Actualitate Social

Centrala de la Colibiţa produce curent doar două ore pe zi din cauza secetei

Centrala de la Colibiţa de pe râul Bistriţa Ardeleană produce curent doar două ore pe zi, în total 40 de MW, din cauza secetei şi a faptului că nu primeşte apă din barajul de acumulare situat în amonte.

Anul trecut, când a plouat foarte mult, Centrala Colibiţa din cadrul Hidroelectrica, a lucrat chiar şi 24 de ore din 24 şi a produs, în total, 51 GW pe care i-a livrat sistemului naţional.

Potrivit reprezentanţilor Centralei Colibiţa, se lucrează în acest ritm de două ore pe zi de circa o lună din cauza faptului că Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistriţa-Năsăud nu dă drumul apei din barajul de la Colibiţa decât într-un interval scurt pentru a menţine un anumit nivel al lacului de acumulare.

„Lucrăm doar două ore pe zi faţă de 2010, spre exemplu, când a fost un an ploios şi am lucrat chiar şi 24 de ore din 24. De altfel, tot atunci am produs în total 51 GW de energie. Acum producem 20 de MW pe oră, în total 40 MW pe zi”, au declarat reprezentanţii Centralei Colibiţa.

Contactat în legătură cu acest subiect, inginerul şef al SGA Bistriţa-Năsăud, Decsei Atilla, a declarat că instituţia pe care o reprezintă înceracă să menţină un nivel constant al apei în lacul de acumulare de la Colibiţa.

„Seceta îşi spune cuvântul şi la noi, dar încercăm să menţinem un nivel constant al lacului de acumulare de la Colibiţa. Se eliberează apă din lac doar două ore pe zi fiindcă e nevoie şi pe râul Bistriţa de un anumit flux. Au scăzut debitele pe toate râurile, dar nu într-un mod alarmant”, a declarat Decsei.

Lacul de acumulare de la Colibiţa are suprafaţa de 270 ha, lungimea de 13 km şi volumul de 65 milioane metri cubi fiind situat la o altitudine de 900 de metri. El are ca scop asigurarea debitelor necesare pentru alimentarea cu apă a populaţiei, dar şi pentru industrie, producerea energiei electrice, atenuarea viiturilor în caz de ape mari şi asigurarea unui debit de servitute pentru folosinţele din aval.

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.