Festivalul Celtic Transilvania a început pe platoul din vecinătatea Băilor Figa unde s-au instalat, încă din prima zi, taberele de celţi şi geto-daci, gata să lupte cu romanii, pregătiţi să îi atace. În timp ce voinicii şi-au etalat armurile, în ceaune a început să fiarbă tocana de miel, iar pe scenă să se audă acordurile muzicii tradiţionale româneşti, asemănătoare pe alocuri cu cea celtică.
„Ideea a fost una mai veche, a prins contur acum trei ani, iar cu ajutorul Primăriei Beclean am reuşit să ajungem la această a treia ediţie care sperăm să nu fie ultima. Cu un spirit liber şi cu multă muncă încercăm să facem ceva pentru publicul larg din ţară, dar nu numai fiindcă în aceste trei zile avem invitaţi din Irlanda, Polonia, Italia şi Marea Britanie. Încercăm să facem o legătură paneuropeană aici la Băile Figa. Nu departe de noi, avem satul Fântânele unde avem o necropolă celtică, una dintre cele mai mari, un cimitir mai pe înţelesul tuturor, unde cei de la muzeu, de la Bistriţa şi Năsăud, lucrează de peste 12 ani. În toată Transilvania, dar nu numai, avem o aglomeraţie de celţi în secolele IV, III, II, înainte de Hristos. Oamenii care vin la festival pot să vadă ce era acum 2000 de ani, armament, podoabe, casele celţilor, veselă autentică celtică, tot ce înseamnă lumea celtică pe care noi încercăm astfel să o aducem în zilele noastre. Prima ediţie a fost pe malul Someşului, dar ne-am mutat la Băile Figa fiindcă încercăm să propulsăm şi turismul în zonă. În afară de băi, să existe şi alte activităţi istorice, culturale pentru ca omul care vine aici să aibă parte de un program cât mai variat. Domnul primar Nicolae Moldovan a fost alături de noi fiindcă oraşul are nevoie de festivaluri şi evenimente”, a spus pentru Timp Online Ovidiu Filip, preşedintele Asociaţiei Celtic Transilvania, care trăieşte de peste 19 ani în Irlanda.
Aici programul complet al Festivalului Celtic Transilvania 2016
La rândul lui, Narcis Mureşan, membru în comitetul de organizare, ne-a spus că partea muzicală a festivalului este de cea mai bună calitate, începând cu folclorul tradiţional şi terminând cu muzică irlandeză: „Vrem să facem legătura între muzica celtică şi cea românească. Sunt foarte multe similitudini între celţi, actuali irlandezi, scoţieni şi poporul român. Similitudinile le-au descoperit muzicienii. Noi încercăm să le aducem pe scenă să le arătăm şi publicului”.
De ceaune sunt responsabili Vasile Marcu şi Claudiu Pamfiloiu care au pregătit, încă din prima zi, tocană de oaie: „Nu ştim dacă e chiar celtică, dar e pe aproape. Numai la ceaun se găteşte în toate zilele. Nu putem spune cum găteau celţii sau dacii şi romanii în vechime, însă după cele scrise în istorie, încercăm să adaptăm mâncarea zilelor noastre. Astăzi facem carne de oaie la ceaun, apoi mâine facem carne de porc la ceaun, iar pentru vegetarieni vom face tot la ceaun o mâncare pe bază de reţete vechi”
Vestea că în Bistriţa-Năsăud se organizează un festival de renume internaţional s-a dus repede, aşa că, anul viitor, beclenarii vor fi invitaţi la un festival similar în Italia de Nord.
”Prima seară a trecut cu bine. Trupele au fost la mare înălţime şi au electrizat fanii de la început până la sfârşit, fără momente moarte. Publicul a fost minunat, un public cum şi-ar dori fiecare organizator de spectacole şi fiecare trupa sau artist care concertează. Ce a fost a fost. A fost doar încălzirea. Sâmbătă până după miezul nopţii va fi „Noaptea barbarilor”. Să o facem de neuitat. Fiţi la înălţime ! Să fie metal”, au precizat organizatorii.
AICI MAI MULTE IMAGINI DE LA SPECTACOLUL FOLCLORIC
A treia ediție a Festivalului Celtic Transilvania are loc la Băile Figa în 22-24 iulie sub sloganul ”Reconstituire istorică, tradiții arhaice, muzică bună, distracție, libertate!”. ”Un eveniment complex, unic în România, și chiar în estul Europei, în care se combină armonios activitățile de reconstituire istorică a perioadei celtice cu muzica bună. Un eveniment pentru întreaga familie, de la nepoți la bunici. Ne propunem să ducem în atenția publicului, printr-o atmosferă inedită, aspecte mai puțin cunoscute ale vieții celților care între sec. V I. Hr. – IV D. Hr. au trăit în imediata apropiere a orașului nostru”, anunță organizatorii.
Vineri 22 iulie este seară de tradiții, folk, folclor și metal: Teatrul Nescris din Șanț, Mădălina Ancuța Mârza, Vasile Soporan și Taraful de la Frata, rapsodul Nicolae Pițiș, declarat de UNESCO ”tezaur uman viu” (apare pe coloana sonoră a celebrului film ”Pintea”) și ucenica sa Maria Casandra Hausi, Andrew McGuiness, trupa Arhaic, Dirty Shirt, Ad-Hoc. Sâmbătă 23 iulie spectatorii vor asista la ”Noaptea barbarilor”: New Proscenium, Ethernus, E-An-Na, Halmyris, Ashaena, God – The Barbarian Horde, Bucovina. Duminică 24 iulie va fi ”Irish Night”: Little Routes, Mist, Andrew McGuiness, Selfish Murphy, Rich Healey.
Vă vor purta prin antichitate alături de celți, daci și romani trupele de reconstituire istorică Omnis Barbaria, Virtus Antiqua, Geto-Dacii din Moldova, Terra Taurina din Italia, Terra Celtica din Polonia, Asociația Amicii Muzeului din Zalău. Câteva din artefactele celtice descoperite în Transilvania vor fi expuse sub formă de replici identice aflate în dotarea trupelor de reconstituire istorică, în special în recuzita celor de la Omnis Barbaria. În cadrul festivalului se va organiza o Tabără a arcașilor, destinată celor care doresc să se inițieze în tirul cu arcul. Aici vor învăța cum se confecționează diverse tipuri de arcuri tradiționale și cum se utilizează.
Adaugă comentariu