023 A3 – Tsuchinshan-Atlas – a fost surprinsă în fotografii și în Bistrița-Năsăud, unele dintre cele mai spectaculoase aparținându-i lui Sergiu Mihai de la Dealul cu Lavandă.
”În sfârșit am prins și eu cometa, din Nușeni, județul Bistrița-Năsăud!”, a scris el pe Facebook.
”Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) provine din regiunile îndepărtate ale sistemului solar, cel mai probabil din norul Oort. Acest nor este un rezervor vast de comete aflat la limitele sistemului solar, care se întinde până la o distanță de aproximativ un an-lumină de Soare. Cometele din norul Oort au orbite foarte eliptice și vin adesea spre interiorul sistemului solar pentru prima dată după miliarde de ani.
Descoperirea acestei comete a fost realizată de două echipe independente:
1. Observatorul Purple Mountain (Tsuchinshan) din China, cunoscut și sub denumirea de Observatorul Muntelui Violet, care a făcut prima detectare.
2. Sistemul ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) din Hawaii, un sistem automatizat folosit pentru detectarea asteroizilor și cometelor care se apropie de Pământ.
Cometa a fost observată pentru prima dată în ianuarie 2023, de aceea poartă numele combinat al celor două echipe care au contribuit la descoperirea sa: Tsuchinshan (Purple Mountain) și ATLAS”, a scris Sergiu Mihai pe Facebook, citând ChatCPT.
Cometa, dar și o lună plină, spectaculoasă, a fotografiat și Alex Varga în Munții Rodnei.
”Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) se poate vedea slab cu ochiul liber, seara la apus.
Pentru a o vedea priviți începând cu ora 19 înspre parte de cer în care a apus Soarele. Nu departe de orizont veți vedea, pe măsură ce se întunecă, un astru foarte strălucitor punctiform care este planeta Venus.
În dreapta și sus față de Venus (în funcție de seara în care priviți) se va vedea un astru mai puțin strălucitor ca o linie difuză cu un capăt mai strălucitor. Aceasta este cometa.
Strălucirea cometei scade, așa că priviți cât mai repede cu putință.
Mai jos găsiți diagrame cu poziția cometei fată de orizont”,informează Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.
Adaugă comentariu