Corul Filarmonicii de Stat ”Transilvania” Cluj, dirijat de Cornel Groza, va susține vineri, începând cu ora 18.00, un recital extraordinar de lieduri și lucrări corale din creația lui Tudor Jarda, în deschiderea evenimentelor prilejuite de împlinirea a 40 de ani (+2 de ani de pandemie) a Corului ”Appassionata” a Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”.
Lieduri: ”În sunetul zilei” și ”Poate amurgul” pe versuri de Dominic Stanca, ”Frumoase mâini” și ”Dorurile mele” pe versuri de Lucian Blaga, ”Liniști”, ”Părul tău” și ”Ia seama” pe versuri de Dominic Stanca, ”Din părul tău” pe versuri de Lucian Blaga.
Lucrări corale: ”Heruvicul”, ”Sfânt” (din Liturghia Sf. Ioan Gură de aur), ”Mă luai luai”, ”La casa di peste drum”, ”Și se-ntâlni cu-n d-ajunu”, ”Pă dealu` cu stânjenile”, ”Bun gând s-o gânditu”, ”Pan”, ”Foicică de ciper”, ”Foaie verde de măr dulce”, ”Dusu-s-o bădița dus”, ”Mărita-m-aș mărita”, ”Cântecul și jocul miresei”.
Invitați la eveniment vor fi prof. univ. dr. Adrian Pop – compozitor și prof. univ. dr. Ioan Haplea.
Corul Filarmonicii de Stat ”Transilvania” a fost înfiinţat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduţă, renumit compozitor clujean şi, în acelaşi timp, şef de şcoală de compoziţie, a cărui iniţiativă şi perseverenţă au avut o mare pondere în reuşita acestui proiect.
Formarea ansamblului a fost încredinţată profesorului Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale româneşti, a cărui competenţă artistică s-a dovedit prin rezultatele spectaculoase ale acestui început de drum: după abia doi ani de la înfiinţare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare naţională de prim rang, poziţie pe care o păstrează şi în momentul de faţă.
Prima ieşire peste graniţă a ansamblului a avut loc în anul 1976 (Italia, sub conducerea dirijorului Florentin Mihăescu), urmată de colaborări regulate cu Festivalurile din Pesaro şi Martina Franca. Un remarcabil punct culminant l-a constituit prezenţa în Festivalul de la Lucerna, cu ocazia centenarului naşterii compozitorului George Enescu (1981), unde Orchestra şi Corul Filarmonicii clujene, alături de o excepţională distribuţie, au prezentat capodopera Oedipe sub bagheta dirijorului Mihai Brediceanu.
Corul Filarmonicii este invitat frecvent la „Festival della Valle d’Itria” din Martina Franca, unde a participat, până la acest moment, la montarea unor opere ca La donna serpente de Alfredo Casella, Medea in Corinto de Giovanne Simone Mayr, Francesca da Rimini de Saverio Mercadante, toate sub conducerea lui Fabio Luisi şi lansate pe DVD.
Adaugă comentariu